5 Ekim 2024 Cumartesi

'Saldırılara karşı sokaklarda mücadele edeceğiz'

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nu vekilliğinin düşürülmesi ve HDP hakkında kapatma davası açılması İstanbul'da protesto edildi. Eylemde yapılan konuşmalarda,'İnsan Hakları Eylem Planı' diyerek yola çıkanların insan haklarına saldırarak ne yapmak istediğini ortaya koyduğunu ifade edildi.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla, Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda toplanan kitle HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nu vekilliğinin düşürülmesi ve HDP hakkında kapatma davası açılmasına tepki gösterdi.

"Barışı ve adaleti savunmak suç değildir. Ömer Faruk Gergerlioğlu halkın vekilidir" pankartı açan kitle "Ömer Faruk Gergerlioğlu yalnız değildir", "HDP yalnız değildir", "Gergerlioğlu'nu susturamazsınız. HDP'yi bitiremezsiniz" dövizleri taşıdı. HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ve Oya Ersoy'un da katıldığı eylemde, "Faşizme karşı omuz omuza", "Berxwedan jiyane", "HDP halktır halk burada" sloganları atıldı.

AVCI: SİYASİ İNTİHARLARI GERÇEKLEŞTİ
Eylemde ilk olarak söz alan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, 'İnsan Hakları Eylem Planı' diyerek yola çıkanların insan haklarına saldırarak ne yapmak istediğini ortaya koyduğunu söyledi. AKP'nin nerede bir hak ihlali varsa peşinden giden Gergerlioğlu'nun vekilliğini düşürerek bu planın ne olduğunu dün dünyaya gösterdiğini ifade eden Avcı, "Şuana kadar övünerek deklere ettikleri şeyler hükümsüz kaldı. En son ellerinde parti kapatma kalmıştı onu da dün bitirdi ve siyasi intiharını gerçekleştirdi. HDP'yi kapatarak halk desteğini keseceklerini düşünüyorlar. AKP kapatılırsa paramparça olur. Değil yeni parti oluşturmak sokakta yürüyecek halleri kalmaz. Halklarımıza karşı işledikleri suçların bedelini ödeyecekler. Talimatla çalışan yargı gidecek ve bağımsız yargı karşısında hesap verecekler. Bu nedenle partimizin kapatılmaması demokrasi güçlerinin barışa olan inancıdır. İki hafta sonra gerek burada gerek Kürdistan'da meydanlara çıkarak AKP-MHP faşizmine gereken dersi verecek. 2 gün sonra faşizm ile hesaplaşacağız. O meydanlarda onları tarihin çöp sepetine atacağız. Dün AKP'nin siyasi intiharı gerçekleşti. Onlara geçmiş olsun diyoruz" dedi.

DOĞAN: HDP'NİN KAPATILMASI KABUL EDİLEMEZ
Emek Partisi adına konuşan Alişan Doğan ise "Gerek Gergerlioğlu kararı gerekse HDP'yi kapatma pratiği, AKP'nin 'sivil anayasa', 'reform' ve 'insan hakları eylem planı' derken neyi kastettiğini de açık bir biçimde göstermiştir. Bütün bu vaatlerin içi koftur. Amaç HDP'yi hedefe koyarken esas olarak ülkedeki tüm emek ve demokrasi güçlerini gözdağı vermek, kısmi demokratik kazanımları ve siyasal özgürlükleri 'tek parti tek adam yönetimi' uğruna berhava etmektir. Bu hamlenin, iktidar blokunu sağlama alacak anti demokratik bir seçim sistemi ile taçlandırılmak istendiği de ortadadır. Türkiye işçi sınıfını, sendikaları, emek ve meslek örgütlerini, demokrasi güçlerini bu zorlu süreci de aşmak üzere birleşmeye, demokratik kazanımlara sahip çıkmaya çağırıyoruz. HDP'nin kapatılması kabul edilemez. Anayasa Mahkemesi kapatma başvurusunu reddetmelidir" diye belirtti.

KOCA: HDP YALNIZ DEĞİLDİR
Toplumsal Özgürlük Partisi sözcüsü Perihan Koca da AKP'nin muhaliflere saldırarak kendi rejimini kurmak istediğine vurgu yaparak, "Bizler bu siyasi darbeyi boşa çıkarmak için mücadele ediyoruz. Bunu boşa çıkarmak için sokaklarda mücadele etmek gerekiyor. Gergerlioğlu da HDP de yalnız değildir. Yaşasın devrimci dayanışma" diye kaydetti.

AKMAN: ÇÖKÜŞLERİNİ HAZIRLIYORLAR
Ardından Emekçi Hareket Partisi adına söz alan Özge Akman, alçakça bir saldırı ile karşı karşıya olduklarına vurgu yaparak, "Bunun için bir araya geldik. Bu saldırılar bu topraklarda eşitlik mücadelesi yürütenler bizleri durdurmadı ve durduramayacak. AKP bir yıl parti kapatmaları yasakladım der diğer yıl partileri kapatır. Bu ikiyüzlülükle kimse ayakta kalmadı. Bunlar da kalmayacak. Bilsinler ki kendi çöküşlerini hazırlıyorlar. Halkların mücadelesi kapatılamaz ve demokrasi mücadelesi dünyada olduğu gibi burada da sürecek. Bir kez daha HDP'nin yanında olduğumuzu belirtelim" diye konuştu.

'DEMOKRASİYİ SAVUNACAĞIZ'
İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri adına ortak açıklamayı KESK dönem sözcüsü Hüseyin Özev okudu. "Demokrasiyi savunacağız" diyen Özev, "AKP iktidarı, 17 Mart 2021 tarihinde, tek adam rejiminin bekası ve iktidar uğruna çok tehlikeli iki adım atmıştır" diye vurguladı.