22 Eylül 2024 Pazar

Şakran'da koğuş baskını: Gardiyanlar olay çıkarmak için gelmiş

Şakran'da PKK dava tutsaklarının bulunduğu koğuş basıldı. Tutsaklarla görşüen ÖHD İzmir Şubesi Cezaevi Komisyoun üyesi Av. Halil Coşkun, gardiyanların olay çıkarmak için uğraştığını ancak tutsakların bu oyuna gelmediğini aktardı. Coşkun, son dönemde politik tutsaklara yönelik saldırıların gittikçe arttığına dikkat çekti.

İzmir Aliağa'da bulunan Şakran Kadın Hapishanesine 19 Şubat'ta 15.00 sıralarında otuz gardiyan tarafından PKK dava tutsaklarının bulunduğu A-3 koğuşu basıldı. Tutsaklara hareket eden, çoğu eşyayı kıran, dolaptaki yiyecekleri yere atan; temiz kıyafetleri kirleten gardiyanlar tutsakları kışkırtıp kavgaya zorladı. Ancak tutsaklar bu oyunu boşa çıkardı.

Tutsaklarla görüşen Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi avukatlarından Halil Coşkun, ETHA'ya bilgi verdi. Coşkun, "Tutsakların aktarımı şöyle, korkunç bir şekilde içeri girdiler. Olay çıkarmak için gelmişler gardiyanlar hareketleri çok fevri, ortamı germeye çalıştılar. Arama sırasında kıyafetler yere atıldı, masalarda bulunan kitaplar yere fırlatıldı, yastık ve yorgan kılıfları komple söküldü. Buzdolabında bulunan yemekler de yere atılmış. Bir de yeni alınan kıyafetlerin yıkanıp asıldığı bir alan varmış orayı özelikle tüm gün arama sırasında kullandıkları eldivenlerle kirleştmişler, baskından sonra tutsaklar yeniden yıkamış" dedi.

Hapishanelerde yapılan aramaların son dönemde özellikle politik tutsaklar üzerinde daha baskın ve radika yapıldığını belirten Coşkun, şöyle devam etti: "Cezaevinde infaz sürecinin etkin, ıslah edici ve onarıcı olarak tamamlanabilmesi için öncelikle infaz yer ve koşullarının insan onuruna uygun olması ve mahpuslara insan onuruna yakışır şekilde davranılması gerekmektedir. İnsan onuruna uygun koşullarda barınma mahpuslar için bir hak olduğu kadar Devlet bakımından da bir yükümlülüktür. Bu nedenle cezaevinde hangi suçtan hükümlü olduğuna bakılmaksızın eşit davranma yükümlülüklerini İnfaz Kanunu 30. Madde ‘Kurum personeli, bütün hükümlü ve yakınlarına dil, din, mezhep, ırk, renk, cinsiyet ve düşünce ayrımı gözetmeksizin eşit işlem yapmak zorundadır' şeklinde ki düzenlemeyi hatırlatmaktayız. ÖHD İzmir Cezaevi Komisyonu olarak; müvekkillerimize karşı kötü muameleyi gösteren infaz koruma memurlarıyla ilgili hukuki süreci başlattık ve sürecin takipçisi olacağız."