20 Eylül 2024 Cuma

Sarı sendika baskısına direnen Özak Tekstil işçileri direnişte

Sarı sendika Öz İplik-İş'ten istifa ederek BİRTEK-SEN'e üye olan Özak Tekstil işçileri fabrika yönetimi tarafından "sorgu odaları"na çekilerek BİRTEK-SEN'den istifaya zorlanıyor. Kadın işçilerin özel hayatıyla tehdit edildiği fabrikada, bir kadın işçinin işten atılmasının ardında direniş başladı. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Türkmen, talepler kabul edilmediği takdirde işçiler içeride, sendika dışarıda direneceklerini vurguladı.

Urfa Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) Levis gibi ünlü markalara üretim yapan Özak Tekstil işçileri, Hak-İş'e bağlı Öz İplik-İş'ten istifa ederek BİRTEK-SEN'de örgütlenmeye başladı.

İşçilere baskı sürerken bugün sendikalı bir kadın işçi işten atıldı. Bunun üzerine işçiler sınıf dayanışmasının gücüyle mesai arkadaşlarına sahip çıktı ve direnişe geçti.

'KENDİ ÖZGÜR İRADEMİZLE BİRTEK-SEN'E ÜYE OLDUK'
Sarı sendikaya karşı çıkan işçiler bir açıklama yaptı. Açıklamada, "İşveren temsilcisi gibi davranarak işçilere baskı yapan işçileri temsil etmeyen Öz İplik-İş sendikasından kendi iradesiyle istifa ettik. Ve yine kendi özgür irademizle bizi temsil etmesi için BİRTEK-SEN'e üye olduk" dedi.

'ÖZELLİKLE KADIN ARKADAŞLARIMIZ TEHDİT EDİLMEKTEDİR'
İşçilerin odalara çekilerek, sorgulandığını, hiçbir haktan yararlanamayacakları yönünde tehditlerle BİRTEK-SEN'den istifa ederek Öz İplik-İş'e örgütlenmeye zorlandıklarını aktaran işçiler, "Özellikle paket bölümünde ve en çok da gece mesaisine bırakılan kadın arkadaşlarımıza bu baskı yapılmaktadır. Sendikanın temsilcileri Mehmet Salih Birgül, Gülbahar Kaya tarafından sorgu odasına çekilen kadın arkadaşlarımız fabrika müdürü Hamit Akbalık'ın ağzından 'kesin talimatı var, istifa edip Öz İplik-İş'e geçmezseniz işten atılırsınız, farklı bölümlere sürülürsünüz' şeklinde tehdit edilmektedir. Bu konuda özellikle Gülbahar Kaya adıl Öziplik-İş temsilcisi kadın arkadaşlarımızı açık açık tehdit etmekte, bazı kadın arkadaşlarımızı yazamayacağımız kadar çirkin şeylerle tehdit etmektedir" denildi.

Fabrikadaki baskının, mobbingin ve tehdidin bir an önce son bulmasını isteyen işçiler, mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

TÜRKMEN: İŞÇİLER FABRİKADA, SENDİKALARI DIŞARIDA DİRENECEK
BİRTEK-Sen Genel Başkanı Mehmet Türkmen kadın işçiler başta olmak üzere işçilerin tehdit edildiğini kaydetti. "Özelikle kadın işçi arkadaşlarımız özel hayatlarıyla tehdit ediliyor" diyen Türkmen, sadece bunların bile ulaslararası kampanya yapılsa fabrikanın değil Levis, hiçbir yere üretim yapamayacağını söyledi. Ancak isteklerinin bu olmadığını dile getiren Türkmen, şöyle devam etti:  "Biz işçi arkadaşlarımız huzurla işinin başına geçip çalışsın istiyoruz. Fabrika yönetiminden tek istediğimi işçilerin iradelerine ve işçilerin haklarına saygı duymak, haksız yere işten atılan işçi arkadaşımızın derhal işe alınması ve içeride Öz İplik-İş temsicilerinin fabrika yönetimi adına işçilere yaptığı tehdit ve baskıların derhal son bulmasını istiyoruz. Bu olmadığı takdirde içeride işçi arkadaşlarımız, dışarıda sendikaları sonuna kadar direneceğiz."

Türkmen'in konuşması işçiler tarafından "Öz İplik istifa" sloganıyla yanıtlandı.

DİRENEN KADIN İŞÇİLER AGROBAY İŞÇİLERİNİ SELAMLADI
Direnişteki kadın işçiler, emek ve sendika düşmanı Arzu Şentürk tarafından işten atılan ve hakları için mücadele eden Agrobay işçilerini selamladı. Konuşmada, şöyle dendi: "Agboray işçileri 97 gündür grevde, haklarını savunmaktan yana. Özak Tekstil'in bayan elemanları olarak çok fazla direndik ve direnmeye devam edeceğiz. Agrobay işçilerinin yanındayız."

"Agrobay işçisi yalnız değildir" sloganı atıldı.