22 Eylül 2024 Pazar

Şengal halkı 73. ferman şehitlerini andı

3 Ağustos 2014'de DAİŞ saldırısıyla başlayan 73. fermanda katledilenler için Şengal'de anmalar gerçekleştirildi. Êzidîler, Şengal'in özerkliğinin tanınması için çağrıda bulundu.

Êzidî toplumu, 8 yıl önce 3 Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ çetesinin saldırısında katledilen yakınlarını andı. Binlerce kişinin katıldığı anmalarda Şengal Özerk Yönetimi'nin savunulması için sonuna kadar mücadele vurgusu yapıldı.

Katliamın yıldönümü nedeniyle Şengal kent merkezi, tüm ilçe ve köylerde yaşam durdu. Çarşılardaki dükkanlar kepenklerini açmadı. Halk, Êzidî Demokrasi ve Özgürlük Partisi (PADÊ) ve Şehit Aileleri Derneği öncülüğünde mezar ziyaretleri gerçekleştirdi.

Şengal Halk Meclisi önünde toplanan Şengalliler, DAİŞ saldırısında katledilenler için saygı duruşunda bulundu. Şengal Direniş Birlikleri ve Êzîdxan Asayişi güçleri de şehitler için törenler gerçekleştirdi.

'HALEN 2882 ÊZİDÎ'NİN AKIBETİ BİLİNMİYOR'
Girzerik'te bulunan toplu mezara yapılan ziyarette konuşan şehit annesi Pakize Celal, 8 yıl geçmesine rağmen yakınlarının akıbetlerinin hala bilinmediğini dile getirdi. Pakize Celal, "Açılan mezarlardan alınan testler Bağdat'a gönderildi. Test sonuçları çıkmadığı gerekçesiyle cenazeler verilmiyor. Aileler iki yıldır bekliyor. Irak hükümetine sorumluluklarını yerine getirmeleri çağrısı yapıyoruz" dedi.

Sinunê ilçesinde Şengal Özerk Yönetimi'ne bağlı kurumlar anma düzenledi. Saygı duruşu yapılan anmada katledilen Şengalliler için mumlar yakıldı. Yapılan açıklamada, bulunan 82 toplu mezardan sadece 31'inin açıldığı hatırlatıldı, 2 bin 882 Êzidî'nin hala kayıp olduğu vurgulandı.

'ŞENGAL'İ YENİDEN İNŞA EDELİM'
Güney Kürdistan'ın Süleymaniye kentinde de, Şengal'de yakınlarını yitiren aileler ve siyasi partilerin katılımıyla anma düzenlendi. Xak Salonu'nda yapılan etkinlikte 73. ferman esnasında çekilen fotoğrafların yer aldığı sergi açıldı. Êzidî sanatçılar katledilenler için ağıtlar dile getirdi.

Farklı ülkelerde bulunan Êzidîlere topraklarına dönme çağrısı yapılan etkinlikte, Şengal'in özerkliğinin tanınması istendi, kentin yeniden inşası için dayanışma çağrısı yapıldı.

Mexmur Kampı'nda bulunan mülteciler de 3 Ağustos 2014 Şengal katliamı için anma gerçekleştirdi.