20 Eylül 2024 Cuma

Sağlık emekçileri ödemeleri yapılmazsa iş bırakacak

Ege Üniversitesi Hastanesi'nde çalışan sağlık emekçileri, aylardır fazla mesai ve icap ücretlerinin ödenmediğini belirterek, ücretleri ödenmediği takdirde iş bırakacaklarını duyurdu.

İzmir'de sağlık meslek örgütleri, hastanelerde fazla nöbet, fazla mesai ve icap nöbet ücretlerinin yatırılması talebiyle Ege Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği önünde basın açıklaması düzenledi.

"Sağlık emekçilerini duymayan, görmeyen, konuşmayanlara sesleniyoruz; yönetemiyorsunuz, istifa edin" pankartı açılan açıklamada, "Sadaka değil hakkımızı istiyoruz", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" ve "İnsanca bir ücret istiyoruz" sloganları atıldı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilcisi Selin Akgöl, Ege Üniversitesi Hastanesi'nde sağlık emekçilerinin ağır çalışma koşulları, uzun nöbetler, eksik istihdam, sağlıkta şiddet, özlük haklarının aşındırılmasıyla yıprandığını söyledi.

'YÖNETİM NET BİLGİ VERMİYOR'
Yoksulluk sınırı üzerinde tek kalemde emekliliğe yansıyan temel ücret talebi için mücadele ettiklerini belirten Akgöl, "Maaş, temel ek ödeme, teşvik ek ödemesi, icap nöbeti ve nöbet ücreti adı altında parça bölük ödemelerinizin hepsi toplansa bile yoksulluk sınırının altında kalmaktadır. Tek kalem maaş talebimiz karşılanmadığı gibi; emeğimizin karşılığı dahi olmayan bu hak edişlerimiz farklı farklı zamanlarda verilerek bir düzensiz ödemeler toplamına dönüşmüştür" dedi.

Ekim ve Kasım aylarına ait nöbet, fazla mesai ve icap nöbet ücretlerinin hala ödenmediğine işaret eden Akgöl, yönetimin ödemelerin ne zaman yapılacağına dair net bir bilgi vermediğini söyledi. 

'SADAKA DEĞİL EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ'
"Sadaka değil, alın terimizin ve emeğimizin karşılığını istiyoruz. Biz sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin alın terini ve emeğini gasp etmeye çalışanlara cevabımız nettir. Her ay ödemeleri ileriye ötelemeyi gelenek haline getiren hastane yönetimini görevini ve gereğini yapmaya davet ediyoruz. Derhal nöbet ve fazla mesai ücretlerimizin yatmasını istiyoruz" diyen Akgöl, emeklerinin karşılığını alamadıkları bir çalışma sistemini kabul etmediklerinin altını çizdi. Haklarını almak için mücadele edeceklerini vurgulayan Akgöl, ödemeler yapılana kadar eylemlerini devam ettireceklerini duyurdu.

SES İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Erkan Batmaz ise alacaklarının Çarşamba gecesine kadar yatırılmaması durumunda Perşembe günü iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu. Sağlıkçılar ardından Başhekimlik önüne çelenk bıraktı.