19 Eylül 2024 Perşembe

Şengal Demokratik Halk Meclisi PADÊ'nin kapatılmasını kınadı

Şengal Demokratik Halk Meclisi (MXDŞ) Irak yargısının PADÊ'nin kapatılmasına ilişkin aldığı kararı kınadı. 3 Ağustos Êzidî katliamının yıldönümünde alınan bu kararın halkın iradesine saygısızlık olduğuna dikkat çekildi. Kararın Türk devletinin isteği üzerine alındığını ve bir an önce bu kararın bozularak Türk devleti ile iş birliğine son verilmesi gerektiği belirtildi.

Bugün Irak Yüksek Yargı Konseyi'ne bağlı Yargı Seçim Kurulu, Irak ve Güney Kürdistan'da faaliyet yürüten 3 siyasi parti hakkında kapatma kararı verdi. Tevgera Azadî (Özgürlük Hareketi), Êzidî Özgürlük ve Demokrasi Partisi (PADÊ), Demokratik Mücadele Cephesi Partisi hakkında kapatma kararı aldığını duyurdu. Kararın duyulması ardından Şengal Demokratik Halk Meclisi (MXDŞ) yazılı açıklama yaparak Irak Yüksek Yargı Konseyi'nin PADÊ ile ilgili aldığı kararı kınadı.

MXDŞ açıklamasında, faşist Erdoğan'ın Irak ziyareti esnasında 26 anlaşma imzalandığını, bu kararlardan birinin de Êzidîlerin siyasi iradesine dönük olduğunu belirtildi. Açıklamada ayrıca Yargı Konseyi'nin kararının Türk devletinin bir kararı olduğuna dikkat çekildi. MXDŞ bu kararı Şengal katliamının yıldönümünde alınmasına dikkat çekti ve katliamın devamı niteliğinde olduğu belirtti.

Açıklamada; "PADÊ kurulduğu günden bu yana Irak yasalarına göre hareket etmiştir. Bugüne kadar onlarca kongre ve konferans düzenlenmiş yasal olarak seçimlere katılmıştır. Musul İl Meclisi seçimlerinde başarılı bir sonuç alınmasına karşın Türk devleti ve KDP'nin darbesi ile, il meclisine girilmesine engel olunmuştur" denildi.

MXDŞ, bu kararın iki ülke arasında süren görüşmelerin sonucu olduğunu belirterek, bu anlaşmaların Irak'ı böleceğine dikkat çekildi. Irak hükümetinin bu iş birliğini bitirmesi ve kendi halkının yanında durması çağrısında bulundu. Êzidî halkına çağrıda bulunulan MXŞD açıklamasında, "Halkımızı bir kez daha bütün gücüyle siyasi parti ve kurumlarına sahip çıkmaya ve Irak'ın Êzidîlerin iradesini tanımayan bu saygısızlığı kabul etmemeye çağırıyoruz" denildi.