21 Eylül 2024 Cumartesi

Sarı Yelekliler 16 Mart eylemine hazırlanıyor

Sarı Yelekliler eylemlerinin 16. haftasında Fransa'nın Paris, Marseille, Nice, Bordeaux, Strasbourg, Nantes ve Toulouse şehirlerinde eylemler düzenlendi.
Fransa'nın başkenti Paris'te Champs Elysees Meydanında toplanan Sarı Yelekliler eylemlerde süreklilik kararlılığını gösterdi. Lüks caddede yaşamı bloke eden Sarı Yeleklilere polis saldırdı ve 17 kişi gözaltına alındı. Paris'te bir eylemci polisin attığı plastik mermi ile ağzından yaralandı.
 
Paris'teki eyleme Sarı Yeleklilerin liderlerinden Eric Drouet ve Maxime Nicolle'da katıldı. Paris içinde 12 kilometre boyunca yürüyüş yapan eylemciler Macron'un istifasını istedi.
 
Nantes kentinde polis eylemcilere tazyikli su ve gaz bombasıyla saldırdı. Avrupa Parlamentosunun uyarısına polis eylemcilere karşı biber gazı kullandı. Eylemde 15 kişi gözaltına alınırken Toulouse ve Bordeaux kentlerinde eylemler her zamanki kitleselliğini korudu. Bordeaux kentinde eylemciler büyük tren garını işgal etti. Bordeaux eylemine katılan Insoumise milletvekili Loïc Prud'homme polis şiddetine maruz kaldı. Milletvekiline yapılan saldırıyı savunan Vali ise 'polis görevini doğru şekilde yapmış' dedi. Prud'homme ise İçişleri Bakanı Castenere halen "polis şiddet uygulamıyor diyebilecek misiniz?" sorusunu yöneltti.
 
Fransa'nın kuzeyinde Belçika sınırında yer alan Lille şehrindeki sosyal medyada örgütlenen bir grup "Bu uluslararası bir mücadeledir" diyerek, Belçika ve Almanya vatandaşlarına da eylem yapma çağrısında bulundu.
 
İçişleri bakanlığının yaptığı açıklamaya göre Fransa genelinde eylemlere 39 bin 300 kişi katıldı.
 
SARI YELEKLİLER 16 MART EYLEMİNE HAZIRLIK YAPIYOR
 
Sarı Yeleklilerin liderlerinden Eric Drouet, Priscillia Ludosky ve Maxime Nicolle ise Mart ayını 'kritik ay' olarak nitelendrip her hafta sonu ve özellikle 16 Mart'ta halkı sokağa çağırdı.
 
16 Mart günü 15 Ocak'ta Macron'un başlattığı ulusal tartışmanın son günü aynı zamanda. Fransa devleti halkın öfkesini yatıştırma, eylemlerin motivasyonunu kırma, Sarı Yeleklileri etkisiz hale getirmek ve kaybettiği primi yeniden toplamak, liberal ekonomi politikalarını propagandasını yapmak, sözde demokrasiyi işletmek için ülke genelinde 10 bin tartışma toplantısı düzenledi. Ayrıca internet üzerinde açılan tartışma sitesine de 1 milyon kişi katıldı.
 
Sarı Yeleklilerin ''maskeli balo'' ve ''iletişim kampanyası'' olarak nitelediği ulusal buluşmalarda Macron'un kukla olduğunu ifade ettiler. Macron'nun toplantı yaptığı bazı salonların önünde Sarı Yelekliler eylem yapmış fakat Macron ile görüştürülmedikleri gibi aynı zamanda polis saldırısına maruz kalmışlardı.
 
ENTERNASYONAL EYLEM ÇAĞRISI
 
Sarı Yeleklilerin liderlerinden Eric Drouet yayınladığı videosunda Mart ayında Macron uyuyamayacak diyerek güçlü eylem çağrısı yaptı. 16 Mart eylemine ülke genelinde güçlü eylemlerin olacağı ve Paris merkezli büyük bir gösteri örgütleyeceklerini ifade eden Eric Drouet, sınır ülkelere de eylemlere katılım çağrısında bulundu. Belçika, İtalya ve Almanya sınırlarını bloke edilmesi gerektiği mesajı verdi.
 
SARI YELEKLİLER'DEN TAKTİK DEĞİŞTİRME FİKRİ
 
Fransa'nın güney doğusunda bulunan Leon bölgesindeki Sarı Yelekliler halkı siyah giyinerek gerçekleştirilmesi planlanan "Kara Mart" protestolarına davet etti. Öte yandan Sarı Yeleklilerden başka bir grup ise protestoların olacağı yerleri paylaşmayıp hükümeti korkutan "doğaçlama politika"ları gerçekleştirme fikrini ortaya attı.