6 Ekim 2024 Pazar

Savunma hakkı engellenen avukatlar: Bu suça ortak olmayacağız

HDP geçmiş dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 28'i tutuklu 108 HDP'li hakkında açılan davanın ilk duruşmasında avukatlar duruşma salonuna alınmadı. Salonu polis ve jandarma ile dolduran mahkeme heyeti, avukatları duruşma salonuna almayarak savunma hakkını engelledi. Avukatlar mahkeme girişinde açıklama yaptı.

HDP'li yöneticilerin yargılanmak istendikleri Kobanê davasında duruşma salonuna alınmayan avukatlar Sincan Hapishanesi'ndeki mahkeme girişinde açıklama yapan avukatlar, savunma haklarının engellendiğine dikkat çekti.

Avukatlar adına açıklama yapan Mehmet Emin Aktar, duruşma salonuna 15 tutuklu getirilmesine rağmen 200 civarında asker ve bir o kadar da çevik kuvvet polisi ile salonun doldurulduğuna dikkat çekti, tutuklu HDP'lilerin savunmanlarının duruşma salonuna alınmayarak savunma bütünlüğünün bozulduğunu vurguladı.

Avukatların bir kısmının salona alındığını, büyük bir kısmının alınmadığını dile getiren Aktar, "Biz mahkeme başkanından dışarıdaki arkadaşlarımızın içeri alınmasını istedik. Yasal olmayan, keyfi gerekçelerle almayacağını söyledi. Almazsa bizim de devam edemeyeceğimizi, savunma bütünlüğünün bozulduğunu ve duruşma salonunda kalamayacağımızı söyledik. Bu nedenle de yoklama vermedik. Beyanımızın zapta geçirilmesini istedik, mahkeme bunu da reddetti. Söz hakkı vermeksizin kimlik tespitine geçti. Kimin müdafisi var kimin yok bilmeksizin bunu yapmaya çalıştı. Biz bu suça ortak olmamak adına içerideki meslektaşlarımızla dışarı çıktık. Bu giderilmediği, bu davada savunma görevini üstlenen avukatların tümü, bu salona ya da uygun görülecek başka bir salonda savunma görevlerini bağımsızca, serbestçe yapabilecekleri koşullar yaratılmadığı sürece duruşma salonuna dönmeyecek" dedi.