Salcomp Xiaomi işçisi: İhanetçi Türk Metal sözlerini tutmadı
Aylardır patronun işten çıkarma saldırılarına direnen Salcomp Xiaomi işçilerinden Yenigül Alsaç, direniş boyunca örgütlü oldukları Türk Metal Sendikasının patronla işbirliği yaparak işçileri sattığını belirtti. Alsaç, Türk Metal'in işçilere verdiği sözlerin hiçbirini tutmadığını vurgulayarak, sendikadan bir cevap alana ve yönetimleri istifa edene dek Türk Metal'e karşı da mücadele edeceklerinin altını çizdi.
Esenyurt'ta bulunan Salcomp Xiaomi fabrikasında kötü çalışma koşulları ve sefalet ücretlerine direnen işçilere dönük işten atma saldırıları sürüyor. İşçiler, fabrikada örgütlü olan Türk Metal'in direniş süresince verdiği sözlerin hiçbirini tutmadığını vurgulayarak, patronların yanı sıra "ihanetçi" olarak niteledikleri Türk Metal'e karşı da tepkisini sürdürüyor.
5 Ağustos Cuma günü patron ve sendika işbirliğine karşı geldiği için bir mesajla işten çıkarılan Salcomp Xiaomi işçisi Yenigül Alsaç, fabrikada yaşananları, patronun ve sendikanın işbirliğini ETHA'ya anlattı.
Bir buçuk yıldır Salcomp Xiaomi'de çalışan Yenigül Alsaç, yetersiz ücretler, kötü çalışma koşulları, baskı ve mobbinge karşı sendikalaşmayı tercih ettiklerini söyledi. Türk Metal'den önce DİSK'in fabrikada örgütlü olduğunu ama sendika temsilcilerinin örgütlenmenin duyulmasıyla işten atıldığını anlatan Alsaç, Türk Metal'i fabrikaya kendilerinin soktuğunun altını çizdi.
Sürecin 20 kişinin "küçülme" bahanesiyle işten atılmasıyla başladığını belirten Alsaç, Türk Metal'de örgütlenerek işten çıkarma saldırılarına direnmeye başlamalarıyla 180 kişinin daha bir bir işten çıkarıldığını söyledi. Hiçbir hakkı verilmeden işten çıkarılan işçilerin fabrikada direnişi sürdürdüğünü, patronun tehdit ve engelleme çabalarına karşı fabrikayı terk etmediğini ifade eden Alsaç, Türk Metal'in baskıya ve mobbinge izin vermeyeceği, işçilerin tüm haklarını alacağı konusunda verdiği sözleri hatırlattı.
TÜRK METAL İŞÇİLERDEN GERİYE DÖNÜK AİDATLARI TOPLU OLARAK KESTİ
Patron ve Türk Metal heyeti arasında süren arabuluculuk görüşmelerinde sendikanın kendi temsilcilerini atadığını, işçilere temsilci seçtirmediğini vurgulayan Alsaç, sendikanın işçilerin taleplerine kulak vermeden patronla görüştüğünü anlattı. Patron ve sendika görüşmeleri sonrası işçilerin 2 ikramiye hakkı aldığını ama patronun bu ikramiyeleri taksit taksit ödediğini ifade eden Alsaç, kendi ikramiyeleri taksit taksit ödenirken Türk Metal sendikasının geriye dönük aidatlarını onlardan toplu bir şekilde kestiğini dile getirdi.
İŞÇİLERE FABRİKA İÇİNDE İNCE ARAMAYA SENDİKA GÖZ YUMDU
Türk Metal'in fabrikadaki mobbing ve baskılar gündeme getirildiğinde, "Biz üretime karışamayız" dediğini kaydeden Alsaç, fabrikada kendilerine su dahi verilmediğini, tuvalete giderken pantolon ve sütyenlerine kadar arandıklarını, "hırsız" muamelesi gördüklerini ancak Türk Metal'in bütün bunlara göz yumduğunu söyledi.
