Sağlık örgütleri: Anadillerin önündeki engeli kaldırın
Sağlık örgütleri, Elazığ depreminde anadilin hayat kurtardığına dikkat çekti ve "Sağlığa ulaşım hakkını engelleyen anadillerin önündeki tüm engeller kaldırılsın" dedi.
Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Diş Hekimler Odası, Mezopotamya Psikologlar İnisiyatifi, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), anadilde sağlık hizmeti verilmesi talebiyle basın toplantısı düzenledi.
SES Şube binasında yapıl basın toplantısında açıklama Kürtçe ve Türkçe okundu.
Diyarbakır Tabip Odası Sekreteri Orhan İlim, yaşamın her alanında anadilin konuşulması gerektiğini belirtti, Elazığ'da yaşanan örneğin bu bakımdan önemli olduğunu söyledi.
'EŞİT, ETKİN VE NİTELİKLİ SAĞLIK HİZMETİ İÇİN ANADİL ÖNEMLİ'
Açıklama yapan SES Şube yöneticisi Mahfuz Karaaslan, dillin, sağlık hizmetini etkilediğini vurguladı. Karaaslan, "Dil, sağlık hizmetlerinin erişilebilirliğini ve kalitesini etkileyen unsurların başında gelir. Hasta ve sağlıkçı ilişkisinin her iki taraf açısından da anlaşılabilir kılınması sağlık hizmetinin niteliğini ve sonuçlarını ciddi oranda etkiler. Anadilde sağlık hizmeti talebi; sağlık hakkı, tedavi hakkı, hasta hakkı ve yaşam hakkının ayrılmaz bir parçasıdır. Herkese eşit, etkin ve nitelikli sağlık hizmeti sunmanın yolu anadil hakkının bu alanda da kullanımına bağlıdır" dedi.
'DİL TEDAVİYİ ETKİLİYOR'
Türkiye'de kamusal alanda olduğu gibi sağlık alanında da halkın anadilinde hizmet almasının gözardı edildiğini ifade eden Karaaslan, "Sivrice'de meydana gelen deprem sonrasında sağlık çalışanın enkaz altında kalan yaralıyı kurtarmaya çalışırken anadilinde (Kurmanci) öyküsünü alması sonucu hasta ile sağlıklı bir iletişim kurmanın ne kadar önemli olduğu tekrardan ortaya çıktı" diye belirtti.
Hastanelerde anadilde hizmet verilmediği için tedavilerin yapılamadığını ya da eksik yapıldığını ifade eden Karaaslan, durumun ciddi sorunlara yol açtığını söyledi. Karaaslan, şöyle devam etti: "Bizler görevimizi yaparken hastalarımız arasında ırk, dil, cinsiyet, inanç ve sınıf ayırımı yapmaksızın mesleğimizi icra edeceğimizi taahhüt eden bir mesleğin mensupları olarak bize başvuran bir hastanın, hasta ile hekimin sağlık çalışanının aynı dili konuşması ile ve tabii ki hastanın kendini en iyi ifade edebileceği dili ile mümkün olabilmektedir."
'ANADİLİN KULLANIMININ ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRIN'
Herkese eşit, parasız, nitelikli ve anadilde sağlık hakkını savunduklarını vurgulayan Karaaslan, "Sağlık örgütleri olarak; sağlığa ulaşım hakkını engelleyen anadillerin önündeki tüm engellerin kaldırılarak evrensel sağlık hizmetine ulaşımın önünün açılmasını istiyoruz" diye belirtti.