4 Ekim 2024 Cuma

Sandras Dağı'nın yüzde 94'ü madenlere ruhsatlı

Köyceğiz'in su ihtiyacını karşılayan ve Türkiye'deki endemik bitki türlerinin 150'sine ev sahipliği yapan Sandras Dağı'nın yüzde 94'ü madenlere ruhsatlı. 

Birçok endemik bitkiye ev sahipliği yapan, yakın tarihte de "Muğla sümbülü" adı verilen yeni bir sümbül türünün keşfedildiği Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde bulunan Sandras Dağı'nın yüzde 94'ü madenlere ruhsatlı. 

Sandras Dağı bölgesinde, Türkiye'deki endemik bitki türlerinin yaklaşık 150'si yer alıyor. Öte yandan bunların 30'u da Sandras Dağı dışında başka hiçbiryerde yetişmiyor. 

Sandras Dağı ayrıa bölgenin su kaynağı, Köyceğiz havzasının su ihtiyacını karşılıyor. Dünyada ve Türkiye'de kuraklık yaşanırken, su kaynakları korunmak yerine madenlere açılıyor. 

'BİYOLOJİK ZENGİNLİĞİMİZ KANUNLARLA KORUMA ALTINA ALINMALI'
Sandras Dağı'nın maden tehdidi altında olduğunu TEMA Vakfı sosyal medyada yaptığı açıklama ile duyurdu. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Muğla'nın Köyceğiz ilçesindeki Sandras Dağı'nda 'Muğla sümbülü' adı verilen yeni bir sümbül türü keşfedildi. Bu güzel haberi aldığımız bölgemizde yeni türlerin keşfedilme ve gelecek kuşaklara aktarılma ihtimali ne yazık ki çok düşük. Çünkü Muğla Sümbülü'nün keşfedildiği Sandras Dağı'nın yüzde 94'ü madenlere ruhsatlı. Biyolojik zenginliğimizin kanunlarla koruma altına alınmasını talep ediyoruz."