Sağlık emekçilerine polis engeli
6 Ekim'de yayınlanan ve sağlıkta serbest çalışma hakkını gasp eden yönetmeliğe ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sahibi olduğu Medipol Hastanesi önünde basın açıklaması düzenlemek isteyen sağlık emekçileri polis tarafından engellendi.
İstanbul Tabip Odası, 6 Ekim'de yayınlanan ve hekimlerin serbest çalışma hakkını gasp eden yönetmelik değişikliğine karşı Bağcılar'da bulunan Medipol Hastanesi önüne basın açıklaması çağrısı yaptı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sahibi olduğu hastanenin önünde toplanmak isteyen sağlık emekçileri, polis tarafından engellendi. Hastaneye gelmeden yolları kesilen ve GBT adı altında taciz edilen sağlık emekçileri, yasak kararı olduğu söylenerek durdurulmaya çalışıldı ve ablukaya alındı.
Duruma tepki gösteren İstanbul Tabip Odası önceki dönem başkanı Dr. Pınar Saip, serbest meslek hakkının hekimler için önemine dikkat çekerek, 6 Ekim yönetmeliğiyle bu hakkın gasp edildiğini söyledi. "Bu uluslararası sermaye ile ilişkili zincir hastanelere tüm hekimlerin mecbur kalmasını sağlayacak bir yasa. Biz her kesimden hekim, bu yönetmeliğin bir an önce geri çekilmesini istiyoruz" diyen Saip, kendisi de büyük bir hastaneler zinciri sahibi olan Fahrettin Koca'nın sağlık alanında sermaye sahibi grupların çıkarına hizmet ettiğini kaydetti.
İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Nergis Erdoğan ise, "Hekimlerin ve hastalarımızın haklarını korumaktan başka hiçbir derdimiz yoktur, olamaz. Buradaki herkes yıllarını bu mesleğe adamış insanlardır. Bunca emektar arkadaşımıza yapılan bu muameleyi kabul etmiyoruz" dedi.
Sağlık emekçileri, daha sonrasında beyaz önlüklerini hastane önüne bırakarak Fahrettin Koca'yı protesto etti. Sonrasında ise hastane önünde engellenen basın açıklaması yapılmak üzere Cağaloğlu'nda bulunan İstanbul Tabip Odası binasına geçildi.
Burada basın açıklamasını gerçekleştiren sağlık emekçileri, yönetmeliğin getireceği olası sonuçları şöyle sıraladı:
🔹Hastaların, istedikleri hekimi ve sağlık kuruluşunu seçme ve burada tedavi olabilme hakları ellerinden alınmıştır.
🔹Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük bir özenle yetiştirmiş olduğu nitelikli insan gücü devre dışı bırakılmıştır.
🔹Bu yönetmelikle sağlık turizmi zarar görecektir.
🔹Sağlık alanında yaşanan nitelikli iş gücü göçü daha da artacaktır.
🔹Serbest hekimlerle çalışmaları kısıtlanan küçük ve orta ölçekli özel hastaneler, kendilerini idame ettiremeyecekler ve özel sağlık hizmetleri zincir hastanelerin tekelinde kalacaktır.
🔹Bu yönetmelik sadece 7 bin muayenehane hekiminin teşhis ve tedavilerini yapmalarını engellemekle kalmayıp, erken dönemde birçok özel hastane ile cerrahi tıp merkezinde çalışan hekimlerin, uzun vadede kamuda çalışanlar dahil 185 bin hekimin tamamının, hatta doktor adaylarının çalışma koşullarını ve özlük haklarını olumsuz etkileyecek bir zincirleme reaksiyona sebep olacaktır.