22 Eylül 2024 Pazar

Sağlık emekçileri: Promosyon ihaleleri şeffaf ve emekçiden yana olmalı

Banka promosyon ihalelerinin şeffaf ve emekçiden yana yapılmasını isteyen sağlık ve sosyal hizmet emekçileri, artan enflasyon karşısında ücretlerinin mum gibi eridiğini, bankaların ise karına kar kattığını vurguladı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), banka promosyonlarına dair Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması düzenledi. "Promosyon ihalesi sağlık emekçilerinden yana, şeffaf ve açık bir şekilde yapılsın" pankartı açılan eylemde açıklamayı SES İşyeri Temsilcisi Yaprak Kaşak Kuçak okudu. Artan enflasyon sebebiyle emekçilerin satın alma gücünde ciddi bir gerileme yaşandığına işaret eden Kuçat, 21 Haziran öncesi yapılan banka promosyon sözleşmeleriyle emekçilere 4 ila 7 bin TL arası ek gelir geçtiğini, yeni dönemde yapılan sözleşmelerde ise bu sayının 3 yıl için 30 ila 40 bin TL'ye çıktığını kaydetti.

Emekçilerin bu nedenle uğradığı hak gasbına dikkat çeken Kuçak, enflasyon artışına rağmen promosyon ödemelerinde bir artış yapılmamasına tepki gösterdi. Kuçak, "İktidar, Haziran ayından sonra devlet tarafından satın alınan her türlü mal ve hizmete sözleşmede olsun ya da olmasın enflasyon farkı ödemesine karar verdi. Biz biliyoruz ki ekonomik kriz koşullarında sermayeyi korumak adına almış olduğu bu kararın benzeri emekçiler lehine de promosyon anlaşmaları için alınabilir" ifadelerini kullandı.

Sağlık emekçilerinin aldıkları ücretin enflasyon karşısında mum gibi eridiğini vurgulayan Kuçat, her geçen gün daha da yoksullaştıklarını söyledi. "Emeğimizin üzerinden her kim nemalanıyor ve karına kar katıyorsa biz de kazandırdığımızın karşılığında hakkımız olanı istemekten geri durmayacağız. Bankaların artan bu devasa karlarında işçi ve emekçilerin kendilerine yatırılan maaş ve her türlü ücretlerinin değerlendirilmesi de etkilidir.

Ücretlerimiz üzerinden bankanın elde ettiği karda payımızı istiyoruz" diyen Kuçat, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin taleplerini şu şekilde sıraladı:
🔹"Promosyon sözleşmelerinin yenilenmesinin çıkarılacak bir kararnameyle tek bir günde çözüme kavuşacağı bilinmektedir. Tüm emekçiler lehine promosyon sözleşmeleri için yeniden bir düzenleme yapılmalıdır.
🔹Hükümetin memur maaş zamlarında yaptığı gibi 6 aylık enflasyon farkının promosyon sözleşmelerinde de uygulanması istiyoruz.
🔹Enflasyonun belli bir oranı aşması durumunda promosyon sözleşmesinin süresi dolmadan, cezai şart olmadan yenilenmesini istiyoruz.
🔹Promosyon sözleşme yılının 3 yılı geçmemesini istiyoruz.
🔹Promosyon anlaşmalarının şeffaf bir şekilde yapılmasını ve iş kolundaki emekçiler adına tüm sendikaların süreci takip etmesinin sağlanmasını istiyoruz."

Eylem boyunca sık sık, "Sermayeye değil, emekçiye bütçe" sloganı atıldı.