21 Eylül 2024 Cumartesi

Sarı Yelekliler 11. haftasında yine sokaklardaydı

Fransa'nın başkenti Paris başta olmak üzere ülke çapında sokağa çıkan Sarı Yelekliler Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un istifa etmesini istedi.
Akaryakıt zamlarına ve ekonomik koşullara tepki olarak kasım ayında başlayan ancak daha sonra Macron yönetimine öfkeye dönüşen Sarı Yelekliler'in gösterileri 11. haftasında polis ablukası altında gerçekleşti.
 
Fransa'nın başkenti Paris'in lüks caddesi Champs-Elysees Caddesi'nde toplanan yüzlerce eylemci Bastille Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Eylemciler hükümet karşıtı sloganlar attı. Bastille Meydanı'na gelen kitleye polis saldırdı. Polisin saldırısına eylemciler taş ve şişelerle karşılık verdi. Eylemciler meydanda kurdukları barikatı ateşe vererek kendisini polis saldırısına karşı korumaya çalıştı.
 
Polisin hedefinde olan Sarı Yeleklilerin liderlerinden olan Jérôme Rodrigues Falshballe ile gözünden yaralandı.
 
Paris'te saat 17.00'a kadar 42 eylemci gözaltına alındı.
 
Priscillia Ludosky'in liderliğini yaptığı bir başka grup eylemci Denizaşırı Ülkeler Bakanlığı'ndan Facebook'un Paris'teki merkezine kadar yürüdü. Denizaşırı Ülkeler Bakanı Annick Girardin, bakanlık binası önünde Sarı Yelekliler'le bir süre sohbet etti.
 
'SARI GECE' EYLEMİ BAŞLADI
 
Her hafta sonu yapılan büyük eylemlerden sonuç alamadıklarını belirten ve önderlerinden bir Eric Drouet olan inisiyatifin çağrısı ile 'Sarı Gece'nin ilk eylemi République Meydanı'nda yapıldı. Geç saatlere kadar eyleme polis biber gazıyla saldırdı.
 
KİTLESEL EYLEMLER DEVAM ETTİ
 
Evreux kentinde düzenlenen eylemde kitle birkaç aracı ateşe verdi, 2 kişi gözaltına alındı.
 
Sarı Yeleklilerin en kitlesel katıldığı Toulouse ve Nantes şehirlerindeki eylemlerde polisle eylemcilerin arasında çatışmalar yaşandı.
 
Toulouse'da, banka şubeleri,  şantiye malzemeleri ve çöp bidonları ateşe verildi. Barikatlar kuruldu.
 
Valilik açıklamasına göre 28 kişi tutuklandı.
 
Marseille kentinde Sarı ve kırmızı yelekliler (CGT Sendikası) birlikte eylem yaptı.
 
Sarı Yelekler, Strazburg'da Avrupa Parlamentosu önünde de eylem yaptı.
 
Eylemlerde 80 bin polis görev yaparken, Paris'te polis ablukası artırıldı. Başkentteki eylemde 7 bin polis görevliyken, geçen hafta bu sayı 5 bindi. Eylemlerde biber gazı kullanan polisler, geçen haftalardan farklı olarak üzerlerinde yaya kamerası bulundurdu.
 
'YENİ VE GÜÇLÜ VAATLER GELMEZSE EYLEMLERE DEVAM EDECEĞİZ'
 
Eylemciler, Macron ve hükümetin yürüttüğü siyasete karşı memnuniyetsizliklerini dile getirdi. Sarı Yelekliler, taleplerine ilişkin hükümetin vaatlerinin yetersiz olduğu ve yeni güçlü adımlar atılmadığı koşullarda eylemlerin uzun süre devam edeceği ifade edildi.
 
Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım 2018'de başlayan ancak daha sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimine isyana ve öfkeye dönüşen Sarı Yelekliler'in eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosu haline geldi. Gösterilerde 10 kişi hayatını kaybetti ve 2 binden fazla kişi yaralandı, yaklaşık 6 bin kişi gözaltına alındı, binden fazla kişi tutuklandı.
 
SARI YELEKLİLER'E KARŞI KIRMIZI FULARLILAR
 
Sarı Yelekliler'in eylemlerine tepki gösteren Kırmızı Fularlılar da pazar günü Paris'te eylem hazırlığında.
 
Sarı Yelekliler'in eylemlerine tepki amacıyla Facebook üzerinden örgütlenen "Kırmızı Fularlılar" adlı bir grup eylem yapacak. Kırmızı Fularlılar, Sarı Yelekliler'in eylemleri sırasında yaşanan şiddet olaylarını protesto edeceklerini ifade ediyorlar.