22 Eylül 2024 Pazar

Sağlık emekçileri isyanda: Tükeniyoruz

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde basın açıklaması yapan sağlık emekçileri, pandemi sürecinde olağanüstü çalışmanın karşılığını alamadıklarını, adil olmayan uygulamalarla karşı karşıya kaldıklarını söyleyerek "Tükeniyoruz" diye belirtti.

SES İstanbul-Aksaray Şubesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Servis önünde basın açıklaması yaptı. Pandemi sürecinde olağanüstü çalışmanın karşılığını alamadıklarını, adil olmayan uygulamalarla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen sağlık emekçileri, "Bizler bu zorlu koşullarda Covid-19 hastası olduğumuz için aldığımız rapordan kaynaklı maaşımız eksik ödendi. Hastaneler zarar ediyor diye performans ödemeleri kesildi" diyerek yaşadıklarını özetledi. 

Eylemde basın açıklamasını SES Aksaray Şube Başkanı Aydın Erol okudu. Sağlık emekçilerinin tükendiğini vurgulayan Erol, sağlıkçıların durumunu şöyle özetledi: "Çok yorgunlar, moralsiz ve motivasyonsuzlar. Pandemi sürecinde gösterdikleri olağanüstü çalışmanın karşılığını alamamak, horlanmak, adil olmayan uygulamalarla karşı karşıya kalmak bu sürecin daha da yoğun yaşanmasına neden olmaktadır. Bizler bu süreçten çok etkilendik, birçok arkadaşımız hayatını kaybetti, birçok arkadaşımız hastalandı, iyileşti işinin başına döndü, hizmet vermeye devam ediyor. Büyük oranda emekliliği tercih eden arkadaşlarımızın yanında, istifa ederek farklı alanlara yönelenler oldu. Çalışmak zorunda kalan sağlık emekçilerin moral ve motivasyonları çok düşük."

'SAĞLIK EMEKÇİLERİ EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI ALMIYOR'
Sağlık emekçilerinin ekonomik olarak emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyleyen Erol, "Üç ay tavandan ek ödeme büyük haksızlıkların yaşanmasına neden oldu. Ekibi bölen birbirine düşüren adaletsiz ödemelerin olduğu bu dönemde tam bir hayal kırıklığı yaşandı. Zaten performans denen uygulamadan kaynaklı ekip içi adaletsiz ödemeler yaşanıyor iken tavandan ödemeler üstüne tuz biber oldu. Sağlık emekçileri basında söylendiği gibi öyle çift maaş, 6-7 bin lira maaş almıyor" dedi.

'HASTANELER ZARAR EDİYOR DİYE PERFORMANS ÖDEMELER KESİLDİ'
Sağlık emekçileri geçinemedikleri için ikinci bir iş yapmak zorunda kaldıklarına dikkat çeken Erol, "Hükümet koşullarımızı iyileştirmek yerine nöbet ücretlerine yaptığı zamların propagandasını yapıyor. Hekimler, hemşireler, Laborantlar daha birçok meslek grubu nöbet paralarına tamah eder durumda. Hükümet maaşlarımızı iyileştirmek yerine, evden işe işten eve hiçbir sosyal yaşamın olmadığı daha çok çalışmanın koşullarını yaratıyor. Bizim zorunlu haftalık 40 saat mesai uygulamasının dışında üst sınırı belli olmayan fazla mesailerimiz var. İşte Pandemi sürecini birçok meslek grubu evinde maaşını alarak geçirirken, bizler bu zorlu koşullarda Covid hastası olduğumuz için aldığımız rapordan kaynaklı maaşımız eksik ödendi. Hastaneler zarar ediyor diye performans ödemeleri kesildi. Covid servislerinde çalışan arkadaşlarımız ek ödemeden yararlandırılmadı. Çalışırken covid hastası olan meslektaşlarımız iş kazası meslek hastalığı olarak tanımlanmasını istediklerinde reddedildi" diye konuştu.

"Bir taraftan balkonlardan alkışlanırken, hastanelerde günlük sözlü ve fiziki şiddet devam etti" diyen Erol, "Üniversite hastaneleri, personele ek ödeme yapılması için verilen paraların bir kısmına borcunu ödemek için el koydu. Hayırsever vatandaşların sağlık emekçilerine verilmesi için yaptıkları yardımların akıbeti belli değil. Bağışta bulunan hayırseverlerin yaptıkları yardımların sağlık personeline dağıtılıp dağıtılmadığını sorgulamalarını istiyoruz" dedi. 

SAĞLIK EMEKÇİLERİ HÜKÜMETE SESLENDİ
Hükümete seslenen Erol şunları söyledi: "Biz sağlık emekçileri ay sonunda tek kalemde maaşlarımızın yoksulluk sınırına çıkarılmasını istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın seçimlerde söz verdiği 3600 ek gösterge ve 5 yıla 1 yıl fiili hizmet süresinin eklenmesi için bir an önce yasa çıkarılmasını istiyoruz. Müteahhitlerin vergi borçları affedilirken biz kamu emekçilerin vergileri daha maaş ödenmeden kesiliyor, vergide adalet istiyoruz. Çalışma ortamlarımızın iyileştirilmesini, ekipman eksikliklerinin standartlara uygun olacak şekilde giderilmesini istiyoruz. Covid-19 pozitif sağlık personeli arkadaşlarımızın iş kazası meslek hastalığı olarak tanımlanmasını istiyoruz."