DÜNYA
'Sarı Yelekliler' 1 Aralık'ta sokağa çağırdı
Fransa'da, akaryakıt zamları ülke genelinde protesto edilmeye devam edilirken başkent Paris'teki Champs-Elysees Caddesi'nde cumartesi günü yapılan eylemlerde barikatlar kuruldu polis ve eylemciler arasında çatışma yaşandı. Paris'in en lüks caddesinde 68 eylemlerinin bir izdüşümü yaşandı. Eylemciler ''Macron istifa'' sloganları atarak eylemlere devam mesajları verdi.
Fransa'da 17 Kasım Cumartesi gününden bu yana Macron hükümetinin akaryakıta ek vergi koymasını protesto eden ve "Sarı yelekliler" adı altında örgütlenen eylemciler, başta başkent Paris olmak üzere birçok kentte gösteriler düzenledi.
Eiffel Kulesi'nin önündeki Champs de Mars Meydanı'nda eylem yapmayı ret eden 'Sarı Yelekliler' Champs-Elysees'de bir araya geldi. Polis gaz ve basınçlı suyla kitleye saldırdı ve birçok eylemciyi darp ederek gözaltına aldı. Eylemcilerde Champs-Elysees ve çevresindeki caddelerde barikatlar kurarak polisle çatıştı. İnşaat konteynerleri yakıldı, caddelerde alevler yükseldi. Akşam geç saatlere kadar yaşanan çatışmalardaki sahneler Gezi direnişini hatırlatırken eylemciler "1 Aralık Cumartesi günü tekrar Champs-Elysees'de olacağız" dedi. Aynı gün CGT Sendikası yoksulluğa ve işsizliğe karşı eylem düzenleyecek.
HÜKÜMET EYLEMLERİN MEŞRULUĞUNA VE HAKLILIĞINA SALDIRIYOR
İçişleri Bakanı Christophe Castaner, "Sarı Yelekliler"i aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi ile ilişkilendirerek eylemleri gayrimeşru gösterme tutumunu sürdürdü. İçişleri Bakanı Castaner ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaşananlardan Ulusal Birlik Partisinin lideri Marine Le Pen'i sorumlu tuttu.
Le Pen ise şiddetin sebebinin küçük bir grup olduğunu belirtti ve "Neden Castaner bu insanların Champs Elysees'e çıkmasına izin verdi. Sorumluluk onda" dedi. Hükümet eylemcilerin kararlılığı karşısında eylem bileşenlerini bölmek için ''aşır sağcı'' argümanını kullanmaya devam etti.
Fransa devleti ve burjuvazinin temsilcisi Macron, eylemcilerin taleplerini karşılamamak ve eylemleri gayrimeşru göstermek için aşırı sağcılarla ilişkilendirmeye çalıştığı 'Sarı Yelekliler', Fransa'da uzun süredir devam eden ve güvencesizleştirmeye, işsizliğe, zamlara, yoksulluğa ve giderek derinleşen satın alma gücündeki kayba karşı gerçekleştirilen bir halk isyanı özeliği taşımaktadır.
'Sarı Yelekliler' bir liderleri ve siyasi hareket ya da partilerle bağlantıları olmadıklarını belirtiyorlar. Akaryakıta konulan ek vergiyle başlayan eylemler, uzun süredir Macron hükümetinin halka ödetmek istediği kemer sıkma politikalarına karşı çıkan ve talepleri duyulmayan emekçilerin kendiliğinden sosyal medya üzerinde örgütlediği bir isyan olarak devam ediyor. Eylemcilerin ana tepkisi Macron'un ekonomi politikalarına karşı. Eylemciler Macron'nun istifa etmesini, hükümetin zamları geri çekerek ücretlerde iyileştirilmeye gitmesini talep ediyorlar.
