Sağlık meslek örgütlerinden Cemile Deniz'e destek açıklaması
Sağlık emekçisi Cemile Deniz'in çocuğunun velayeti "Covid-19 riski" gerekçe gösterilerek boşandığı erkeğe verildi. Sağlık meslek örgütleri yaptıkları açıklamayla kararın derhal bozulmasını talep etti.
Ordu'da çalışan sağlık emekçisi Cemile Deniz'in çocuğunun velayeti, "Covid-19'un yüksek bulaşıcılığında görev yapıyor olması" gerekçe gösterilerek boşandığı erkeğe verildi.
Dev Sağlık-İş, SES, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği, Türk Hemşireler Derneği, Türk Psikologlar Derneği ve Türk Tabipleri Birliği, yaptıkları ortak açıklamayla kararın derhal bozulmasını talep etti.
'BU KARARI KABUL ETMİYORUZ'
Sağlık meslek örgütlerinin artak yaptığı açıklamada "Ebe Cemile Deniz, koronavirüs pandemi mücadelesinde ambulansta görev yaptığı ve dava sonucunda yer aldığı şekliyle 'sürekli evlere girip çıktığı' gerekçesiyle evladının sağlığı için riskli bulundu! Kahramanlar olarak başladığımız koronavirüs mücadelesinde tükendik, tekrar tekrar enfekte olduk, öldük; yetmedi çocuklarımız elimizden alınıyor. Bu kararı kabul etmiyoruz. Sağlık çalışanları olarak koronavirus ile en önde mücadele ediyoruz. Sağlık açısından riskli grupta da olsak izinli sayılmıyoruz, bakıma muhtaç yakınlarımızın, çocuklarımızın yanında olamıyoruz, bakıcı tutmaya maddi gücümüz yetmiyor, izin alamıyoruz, emekli olamıyoruz, istifa edemiyoruz. Dahası karşı karşıya bırakıldığımız bütün baskı ve zorluklarla birlikte koronavirüs mücadelesinde üstlendiğimiz rol, çocuğumuzun velayet hakkını kaybetmemize gerekçe olarak gösteriliyor" denildi.
'CEMİLE EBE, SİSTEM TARAFINDAN TEKRAR TEKRAR MAĞDUR EDİLDİ'
Cemile ebenin sistem tarafından, görev tanımında olmayan bir çalışma alanında istihdam edilerek mağdur edildiği ifade edilen açıklamada, "Bağışıklık sistemi düşük olduğu belirtilen çocuğuna bakan bekar bir kadın olarak, çocuğunun bakımını sürdürmesine imkân sağlayacak bir birimde çalıştırılmayarak mağdur edilmiştir. Çalışan bir anne olarak çocuğunun gelişim dönemine uygun eğitim sürdürmesine imkân sağlayacak koşulları oluşturacak kaynaklarından yoksun bırakılarak kreş sağlanmayarak, ebeveyn izni verilmeyerek mağdur edilmiştir. Aynı sistem bu anneyi, 'riskli' bulup covid ek ödeme kapsamına almadığı bir birimde çalıştırırken, çocuğunun bakımı söz konusu olduğunda kendisini 'yüksek riskli' olarak değerlendirerek mağdur etmiştir. Bu kararla, bir anne çocuğu elinden alınarak mağdur edilmiştir. Bir çocuk annesinden ayrılarak mağdur edilmiştir" diye belirtildi.
Bu kararla sağlık çalışanlarının toplum gözünde damgalanmalarının resmi olarak onaylandığı vurgulanan açıklamada, "Kabul edilemez bu kararın derhal bozulmasını bekliyor ve Sağlık Bakanlığından sağlık emekçilerinin çocuk bakımı sorunlarının çözülmesi için harekete geçilmesini talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi.