22 Eylül 2024 Pazar

Serêkaniyêli göçmenler sömürge evlerini protesto etti

Serêkaniyê Göçmen Komitesi, Türk devletinin işgal ettiği bölgelerde sömürge evleri inşa etmesinin tehlikeli bir adım olduğunu belirtti.

Serêkaniyê Göçmen Komitesi, Türk devletinin işgal ettiği alanlarda sömürge evleri inşa etmesi ve bölgenin demografik yapısını değiştiren uygulamalarını protesto etti.

İşgal saldırıları nedeniyle yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalan Serêkaniyêli göçmenler, Qamişlo'daki Birleşmiş Milletler (BM) Temsilciliği önünde toplandı. Göçmenler, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Efrîn, Ezaz, Bab, Cerablus, Girê Spî ve Serêkaniyê'de sömürge evleri projesi açıkladığını ve bu bölgeye 1 milyon Suriyeli mülteciyi yerleştirmeyi amaçladıklarını söylediğini hatırlattı.

Kürtçe, Arapça ve İngilizce yapılan açıklamada, "Bu plan 9 bin km Suriye toprağının işgal edilmesinden sonra dünyanın gözü önünde gerçekleşiyor. İşgal altındaki bölgelerde sömürge evlerinin kurulmasına karşı uluslararası toplumun sessiz kalması, hukuki ve insani sorumluluklarını yerine getirmediğini gösteriyor" denildi.

İşgal güçlerinin bulundukları bölgelerdeki demografik yapıyı değiştirdiklerini belirten Göçmen Komitesi, mültecilerin siyasi pazarlıklara konu edildiğini, işgali meşrulaştırmaya çalışan adımların tehlikeli olduğunu belirtti.

Serêkaniyê Göçmen Komitesi, uluslararası örgütlere barışı yok eden ve bölgede savaşa zemin hazırlayan projeleri durdurma çağrısı yaptı.