4 Ekim 2024 Cuma

Sancar: Hep birlikte güçlüyüz, mutlaka kazanacağız 

HDP Eş Genel Başkanı partisinin "Herkes İçin Adalet" kampanyası kapsamında beraberindeki heyet ile PSAKD Genel Merkezi'nde Alevi örgütleriyle buluştu. Burada konuşan Sancar, Türkiye'de en büyük sorunun adaletsizlik ve en temel göstergesinin de ayrımcılık olduğunu kaydetti ve tekçiliğe karşılığı çoğulculuğu savunmaya devam edeceklerini belirtti. Sancar, tüm topluma birlikte mücadele çağrısı yaptı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve beraberindeki heyet, "Herkes İçin Adalet" kampanyası kapsamında Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD) Genel Merkezi'nde Alevi örgütleriyle bir araya geldi.
 
Sancar başkanlığındaki heyet, PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez ve Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkan Yardımcısı Müslüm Metin tarafından karşılandı.

'ADALETSİZLİKLERİ AŞACAĞIMIZ YOLLARI BİRLİKTE BULMAK GİBİ BİR AMACIMIZ VAR'
Görüşme öncesi basına konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin "Herkes İçin Adalet" kampanyasına işaret etti ve şöyle devam etti: "Bu kampanyada amacımız her alandaki adaletsizliklere karşı olabilecek en geniş mücadele birlikteliğini oluşturmaktır. Hem toplumun farklı kesimlerini hedef alan ve farklı alanlarda ortaya çıkan adaletsizliklerle mücadele etmek hem de bu adaletsizlikleri aşacağımız yolları birlikte bulmak gibi bir amacımız var."

'ADALETSİZLİĞİN EN TEMEL GÖSTERGESİ AYRIMCILIKTIR'
Adaletsizliğin bu toplumun en temel sorunu olduğunun altını çizen Sancar, farklı alanlarda karşı karşıya gelinen yakıcı bir mesele olduğunu kaydetti. "Adaletsizliğin en temel göstergelerinden biri ayrımcılıktır" diyen Sancar, ayrımcılığa karşı mücadelede en temel ilkenin ve yol göstericiliğin "eşitlik" ilkesi olduğunu belirtti. 

Kürtlerle birlikte bu ülkede en fazla ayrımcılığa Alevilerin maruz kaldığına dikkat çeken Sancar, "İnançlarını yaşama hatta hayatlarını koruma konusunda ciddi tehditlerle karşı karşıya kalıyor Alevi toplumu. Neredeyse Alevilere yönelik doğrudan ya da dolaylı tehditler rutin olaylar haline gelmiştir" dedi. 

'TOPLUM OLMA YOLUNDA ÇOĞULCULUĞA HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKMALIYIZ'
Toplumsal hafızanın son derece hassas ve canlı olduğunu dile getiren Sancar, "Eğer bir insan topluluğu, toplum haline gelmek istiyorsa öncelikle çoğulculuğunu korumak zorundadır. Toplumun çoğulculuğuna farklı kimliklerine, inanç tarzlarına tahammül etmeyen anlayışlar toplum fikrine de düşmandırlar. Çoğulculuğu ortadan kaldırmak, tekçiliği dayatmak esasen toplumu çözmekle aynı anlama gelir. Toplumu çözdüğünüz zaman, geriye bir insan yığını kalır. Ve bu insan yığınını yönetmek, suçlara ortak etmek muktedirler için çok daha kolaydır. O nedenle kim ki, suçlarla, günahlarla ülkeyi yönetiyorsa zulümden yoksulluğa kadar, çeşitli suçlar işleyerek iktidarını sürdürüyorsa toplumda çoğulculuğu yok etmeyi temel politika olarak benimser. Çünkü çoğulculuğu yok ettiğimiz zaman itiraz edecek güçleri ve sesleri de ortadan kaldırmış olursunuz. Toplum olma yolunda çoğulculuğa hep birlikte sahip çıkma zorunluluğunun altını çizmek isteriz" diye konuştu. 

HDP üzerinden yürütülen Kürt düşmanlığına işaret eden Sancar, asıl hedefin bu ülkede çoğulculuğu yok etmek ve tekçiliği dayatmak olduğunu belirtti. Birlikte mücadelenin önemini vurgulayan Sancar, nefret diline karşılık vermenin partisinin ilkeleri arasında yer almadığını buna karşı eşit bir şekilde birlikte yaşamayı sağlayacak ilkeleri savundukları ve bu ilkeler etrafında siyaset yürüttüklerini söyledi. 
 

'TEHLİKEYE KARŞI ÇIKMA GÜCÜ BU TOPLUMDA VAR'
Buluşmaların gerekçesini toplumda mazlumların, mağdurların, dışlanmak istenenlerin, ezilmek istenenlerin birlikteliğine katkı sunmak olduğunu ifade eden Sancar, "Karşı karşıya olduğumuz tehlike gerçekten çok büyüktür ama bu tehlikeye karşı çıkma gücü bu toplumda vardır" dedi. 

'İKTİDARIN POLİTİKALARINI AŞABİLİRİZ'
Sancar, "Toplumun bütün kesimlerine çağrımız birbirimizi tanımlama hakkını kendimizde görmeyelim. Yapmamız gereken şey birbirimizi farklılıklarımızla tanımaktır. Eğer birbirimizi bu şekilde tanımayı başarabilirsek eşitlik temelinde özgür bir ülke ve yaşam kurarız o zaman görürüz ki acıların da üstesinden gelmek mümkündür. Bu politikaların yarattığı derin kırılmaları onarmak mümkündür. Bu politikaların bu ülkeye, yoksullarına dayattıkları açlığı, sefaleti de aşmak mümkündür" diye konuştu. 

'HEP BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ, MUTLAKA KAZANACAĞIZ'
"Otoriter politikacılar ve iktidarlar sürekli kendi iktidarlarının devamlılığına odaklanırlar, oraya yatırım yaparlar halkın ekmeğini; aşını, işini düşünmezler" diyen Sancar, şöyle devam etti: "Savaşla ayakta kalmak için ülkenin kaynaklarını silaha yatırırlar, ülkenin kaynaklarını şiddet politikalarına yatırırlar böylece yoksulluğu derinleştirirler. Yandaşları güçlendirirler. Bizim çağrımız savaş politikalarına karşı barışı, dayatmalara ve tekçiliğe karşı çoğulculuğu, yalana karşı hakikati, zulme karşı adaleti geniş, demokrasi ittifakını kurmaktır. Bu yolda Alevi toplumunun ve onun değerli temsilcilerinin özel bir konumu ve rolü olduğuna bütün yüreğimle inanıyorum. Bugüne kadar bu ülkede hak ve adalet mücadelesinin yükünü üstlenmiş ve ağır bedeller ödemiş toplum kesimlerinin başında gelen Alevilerin ve onların değerli temsilcilerinin ve yine bu yolda ağır bedeller ödemiş onurla mücadelesini sürdüren Kürt halkının ve onun temsilcilerinin ve diğer ezilenlerin temsilcilerinin bir araya gelerek yürüteceği demokrasi ve adalet mücadelesi mutlaka başarıya ulaşacaktır. Kimsenin karamsarlığa kapılmasına, kimsenin umutsuzluğa sürüklenmesine hiçbir şekilde gerek yoktur. Hep birlikte güçlüyüz ve mutlaka kazanacağız.