Sendika temsilcileri patlamanın yaşandığı maden alanında
Bartın'da patlamanın yaşandığı kömür madeni alanına gelen Limter-İş, İnşaat-İş, Dev Turizm-İş Marmara Şubesi, Dev Tekstil ve Enerji-Sen yöneticileri yapılan tüm çağrılara rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını bu katliamın göz göre göre yaşandığının altını çizdi.
Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan TTK'ya ait maden ocağında 41 maden işçisi katledildi. Maden alanında sabaha kadar arama, kurtarma çalışmaları sürdü.
Limter-İş, İnşaat-İş, Dev Turizm-İş Marmara Şubesi, Dev Tekstil ve Enerji-Sen yöneticileri maden alanına gelerek işçilerle dayanışmada bulundu, alanı yerinde inceledi.
Sendika temsilcileri adına Enerji-Sen'den Kamil Kartal kısa bir açıklama yaptı. Türkiye Taş Kömürleri'nin (TTK) çok deneyimli ve birikimli bir kurum olmasına rağmen küçültmeye gidilmesi, enerji politikalarıyla özel sektöre peşkeş çekilmesi sonucu oldukça daraltıldığını belirten Kartal, geçmişte 6 bine yakın işçinin çalıştığı bu kurumda artık 400'e yakın işçinin çalıştığını aktardı.
Sayıştay'ın basına yansıyan raporunu hatırlatan Kartal, "Eksi kotlara indikçe metanın arttığı bilimsel bir gerçek. Grizu diye tarif ettiğimiz patlamalara karşı acil önlem alınması talep edilmesine rağmen alınmadığı görüldü. Bu göz göre göre gelen bir şey. Madenlerle ilgili 6331 İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği Yasası'nın kömür madenlerine ilişkin önemli kısımları ertelenmekte. 2024'e kadar ertelendi. Bunun sonucu olarak da bu kazalar kaçınılmaz hale geliyor" dedi.
Katledilen madencileri anan ve ailelerine başsağlığı dileyen Kartal, yöneticilerin bu yaşananlardan ders alması gerektiğini vurguladı.