20 Eylül 2024 Cuma

'Seçimlerin kazanını HDP'dir'

24 Haziran seçimlerini ESP MYK Üyesi Şahin Tümüklü, TİP Kurucu Meclis Üyesi Onur Emre Yağan ve ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş ile konuştuk. Tümüklü, AKP'nin saldırılarına rağmen HDP'nin barajı geçmesinin AKP'nin başarısızlığı olduğunu ifade ederken Yağan, halkların birliğini örmeye devam edeceklerini belirtti.
24 Haziran seçimlerinin kesinleşmiş YSK sonuçları henüz açıklanmasa da Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) MYK Üyesi Şahin Tümüklü, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Kurucu Meclis Üyesi Onur Emre Yağan ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş ile mevcut seçim sonuçlarını konuştuk.
 
SEÇİMİN KAYBEDENİ AKP'DİR
 
ESP MYK Üyesi Şahin Tümüklü: 24 Haziran seçimlerin kritik partisi HDP olmuştur. Devletin bütün olanaklarını kullanan AKP ve Saray, bütün baskılara, tutuklamalara, HDP'nin çalışmalarının fiilen yasaklamasına ve sokakta uygulanan baskıya rağmen baraj altında bırakılmaya çalışılan Halkların Demokratik Partisi'nin barajı aşması bu anlamıyla seçimin önemli bir başarısıdır. Ayrıca baskın seçimle birliket eşitsiz ve kuralsız seçim atmosferi yaşadık. Bütün bunların yanında kendi içerisinde AKP ve Saray iktidarı faşizmin tipik davranışlarını uygulayarak kendi muhaliflerini, karşıtlarını, söyleminin karşısında duran herkesi terörize ederek kutuplaştırıcı bir seçim atmosferi yarattı. Bu durum üzerinden istediği seçim sonucu elde etmeye çalıştı. Seçim sonuçları itibari ile AKP'nin tek başına mecliste çoğunluğu alamaması, başka bir siyasi partiye bağımlı olması ve HDP'nin barajı geçmesini ile AKP seçimde başarısız olmuştur. Seçim sonuçları aynı zamanda şunu göstermiş oldu: halkımız, emekçiler, yoksullar burjuva düzen içerisinde aslında hep kötünün kötüsünü yada kötünün iyisini seçmek zorunda bırakılıyor. Bu dönem ezilenler ve emekçiler açısından daha fazla mücadele pratiği ve sokağı çağırdığını görüyoruz. Yani biz Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) olarak önümüzdeki dönem mücadelenin sokakta olduğunu, meclisi dışlamadan ama meclis aracının dışında faşizme karşı özgürlük, baskıya ve diktatörlüğe karşı demokrasi mücadelesinin başat bir mücadele konusu olacağını düşünüyoruz. Bizler sokağı tutmaya, örgütlemeye ve bu mücadeleyi yükseltmeye devam edeceğiz.
 
SAĞ OYUNU ARTIRDI
 
TİP Kurucu Meclis Üyesi Onur Emre Yağan: Türkiye'de sağın oylarını yüzde 5 civarında artırdığı, AKP-MHP bloğunun ise referandumda ortaya çıkan evet oyunu koruduğu görünüyor. Bu durum Türkiye'de sağ tabanın oyunun konsolide anlamına geliyor. Türkiye'de genel tablo, HDP'nin barajı aşması ile baskıya, olanaksızlığa, genel başkanlarının hapsedilmesine rağmen Kürt halkının temsilcilerini mecliste görmeye karar vermiş olduğunu söyleyebiliriz. HDP'nin daha demokratik koşullarda daha yüksek oy alabileceğini biliyoruz ama bu koşullarda bile aldığımız oy iyi bir sonuç. Örneğin HDP, Hatay'da oylarını yüzde yetmiş civarında artırdı. Yani buradaki ilgi çok olumluydu. Hatay için söylersek Arap Alevi halkı oyunu ve desteğini vererek HDP'ye önemli oranda sahip çıktı. Türkiye'de genel anlamda her ne kadar AKP-MHP bloku kazanmış görünse de halklar arasında bir köprü ve bağ kurduğunu gerçeğinin üzerini örtemiyor. AKP Saray rejimi ne yaparsa yapsın Türkiye'de çok büyük toplumsal tabanı ezebilmiş, teslim alabilmiş değil. Bu durum bundan sonra mücadelenin devam etmesi açısından çok kıymetli bir avantaj sağlıyor bize. Sonuçta AKP saray rejimine karşı hakların birliği mücadelemizi örgütlemeye devam edeceğiz. Bulunduğumuz her noktada parti olarak bunun parçası olacağız.
 
AKP YÖNETEMEMEYE DEVAM EDECEK
 
ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş: Açıklanan seçim sonucundan hareket edersek aritmetik olarak AKP kazanmış görünüyor ama Gezi'den bu yana AKP gerçek manada kazanmıyor. Sonuç olarak Gezi’den bu yana AKP’ye karşı oluşmuş direnç hala dana devam ediyor. Bu dirence sahip çıkmamız gerekiyor. Çünkü biz 2014’ten yana var olan ve şimdi resmileşen başkanlık rejimini fiili olarak yaşadık. Bundan sonra ise şimdiye kadar ne yaşadıysak bunun iki katı yaşayacağız. Sorunlar daha da katmerleşerek derinleşecek ve AKP bu sorunları çözemeyecek. Kendisi zaten sorunların doğal yaratıcısı. Önümüzdeki süreç sorunların ağırlaşacağı ve AKP’nin yönetememe halinin devam edeceği gibi sol sosyalist güçler olarak kendimizi yeniden değerlendirip, yapılandırıp,ekonomik krize karşı emeğin öz savunmasını örgütleme sorumluluğu ile hareket etmemiz gerekiyor.