19 Eylül 2024 Perşembe

Sendikalı işçiler 'itaatsiz' denilerek işten atıldı

Manisa'da bir fabrikada çalışan 16 işçi, sendikaya üye olmalarının ardından "itaatsizlik" iddiasıyla işten çıkarıldı. İşçiler, fabrika önünde işlerine geri dönmek için direnişte...
Manisa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir iklimlendirme fabrikasında çalışan işçiler sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldı.
 
Birleşik Metal-İş Sendikası'nda örgütlenen 16 işçi, tazminat dahil hiçbir hakları ödenmeden 19 Nisan, 23 Nisan ve 24 Nisan tarihlerinde üç ayrı grup olarak işten çıkarıldı. 272 kişinin çalıştığı fabrika önünde kurdukları çadırda direniş başlatan işçiler, haklarını aradıklarını ve mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini belirtti.
 
Duyma ve konuşma engelli eşi İbrahim Biltegin ile birlikte işten çıkarılan 6,5 aylık hamile Gülfidan Biltegin, 16 kişinin birden aynı gerekçe ve aynı kanun maddesiyle işten çıkarıldığına dikkat çekti.
 
"Vardiya amirleri sözlü olarak uyarmış ama biz uymamışız. İtaatsizlik yapmışız. Bu şekilde çıkardılar" diyen Biltegin, sendika haklarını istedirlerini dile getirdi. Geçen yıl da yine sendikal mücadele veren 14 işçinin işten çıkarıldığını belirten Biltegin, "İşimize geri dönmeyi istiyoruz, toplu sözleşme olursa daha iyi" dedi.
 
Oktay Şen ise "Sendikal faaliyetten dolayı bizi attılar. Bir kılıf uydurmaları gerekiyordu, tazminatsız bir şekilde atabilecekleri tek madde 25. maddenin 2. bendinin 29. fıkrasına göre itaatsizlik etme, lakayt hareketler. Hukuksal mücadelemiz başladı. Sonuna kadar da hakkımızı aramaya kararlıyız" diye konuştu.
 
Birleşik Metal-İş Sendikası Manisa Bölge Temsilcisi Cemal Alim ise "Amacımız burada hakkı yenen arkadaşlarımızın işe iade edilmeleri. Adil bir toplu sözleşme. Bizim ülkemizde işçilerin kaderi maalesef böyle. Tam İşçi Bayramı öncesinde hem de bir kısım arkadaşlarımızın avansları ödenmeden, tazminatsız olarak atılmaları elbette büyük bir olumsuzluk" dedi.