20 Eylül 2024 Cuma

Sakine Cansız anıldı: Bu kavga hiç bitmeyecek

2013'te Paris'te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, mezarının bulunduğu Dersim'de anıldı. Meral Danış Beştaş, kadınların örgütlü gücünün her zaman egemenleri rahatsız ettiğini belirterek, "Bu kavga hiç bitmeyecek" dedi.

Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013'te Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'le birlikte katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, mezarının bulunduğu Dersim'de anıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Örgütü binasında düzenlenen anma etkinliğine HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve çok sayıda kişi katıldı. Özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenler şahsında saygı duruşuyla başlayan anma, Sakine Cansız'ın hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterimiyle devam etti.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, 9 Ocak Paris katliamının münferit olmadığını vurguladı. "Bu katliam tarihiyle, yeriyle planlanmıştı. Tarihi, hafızayı, gençliği ve diplomatik çalışmaları da hedeflediler. Bu katliamlar, Kürtlerin kavgasında alışmadığımız ama bildiğimiz katliamlardır. Paris Katliamı'nda hedef, Kürt kadınlarıydı. Kadın örgütlülüğünden alınan güç, egemenleri her zaman rahatsız etmiştir" diyen Beştaş, 3 Ocak 2013'te İmralı'da devlet yetkilileriyle ilk defa görüşüldüğüne ve katliamın 6 gün sonra yaşandığına işaret etti.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın "Bu katliam Dersim Katliamı kadar önemlidir. Failler ortaya çıkarılmalıdır" sözlerini hatırlatan Beştaş, "Bir kavga hikayesi dinledik ve bu kavga hiçbir zaman bitmeyecek" dedi.

Anmanın ardından kitle, Sakine Cansız'ı mezarı başında anmak için Şehir Mezarlığı'na doğru yola çıktı. Polis ve jandarmanın "eylem ve etkinlik yasağı" gerekçesiyle kitleyi engellemesi üzerine milletvekilleri mezarlığa girerek Sakine Cansız'ın mezarlığına karanfil bıraktı.