2 Ekim 2024 Çarşamba

Sancar: Hedefimiz düzen değişikliği

Partisinin il eşbaşkanlarının toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, asıl amaçlarının basit bir iktidar değişikliği değil düzen değişikliği olduğunu kaydetti. Tüm saldırılara karşı mücadeleyi sürdürdüklerini belirten Sancar, HDP fikriyatının bu topraklarda silinmesinin imkansız olduğunu kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanları, siyasal gelişmeleri değerlendirmek üzere genel merkezde bir araya geldi. Eş Genel Başkan Pervin Buldan ve Mithat Sancar başkanlığında gerçekleşen toplantıda açılış konuşmasını Sancar yaptı.

'İNANIYORUZ'
Önemli bir dönemeçten geçtiklerini ve bu yılı final yılı olarak ilan ettiklerini hatırlatan Sancar, HDP'nin direnmenin adı olduğunu kaydetti. Amaçlarının gerçek demokrasiyi ve büyük barışı inşa etmek olduğunu belirten Sancar, "Bugün otoriterliği yerleştirmiş ve faşizmi kurumsallaştırmak için de elinden geleni yapan bir iktidar düzeniyle karşıyayız. Merkeziyetçilik otoriterlik üretir. Denetimsizlik keyfilik, yoksulluk, yolsuzluk ve yozlaşma üretir. Bunu gayet iyi biliyoruz. Topluma yabancılaşma ve toplumsal sorunlara kayıtsızlık üretir. Tekçilik, ayrımcılık, bastırma, zorbalık ve asimilasyon üretir. İşte merkeziyetçiliğin üzerine inşa edilen bu otoriter düzenin alternatifi güçlü demokrasidir. Bu hedefe giden yolun adı da yerel demokrasidir. Yerel demokrasi katılım, denetim, özgürleşme ve çoğulculuğun gelişimi demektir. Eğer güçlü demokrasiyi bu şekilde yerelden inşa edebilirsek büyük toplumsal barışı da aynı şekilde inşa edebileceğimizi biliyoruz. Buna inanıyoruz, başka yolu olmadığını da görüyoruz" dedi.

'SÖZ VE KARAR HAKKININ OLDUĞU BİR DÜZEN KURACAĞIZ'
Türkiye'de merkeziyetçi otoriter rejimin, faşizmi kurumsallaştırmaya çalışan iktidar düzeninin alternatifinin HDP olduğunu kaydeden Sancar, "Gerçek alternatif HDP'dir, HDP'nin öncülüğünde kurulacak kurulmakta olan ve genişlemesi için çaba harcadığımız Demokrasi İttifakıdır. Buradan önümüzdeki dönemin mücadele hattının aynı zamanda fotoğrafını da net bir şekilde görme imkanımız vardır. Üçüncü Yol dediğimizde esas kastettiğimiz hususlardan biri de budur. Yani yerel demokrasi üzerine güçlü bir demokratik bir sistem inşa etmektir. Merkeziyetçiliğe, otoriterliğe, baskıya, zulme karşı halkın katılımının, denetiminin, söz ve karar hakkının olduğu bir düzen kurmaktır. Bunu bizden başka dillendiren de yok. Bizden başka programına koymayı bırakın tartışmaya yanaşan bile yok. O nedenle HDP ve Üçüncü Yol, HDP'nin öncülüğünde kurmak istediğimiz Demokrasi İttifakı gerçek çıkış yoludur" diye konuştu. 

'TUTSAKLARA UYGULANAN REJİM SİSTEMİN ZİHNİYETİNİ GÖSTERİYOR'
Tutsaklara yönelik düşman politikalara dikkat çeken Sancar, Manisa Akhisar Hapishanesi'nde katledilen Mehmet Sevinç'in cenazesine yapılan zulmü hatırlattı. Cami imamının cenazeyi yıkamayı reddetmesine tepki gösteren Sancar, "Bir cenazenin inancına göre, kendisinin ve yakınlarının inancına göre defin edilmesi konusunda bile ayrımcılık yapan bir zihniyetin bu topluma neleri dayattığını çok açık görebiliriz. Aynı şekilde cezaevlerinde tutulan mahpus arkadaşlara da uygulanan rejim tam da bu sistemin hangi zihniyete dayandığını apaçık göstermektedir" ifadelerini kullandı. 

'HDP FİKRİYATINI YOK ETMEK BU TOPRAKLARDA MÜMKÜN DEĞİL'
Bir önceki dönemin il eşbaşkanlığını ve yönetciliğini yapanların emekleriyle partisinin bugünlere geldiğini dile getiren Sancar, "Büyük bedeller ödendi hala cezaevlerinde binlerce arkadaşımız yatmaktadır. Binlerce arkadaşımız da sürgünde yaşamak zorunda kalmaktadır. Ama biliyoruz ki boşuna ödenmiyor bu bedeller. Ne yaparlarsa yapsınlar; kapatma davasıyla, Kobanî Kumpas Davasıyla bizleri sindirmek için ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar başaramayacaklar. Tarih, mücadele ve direniş çok açık bir şekilde ortaya koydu; HDP'nin fikriyatını bu topraklarda yok etmek mümkün değildir. Aksine baskının ve zulmün en yoğun olduğu dönem HDP'nin en güçlü olduğu dönem olmuştur" dedi. 

'HEDEFİMİZ İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL DÜZEN DEĞİŞİKLİĞİ'
Basit bir iktidar değişikliği değil bir düzen değişikliğini hedeflediklerini belirten Sancar, şöyle devam etti: "Ortak mücadele büyüdükçe bu hedefe daha hızlı yaklaşacağız. Seçimleri de seçim ittifaklarını da seçim stratejimizi de ortak mücadele üzerine kurulu bu demokrasi ittifakı üzerinden inşa edeceğiz. Seçim stratejimizi merak edenler deklarasyonumuza baksınlar. Bu deklarasyonda da açıkça söylediğimizi gibi parlamento seçimine Demokrasi İttifakıyla gireceğiz ama bundan önce ortak demokratik mücadeleyi her alanda güçlendireceğiz. Seçim, mücadelemizin bir parçasıdır; seçim ittifakları da Demokrasi İttifakımızın bir unsurudur. Önümüzde zorlu bir yol ama bu aşacak kararlılık ve gücümüz de var. Mutlaka bu düzeni de bu iktidarı da değiştireceğiz ve bu ülkede gerçek barış ve demokrasiyi, alternatifi hayata geçireceğiz. Bu konuda büyük emekler sarf ettiğinizin farkındayız. Pek çoğunuz yeni seçildiniz. Yeni seçilen arkadaşlara başarılar diliyorum. Bundan önce çalışan arkadaşların emeklerine sağlık. Yolumuz açıktır riya me vekiriye. Bimînin di xêr û xweşiyê de."