22 Eylül 2024 Pazar

Sağlık emekçileri: Ölüyoruz, tükeniyoruz!

Covid-19 salgınından dolayı artan vaka sayısına dikkat çekmek amacıyla bir çok kentte sağlık emekçileri eylemler düzenledi.

Covid-19 salgınından dolayı artan vaka sayısına dikkat çekmek amacıyla Türk Tabipleri Birliği "Ölüyoruz, tükeniyoruz!" şiarıyla bir çok kentte eylemler düzenlendi.

ADANA
SES Adana Şubesi, sağlık emekçilerinin haklarına dair kentte bulunan Şehir Hastanesi Başhekimliği önünde basın açıklaması yaptı.

Covid-19 salgını sürecinde çok sayıda sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiğine değinen SES Adana Şubesi Örgütlenme Sekreteri Hüseyin Yılmaz, Eşbaşkanları Dr. Mürşit Enis Akyüz'ün testinin pozitif çıktığı ve evde tedavi gördüğünü aktardı. Hükümetin sağlık emekçilerine verdiği sözleri tutmadığını kaydeden Yılmaz, "Sağlık emekçilerinin yaşamış oldukları sorunları görmezden gelip, göstermelik alkışlarla, geçici sözde tavandan ek ödeme ile kandırılmaya yönelik sus payı, temel çözümden uzaktır. Bu uygulamalar sağlık çalışanlarını hayal kırıklığına uğratmıştır" diye konuştu.

Yılmaz, sözleşmeli sağlık çalışanı alımlarının yapılmasının sağlık sisteminin tamamen özelleştirilmesi için atılan adımlardan biri olduğuna dikkati çekerek, Sağlık Bakanlığı'nın ekonomik kaygılardan kaynaklı toplum sağlığını göz ardı ettiğini vurguladı. Yılmaz, "Hastane işleticileri ve taşeron firmalar her gün zenginliklerine yeni zenginlik katarken, sağlık emekçileri açlığa, yoksulluğa, sefalete mahkum bırakılmıştır. Sağlık emekçileri ne performans, ne ek ödeme ne de alkış istiyor. Sağlık emekçileri insanca yaşayacak, maaşlarının tek kalemde ödendiği ve emekliliğine yansıyan temel bir ücret istiyor" şeklinde konuştu. 

BATMAN
Batman Tabip Odası ile SES Batman Şubesi, Batman'da artan salgın vakalarına ilişkin Batman Tabip Odası'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya sağlık emekçileri siperlik, maske ve koruyucu giysiler giyerek katıldı. Öte yandan yaşamlarını yitiren sağlık emekçilerini anmak ve sağlık emekçilerinin görmezden gelinen taleplerini hatırlamak amacıyla siyah kurdeleler takıldı. Toplantıda, "#YönetemiyorsunuzTükeniyoruz" yazılı pankart asıldı. 

SES Batman Şube Eşbaşkanı Deniz Topkan, normalleşmenin toplumda rehavet yarattığını belirterek, "Tedbirlerin hızlıca gevşetilmesi ile artan toplumsal hareketlilik vaka sayısında artışa neden oldu. Bu sürecin tekrar gözden geçirilmesine yönelik uyarılarımız dikkate alınmadı" dedi. Gelinen aşamada sağlık emekçilerinin sağlığı ve toplum sağlığını tehdit eder bir aşamaya gelindiğini ifade eden Topkan, Batman'daki vaka sayısının 17 bine ulaştığını ve enfekte sağlık emekçisi sayısının 700 civarı olduğunu söyledi. Vaka artışlarındaki sorumluluğun vatandaşlara yüklendiğini söyleyen Topkan, "Suçu onlara yıkanların tarihsel sorumluluğunu hatırlamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Koronavirüs vakalarına ve sağlık emekçilerinin durumlarına dikkat çekmeye devam edeceklerini vurgulayan Topkan, önümüzdeki haftayı ise "#YönetemiyorsunuzTükeniyoruz" haftası ilan ettiklerini duyurdu. Topkan, "Covid-19'dan yaşamlarını yitirenlerin ve sağlık emekçilerinin anısına sağlık kurumlarında ve yaşam alanlarında bu hafta boyunca siyah kurdele takacağız. Ayrıca 17 Eylül saat 12.30'da Batman Bölge Devlet Hastanesi'nde bir dakikalık saygı duruşunda bulunarak kamuoyuna çağrı yapacağız" bilgisi verdi.

MARDİN
Mardin Tabip Odası, SES Mardin Şubesi ile Mardin Diş Hekimleri Odası'nın oluşturduğu Mardin Sağlık Platformu, Covid-19 salgınında artan vakalara dikkat çekmek amacıyla açıklama yaptı. Mardin Devlet Hastanesi önünde yapılan açıklamaya, çok sayıda sağlık emekçisi katıldı.