HALKIN DESTEĞİ ARTIYOR
Fransa hükümeti her ne kadar öfkeyi görmezden gelse de verdiği demeçlerle eylemcilerin bileşenleri üzerine şaibeli bir durum yaratmaya çalışsa da Fransa halkının sarı yeleklilere desteğinin önüne geçemiyor. Anketler, 'Sarı Yelekliler'in Fransa halkının yüzde 80'inin desteğini aldığını gösteriyor.
Gösteriler devam ederken, 18 aylık görev süreci boyunca varlık vergisini de kaldıran ve bu sebeple, "Zenginlerin Cumhurbaşkanı" olarak da bilinen Macron'un popülaritesi yapılan anketlere göre yüzde 20'lere düştü.
MACRON'NUN TARZI TEPKİLERİ ARTIRIYOR
Zor durumdaki Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bugüne kadar akaryakıt zamları sorununun protestolarla değil diyalogla çözülebileceğini savunan açıklamalarla geçiştirmeye çalıştı.
Macron, cumartesi günü yaşananlar sonrası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerine teşekkür ederken, polise karşı şiddette bulunanların utanç duymaları gerektiğini söyledi ve cumhuriyette şiddetin yeri olmadığını belirtti.
BİR HAFTALIK EYLEMLERİN BLANÇOSU
17 Kasım cumartesi gününden bu yana ülke genelinde devam eden gösterilerde, yüzlerce cadde ve yolda blokaj eylemi düzenlendi ve birkaç gün süresince ülke genelinde çok sayıda petrol deposunun giriş ve çıkışı kapatıldı. 75'ten fazla benzin istasyonunda akaryakıt bittiği için satış yapılamadı.
Yaklaşık 1 haftadır süren eylemlerde 2 kişi hayatını kaybetti, 136'sı güvenlik görevlisi olmak üzere 756 kişi yaralandı ve 693 kişi gözaltına alındı.
İçişleri Bakanı Christophe Castaner, cumartesi günü yaşananlara dair yaptığı açıklamada, ülke genelinde düzenlenen yaklaşık bin 600 gösteriye yaklaşık 106 bin kişinin katıldığını, 42'si Paris'te olmak üzere 130 kişinin ifadesi alınmak üzere karakola götürüldüğünü ve 22 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.
'SARI YELEKLER' PROTESTOSU BELÇİKA'DA
Fransa'da akaryakıt fiyatlarındaki artışı protesto amacıyla başlayan "sarı yelekler" protestosu, Belçika'da da yayılıyor. Polis Hainaut eyaletindeki gösterilere TOMA'larla müdahale etti. 39 kişi gözaltına alındı, çok sayıda araca el kondu.
Özellikle ülkenin Fransızca konuşulan Valon bölgesinde hafta sonundan bu yana otoyolların ve benzin istasyonlarının çevresinde yoğun protesto gösterileri düzenleniyor.
Feluy ve Charleroi kenti başta olmak üzere birçok noktada eylem yapan göstericiler, havai fişek ve sis bombalarıyla civardaki benzin istasyonlarına giriş çıkışları durdurdular.
Namur, Hainut ve Lüksemburg eyaletlerindeki gösterilerde de otoyollar, sınır geçişleri ve kavşaklar protestocular tarafından zaman zaman kapatıldı.
Walonia ve Flaman kesiminde Total'e bağlı toplam 80 akaryakıt istasyonunda benzin ve motorin sıkıntısı yaşanıyor. Devam gösteriler nedeniyle Total ve Shell, otoyol kenarlarındaki benzin istasyonlarına düzenli yakıt dolduramıyor.
Çıkış noktası akaryakıt fiyatlarındaki artış olsa da, genel olarak hükümetin uygulamalarına tepki duyan geniş kesimlerin eylemlere destek veriyor. Eylemler sosyal üzerinde yapılan çağrılarla düzenleniyor. Eylemler Flaman bölgesine de kaydı.
Belçika Federal İçişleri Bakanı Jan Jambon, göstericilere karşı daha sert davranacaklarını belirterek, gösterilere yabancı kamyon şoförlerinin de destek verdiğini ve araçlarını yolları kapatmak için kullandıklarını söyledi.