20 Eylül 2024 Cuma

Savcının tahliyesini istediği Hülya'ya mahkemeden ret kararı

Kendisine şiddet uygulayan erkeği özsavunmasını kullanarak öldüren Hülya Halaçkaya'nın yargılandığı davanın 3. duruşması görüldü. İddia makamı Halaçkaya'nın özsavunmasını meşru müdafa olarak değerlendirerek tahliyesini talep ederken, mahkeme heyeti tahliye talebini reddetti.

İstanbul Güngören'de 25 Ağustos 2019 tarihinde şiddet gördüğü ve evli olduğu Kadir Ören'e karşı özsavunmada bulunarak öldüren Hülya Halaçkaya'nın, 24 yıl hapis istemiyle yargılandığı davanın 3'üncü duruşması Bakırköy 20'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Tutuklu yargılanan Hülya ve avukatı Meriç Eyüpoğlu ile Cansu Demir duruşma salonunda hazır bulundu. Duruşmaya ayrıca Hülya'nın ailesi, maktul yakınları ve avukatları da katıldı. Duruşmaya çok sayıda kadın örgütü de izleyici olarak katıldı.

'HÜLYA KENDİNİ SAVUNDU' 
Duruşma Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından hazırlanan otopsi raporunun okunmasıyla başladı. Raporda Kadir Ören'in vücudunda iki bıçak darbesinin olduğu ve birinin öldürücü olduğu belirtildi. Ardından söz alan avukat Meriç Eyüpoğlu, müvekkilinin kendisini savunma maksadı olduğunu ve bıçağı öldürmek için kullanmadığını söyleyerek kalbe gelen bıçak darbesinin boğuşma sırasında olduğunu vurguladı. Hülya Halaçkaya'nın tahliyesini talep eden Eyüpoğlu, ATK raporunun tahliye için yeterli delil teşkil ettiğinin altını çizdi. Hülya'nın yaşadığı şiddet öyküsünün ortaya çıkması için dosyanın İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı'na travma alanlarında çalışan uzmanlara gönderilmesini isteyen Eyüpoğlu, olay günü müvekkilinde tespit edilmeyen yara izlerini  ve bulguları tespit edebileceğini dile getirdi. Eyüpoğlu ayrıca ATK raporunun burada incelenerek teknik hususların açıklanmasını talep etti.

Duruşmada söz alan Hülya'nın diğer avukatı Cansu Demir de müvekkilinin parası olmadığı için boşanma davası açamadığını aktardı. Av. Demir, Hülya'nın boğuşma sırasında meşru savunma yapmasının hayatın olağan akışına uygun olduğunu belirtti.

SAVCI TAHLİYE TALEP ETTİ
Ardından söz alan iddia makamı dosyada sanığın Türk Ceza Kanunu (TCK) 25/2 kapsamında meşru müdafa sınırlarının aşıldığını belirterek, bu nedenle ceza verilmesine yer olmadığına karar verilip tahliye edilmesini talep etti.

Halaçkaya'nın avukatları da tahliye talep ederek karar için ek süre talep etti. Kadir Ören'in avukatları da karar için beyanlarda bulunmak için ek süre talep etti.

Mahkeme heyeti savcı ve avukatların tahliye talebini ret ederek davayı 11 Şubat tarihine erteledi.

AVUKATLARDAN HÜLYA İÇİN DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Duruşmanın ardından Hülya'nın avukatları, ailesi ve kadın örgütleri adliye önünde basın açıklaması yaptı. "Ölmemek için öldürdü Hülya Halaçkaya'ya özgürlük" pankartının açıldığı açıklamada avukat Cansu Demir konuştu.  Hülya'nın yaşamak için öldürdüğünü söyleyerek, tahliye edilmemesinin hiç bir açıklamasının olmadığını belirtti. Demir, 11 Şubat'ta Hülya ile dayanışmak için tüm kadınları Bakırköy Adliyesi'nde görülecek duruşmaya çağırdı.