22 Eylül 2024 Pazar

Şehba ve Halep mahallelerine Şam ambargosu

Şam hükümetinin, Şehba ve Halep mahallelerine yönelik ambargosu sürüyor. Bölgeye ilaç, akaryakıt ve temel gıda maddelerinin geçişi engelleniyor. Kış aylarında mazot sıkıntısı pek çok zorluğu da beraberinde getiriyor. Oksijen makinesine bağlanması gereken Reşmar adlı çocuğun yaşadıkları, ambargo zulmünün özeti oldu.

Türk devletinin işgal saldırılarına sessiz kalan Şam hükümeti, topraklarını terk etmek zorunda kalan Efrînli göçmenlerin yaşadığı Şehba bölgesi ile Halep'in kuzeyindeki Kürt mahallelerine ambargo uyguluyor.

İşgal saldırıları nedeniyle yaşanan zorlukları daha da katmerleştiren Esad rejimi, Özerk Yönetim ve QSD denetimindeki alanlara ilaç, akaryakıt ve temel gıda maddelerinin girişini zorlaştırıyor. Şehba'ya malzeme taşıyan araçlar, Şam hükümetine bağlı 4. Tümen'e ait kontrol noktalarında bekletiliyor, geçişleri engelleniyor.

Kuşatmayı, Özerk Yönetim'e yönelik baskılar için siyasi bir koza dönüştürmek isteyen Şam hükümetinin dayatmaları, bölge halkında büyük tepkiye neden oluyor.

Şam hükümetinin ambargosu, eğitim ve sağlık başta olmak üzere hizmet kurumlarının çalışmalarında aksamalara neden oluyor. Rejimin kontrol noktalarından geçiş zorlaştırılırken, zaman zaman Efrînli göçmenler gözaltına alınıyor.

AVRİN HASTANESİ HİZMET DIŞI KALABİLİR
200 binden fazla göçmenin çadırlarda yaşamını sürdürdüğü Şehba bölgesine hizmet veren Avrin Hastanesi ambargodan etkilenen kurumların başında geliyor. Günde yaklaşık 600 kişinin tedavi edildiği hastanede, ilaç ve oksijen tükenme noktasına gelmiş durumda. Mazot sıkıntısı yaşandığı için ambulanslar hareket edemiyor.

ANHA'ya konuşan Dr. Azad Reşo, aynı zamanda ısınma için kullanılan mazot ile elektriğin olmaması nedeniyle hastaların soğuk odalarda tedavi olduklarını belirtti. Can kayıpları yaşanabileceği uyarısında bulunan Dr. Reşo, ambargoya derhal son verilmesi çağrısında bulundu.

EĞİTİME ARA VERİLDİ, ELEKTRİK VE SU KESİNTİLERİ YAŞANIYOR
Mazot geçişlerinin engellenmesiyle elektrik üretilememesi nedeniyle Şehba'da bulunan 72 eğitim kurumu kapatıldı. Şu an 15 bin öğrenci eğitim alamıyor.

Efrîn Eğitim ve Öğretim Komitesi Eşbaşkanı Bêrîvan Xelîl, okullarda eğitime bir hafta süreyle ara verdiklerini ancak ambargonun devam etmesi halinde eğitim arasının uzayabileceğini söyledi.

Yerel Yönetimler Komitesi, yakıt sıkıntısı nedeniyle mahalle jeneratörlerinin çalıştırılamadığını, elektrik ve su dağıtımında zorluklar yaşandığını belirtti.

HALEP MAHALLELERİNDE ELEKTRİK KESİNTİLERİ YAŞANIYOR
Şam hükümetinin açlık ve yokluk dayattığı Halep'in Şêx Meqsûd ve Eşrefîyê mahallelerine elektrik üreten 80 jeneratör için yeterli mazot bulunamaması nedeniyle elektrik kesintileri yaşanıyor. Efrîn'in işgalinden bu yana Şam hükümetinin ambargosu altında yaşayan Şêx Meqsûd halkı, kış aylarında mazot geçişinin engellenmesi nedeniyle zorluklarla yüz yüze kalıyor.

REŞMAR'IN YAŞADIĞI ZULÜM
Ambargo, çocukları ve hastaları da etkiliyor. Halep'te yaşayan astım ve epilepsi hastası Reşmar Reşo adlı çocuk da bunlardan biri. Reşmar, astım nedeniyle nefes almakta güçlük çekiyor. Her gün oksijen tüpüne bağlanması gerekiyor.

Baba Ezdiyar Reşo, oğlunun oksijen cihazına bağlanmadığı zaman nefes alamadığını ve bilincini kaybettiğini anlattı.