İŞTEN ATMALARA SENDİKA ONAY VERDİ
Bu süreçte 110 kişinin daha işten çıkarıldığını ifade eden Alsaç, Türk Metal'in işten çıkarmalara ilişkin yaptığı açıklamada, "300-400 işçiyi işten çıkaracaklardı, biz de bunun olmaması için bu işten çıkarmalara izin verdik" dediğini belirtti. Türk Metal'in işçilere istifa etmeleri için "teşvik" sunduğunu dile getiren Alsaç, sendikanın hiçbir işçinin teşvik verilmeden işten çıkmayacağı ve teşviksiz çıkarılan işçiler olursa greve gidileceği konusunda söz verdiğini dile getirdi. Alsaç, patronun Türk Metal İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Ali Akman'la açıklama yaparak, "Biz sendikanın teşvikini kabul ettik. Teşvikte de 2 maaş, ihbar ve kıdem tazminatları var. Teşviki kabul etmeyenler ise gerekirse zorla işten çıkarılacak" diyerek işçileri tehdit ettiğini anlattı. Akman'ın bu açıklamaya sessizliğini koruduğunu ifade eden Alsaç, şöyle devam etti: "Türk Metal burada hiç sesini çıkarmadı. İşçiler bunun karşısında şoka uğradılar. Hani bir işçi işten atılırsa grev yapacaklardı? Burada herkesi baskı ve mobbingle imzaya zorladılar, boş kağıda istifasını yazdırdılar. Maaşları da brüt üzerinden değil net üzerinden hesapladılar. İnsanları bir de '1.5 yılını dolduran herkes 50 bin lira alacak' gibi vaatlerle kandırarak teşvike teşvik ettiler."
İŞTEN ATMANIN ADI 'TEŞVİK PAKETİ'
İlk başta "teşvik paketi" için gerekli imza sayının tamamlanması sonucu sendikanın 35 yaş üstü işçilerin çıkarılacağı yönünde söylentiler çıkardığını ve 1 aylık ücretsiz izinlerle kararsız kalanların da gidip imza atmak zorunda kaldığını aktaran Alsaç, toplam 400 kişinin istifa dilekçesi vermek zorunda bırakıldığını söyledi. "Biz Türk Metal'in oyununa gelmek istemediğimiz için, fabrikada üretime devam edeceğimizi söyleyerek, 'Çıkarırlarsa onlar çıkarsın' diyerek kaldık" diyen Alsaç, şimdi fabrikada sadece 200 civarında işçinin kaldığı bilgisini verdi.
İŞÇİLER MESAJLA İŞTEN ATILDI
5 Ağustos Cuma sabahı bir haftalık ücretli izne çıkarıldıklarını belirten Alsaç, bu ücretli iznin fabrikada çalışmaya devam eden işçilerin öfkesini yatıştırmak için verildiğini söyledi. Patronun bugüne kadar işçiler lehine hiçbir şey yapmadığını, 1 haftalık ücretli izne çıkarıldıklarını çok şaşırdıklarını kaydeden Alsaç, patron ve sendika işbirliğine direndiği için cuma akşamı işten gelen mesajla işten çıkarıldığını söyledi.
TÜRK METAL İŞÇİLERİ SATTI
Alsaç, kendisiyle birlikte 30 işçinin daha işten çıkarıldığını belirterek, şöyle devam etti: "Türk Metal'e soruyoruz, bir kişi bile işten atılırsa greve çıkacağını açıklamıştı. Evet ben bir kişi olarak istifa vermedim, teşviki kabul etmedim, işten çıkarıldım. Şimdi biz de greve çıksın diye Türk Metal'in önüne geldik, şubeden cevap bekliyoruz. İşbirlikçi, sarı sendika bizi sattı. Bize vaatler verdi, vaatlerin hiçbirisini yapmadı."