4 Ekim 2024 Cuma

Sancar: Herkes için adalet istiyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, Hakkari'yi ziyaret etti. Hakkari'de esnafla bir araya gelerek sorunlarını dinleyen Sancar, partisinin il kongresine katıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Hakkari'de esnaflarla bir araya geldi, sorunlarını dinledi.

Esnafla buluştuktan sonra HDP Hakkari İl Kongresi'ne katılan Sancar, "Herkes İçin Adalet" kampanyasını anlattı.

HDP Eş Genel Başkanı partisinin Hakkari kongresine katılarak konuşma yaptı. Birkaç gün önce başlattıkları kampanyayı hatırlatan Sancar, "Herkes İçin Adalet" kampanyasını en temel ve köklü sorun adaletsizlik olduğu için başlattıklarını söyledi.

Sancar, "Her alanda adaletsizlik yaşanıyor, her kesim adaletsizlikle karşı karşıya kalıyor. Bu ülkede adaletsizlik yaşamayan halk topluluğu, inanç topluluğu, toplum kesimi neredeyse yok. Ama bir gerçeği mutlaka açıkça hepimizin görmesi gerekiyor. Adaletsizliğin en büyüğünü Kürt halkı yaşıyor. 100 yıldır kültüründen ekmeğine, dilinden günlük hayatına kadar, her alanda baskı ve zulümle karşı karşıya Kürt halkı" dedi. 

Adaletsizlik ve zulmün en çarpıcı örneklerinin yaşandığı kentlerden birinin Hakkari olduğuna işaret eden Sancar, "O nedenle adaletsizliğe karşı mücadelenin asıl yükünü de başta Hakkari olmak üzere Kürt halkı üstlenecektir, omuzlayacaktır. Sizler bu inançla, getirdiğiniz mücadele birikimi ve kültürüyle Türkiye'de 'Herkes İçin Adalet' kampanyasının da öncülüğünü yapacaksınız. Hep birlikte yapacağız bunu" diye konuştu

Hakkari'de devletin askeri ya da polisinin saldırıları sonucu yaşanan sivil ölümlerine değinen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Kürd'ün hayatı neden ucuz? İş yok, ekmek yok ama kurşun var, ölüm var, zulüm var. Bu böyle gidemez" dedi.

'KÜRT HALKININ ULUSAL BİRLİĞİNİ SAĞLAYALIM'
Ulusal birliğin önemine işaret eden Sancar şunları söyledi: "Önümüzdeki en büyük hedef Kürtler arasındaki demokratik ulusal birliği sağlamaktır. Bu konuda herkesin üzerine düşeni yapma görevi, sorumluluğu vardır. HDP olarak bizler üzerimize düşeni bu yolda ortaya koyuyoruz, her çabayı sarf ediyoruz. Ama sadece bizimle olmaz. Kürt halkını değişik kesimleri, HDP dışında kalan siyasi örgütleri, aydınları, yazarları, sanatçıları da ve en çok kadınları da bütün taraflara ulusal demokratik birlik için baskı yapmalıdır. Kürt halkı ulusal demokratik birliğini mutlaka ama mutlaka sağlamalıdır".

'HDP ÜLKEYİ YÖNETMEYE HAZIRLANIYOR'
Sancar, HDP'yi kapatma tartışmalarına da değindi, "Tehditler, şantajlar, kapatma tehditleri, soykırım tehditleri, partimize ve halkımıza yönelen bütün bu insafsızca, ahlaksızca saldırılara rağmen büyüyerek yolumuza devam ediyoruz. Bunlar kapatmadan bahsediyorlar. Ne kapatması? HDP bu ülkeyi yönetmeye taliptir. Biz bu ülkeyi yöneteceğiz, hep birlikte yöneteceğiz."

Sancar, "İmralı'daki tecridin kalkmasını sağlayalım. Çünkü biliyoruz ki Sayın Öcalan demokratik çözüm ve barış konusunda önemli görevler yerine getirmek istiyor, buna gücü var, buna hazırdır" diyerek, İmralı tecridinin sona ermesi için mücadele çağrısında bulundu. Sancar, hapishanelerde süren açlık grevlerine de değinerek şunları söyledi: "İşte zindanlarda bugün 77'inci gün oldu, 77 gündür dönüşümlü de olsa açlık grevinde olan tutsaklar da bunu istiyor. İmralı'da tecridin kalkmasını istiyorlar. Açlık grevinde bulunanların sesine mutlaka ses verelim. Herkesin bu sese kulak vermesi için hep birlikte çalışalım."

'LEYLA GÜVEN SERBEST BIRAKILMALIDIR'
Leyla Güven'in keyfi şekilde milletvekilliği düşürülerek tutuklandığını söyleyen Sancar, bir an önce bırakılması gerektiğini söyledi.