Platform adına açıklamayı okuyan Mardin Tabip Odası Başkanı Volkan Binbaş, pandemi nedeniyle her gün onlarca insanın hayatını kaybettiğini belirtti, "Covid-19 salgın sürecinin bilimsel yöntem, şeffaf veri ve ilgili tüm kesimlerin katılımı ile etkin ve koordineli bir anlayış ile yönetilmesini istiyoruz. Kovid-19 salgın sürecinin bugüne kadarki yönetiliş biçimini yetersiz ve kaygı verici buluyoruz" dedi.

Ülkeyi yönetenler ile tüm kişi ve kurumların ülkenin gündeminin salgın olduğunun farkında olması gerektiğini söyleyen Binbaş, "Suçu vatandaşa, yükü hekimlere ve sağlık çalışanlarına yıkanların tarihsel sorumluluğunu her gün ama her gün hatırlatacağız. Covid-19 salgını mücadelesinde başarı; akıl ve bilim esas alınarak, gerçekleri konuşarak, filyasyon ve test süreçlerini çok iyi yöneterek, tedavi ortamını iyileştirip, sağlık çalışanlarını motive ederek sağlanır. Salgının yaygınlaştığı 8 günde 8 hekimin hayatını kaybettiği, herkesin kendisi ve bütün yakınları için sürekli tedirgin olduğu bir süreçte herhangi, bir başarıdan söz edilemez" ifadelerini kullandı.

TEKİRDAĞ
Yeniden yükselişe geçen Covid-19 salgınında bilanço ağırlaşırken, iktidarın salgın politikasına yönelik tepkiler de sürüyor. Tekirdağ Tabip Odası tarafından bugün yapılan eylemle iktidarın salgın politikalarına yönelik uyarı ve çağrı yapıldı. Merkez Süleymanpaşa ilçesinde yapılan açıklamaya meslek odaları, demokratik kitle örgükleri ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi.

Eylemde açıklamayı yapan Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Gamze Varol, sağlık çalışanlarının çok zort şartlarda ölümüne çalıştığını vurguladı. "Sağlıklı ortamlarda çalışmak, yaşamak ve yaşatmak istiyoruz" diyen Varol, ekonomik kaygıların salgının önüne geçtiğini söyledi.

MERSİN
Mersin Tabip Odası, koronavirüsten dolayı yaşamını yitiren sağlıkçılara dikkat çekmek için Özgür Çocuk Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Yönetemiyorsunuz, tükeniyoruz" pankartı açıldı. Açıklamaya siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, pandemide resmi rakamlara göre 7 bine aşkın insan, 91 sağlık çalışanı ve 39 hekimin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Antmen, "TTB olarak yaptığımız araştırmalarda bugüne değin açıklanan vaka ve ölüm sayılarının doğru olmadığını ve ülkemizde bir pandemiden ziyade bir algının yönetildiğini ve pandeminin yönetilememesi nedeniyle sağlık çalışanlarının tükendiğini ve öldüğünü iddia ediyoruz" ifadelerini kullandı.

14-18 Eylül haftasının, ölen sağlık çalışanları anısına siyah kurdeleler takarak, "Yönetemiyorsunuz tükeniyoruz" şiarıyla sağlık çalışanları anacaklarını dile getiren Antmen, devamında şunları söyledi: "Suçu vatandaşa, yükü hekimlere ve sağlık çalışanlarına yıkanlara tarihsel sorumluluklarını yılmadan her gün hatırlatmaya devam edeceğiz! Sadece hekimler ve sağlık çalışanları değil, babalarımız, annelerimiz, kardeşlerimiz ölüyor. Daha çok olduğunu bildiğimiz ama resmi olarak açıklanan rakamlarla dahi her gün 50 yurttaşımız, önlenebilir bir hastalık olan Covid-19'dan hayatını kaybediyor. Covid-19 salgın sürecinin bilimsel yöntem, şeffaf veri ve ilgili tüm kesimlerin katılımı ile etkin ve koordineli bir anlayışla yönetilmesini istiyoruz. Covid-19 salgın sürecinin bugüne kadarki yönetiliş biçimini yetersiz ve kaygı verici buluyoruz." 

ANTALYA
Antalya Tabip Odası, Covid-19'dan dolayı yaşamını yitiren sağlıkçılara dikkat çekmek amacıyla Attalos Heykeli önünde açıklama yaptı. Çok sayıda sağlık emekçisinin katıldığı açıklamada konuşan Antalya Tabip Odası Başkanı Dr. Nursel Şahin, resmi rakamlarla dahi her gün 50 kişinin, önlenebilir bir hastalık olan koronavirüsten hayatını kaybettiğini dile getirdi. Şahin, "Covid-19 salgın sürecinin bilimsel yöntem, şeffaf veri ve ilgili tüm kesimlerin katılımı ile etkin ve koordineli bir anlayışla yönetilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.