22 Eylül 2024 Pazar

SES Ankara: Sağlık hizmeti bütündür, parçalanamaz

SES Ankara Şubesi, Sağlık Bakanlığı'nın Ek Ödeme Yönetmeliğiyle sağlık emekçileri arasında ayrıştırmaya gidildiğini ve aynı işi yapan sağlık emekçilerinin üniversite hastanelerinde daha az maaş aldığını belirterek, "eşit işe eşit ücret" için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, Sağlık Bakanlığı'nın ek ödeme, teşvik, taban ve performans ücretlendirmelerine dair Hacettepe Üniversitesi'nin merkez yemekhanesi önünde açıklama yaptı. "Bizi ötekileştiren, 'diğer çalışanlar' diye ayrıştıran hiçbir ifadeyi kabul etmiyoruz" pankartı açılan eylemde, "Sağlık Bakanı bize de bak", "Sağlık hizmeti bütündür parçalanamaz", "Tek kalemde insanca yaşamama yetecek ücret", "Ayrıştırıcı dilinizi kabul etmiyoruz" dövizleri taşındı.

 SES İşyeri Temsilcisi Gülcan Paloğlu, Ek Ödeme Yönetmeliği ile bıçağın kemiğe dayandığını söyleyerek, düzenleme sonucu üniversite hastanelerinde çalışan emekçilerin daha düşük ücretlere mahkum edildiğini belirtti.

"Bu düzenlemenin bir başka sorun noktası ise kurumlarımızda iş barışını koruyan ilkelerden biri olan maaş açıklığına da zarar vermiştir. Bir gruba tavan ödemesi yapılırken, biz 'diğer'lerine taban katsayı ödemesi reva görülmektedir" diyen Paloğlu, izin ve hastalık durumunda bu taban ödemede kesinti yapılacağına dikkat çekti.

Sağlık emekçileri arasındaki ücret eşitsizliğinin çalışma barışını bozacağı ve hizmet kalitesini düşüreceği uyarısında bulunan Paloğlu, "Hükümet sağlık emekçilerinin taleplerini görmeyip bütünlüklü ve sorunlarımızı çözecek adım atmak yerine, her gün yeni bir algı oluşturmaya çalışmaktadır. Yetmediği gibi ikinci mağduriyetimiz de üniversite yönetim kurullarınca oluşturulmuştur. Aynı işi yapan, aynı derece ve kıdeme sahip çalışanlar arasında, hatta üniversiteler arasında bile farklılık yaratmıştır" ifadelerini kullandı. 
 
Paloğlu, şöyle devam etti: "Bütün bu mağduriyetlerin giderilmesi, çalışanlar arasında eşitsizliği derinleştirecek ve çalışma barışını bozacak uygulamalar son bulana, yoksulluk sınırı altında ücretle karnımızı doyurmaya çalışırken 'paragöz bunlar' algısını oluşturacak açıklamalar son bulana, sağlık çalışanlarının çalışma koşulları, ücretleri iyileşene ve halkın sağlık hakkı önündeki engeller ortadan kalkana kadar mücadele edeceğimizi belirtiyoruz."

Eylem boyunca "Öteki değil, sağlıkçıyız", "Ek ödeme değil, tek ödeme" sloganları atıldı.