EMEK
Sağlık emekçileri hastanelerde artan şiddeti protesto etti
TTB'nin çağrısıyla bir araya gelen sağlıkçılar artan şiddeti çok sayıda kentte protesto etti. kentte protesto etti. Sağlık emekçileri Türkiye'nin dört bir yanında gerçekleştirilen eylemlerde "Artık yeter! Sağlıkta şiddet sona ersin" denildi
Hekimler ve sağlık çalışanlarına yönelen şiddet hız kesmeden sürüyor. Son olarak Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD asistanı Dr. Bahattin Ahmet Yalçın nöbeti sırasında hastasıyla ilgilenirken saldırıya uğradı ve darp edildi.
Sağlık alanında yaşanan şiddette dikkat çekmek amacıyla Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) çağrısıyla tabip odaları bulundukları illerin hastane bahçelerinde, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının katılımıyla basın açıklaması gerçekleştirildi. Türkiye'nin dört bir yanında gerçekleştirilen eylemlerde "Artık yeter! Sağlıkta şiddet sona ersin" denildi.
URFA
Urfa Mehmet Akif İnin Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yapılan basın açıklamasına Eğitim Sen, SES, Urfa Barosu, Aile Hekimleri Derneği ve Türk Sağlık Sen destek verdi.
Hastane önünde yapılan açıklamada, "Hekime yönelik şiddete hayır" pankartı açıldı. Açıklama yapan Urfa Tabip Odası Başkanı Ömer Melik, TTB'nin uzun zamandır sağlıkta şiddetin önüne geçmek için çeşitli sorumluluklar aldığını, tüm çabalarına rağmen sağlık çalışanlarına dönük şiddetin dozajının her geçen gün arttığını söyledi.
Daha önce Dr. Ersin Arslan, Dr. Kamil Fuat ve Dr. Aynur Dağdelen'in öldürülmeleri ve onlarca şiddet vakası ile siyasi iktidarın sağlık alanında hiçbir adım atmadığını vurgulayan Melik, "Gelinen aşamada sağlıkta şiddet, sağlık hizmet sunumunun hemen tüm aşamalarında yaygın ve ciddi bir sorun haline dönüşmüştür. Ancak açık olarak görülen bir başka gerçek kamu idaresinin sağlık kuruluşlarının ve sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamak için alması gereken özel önlemleri almadığı veya bunların yetersiz kaldığıdır. Sağlık kuruluşlarında meslektaşlarımızın güvenliğini sağlamak için caydırıcı, önleyici ve gerçekçi önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz" dedi.
İSTANBUL
İstanbul Tabip Odası tarafından İstanbul Tıp Fakültesi Temel Bilimler Binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Sağlıkta şiddete son" pankartının açıldığı eylemde, "Hekime şiddete hayır" ve "Güvenli ortamlarda güvenli çalışmak istiyoruz" dövizleri taşındı. Eyleme, SES ve İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) destek verirken, eyleme çok sayıda hekim, sağlık çalışanı ve çok sayıda kişi katıldı.
Eylemde ilk olarak söz alan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, niceliğin ön plana çıkarıldığı sağlık politikaları nedeniyle hastalara yeterli süre ayrılmadığını belirterek, hastalarda yaratılmış olan aşırı beklenti ve bunun karşılanamıyor olmasının şiddeti artıran bir duruma neden olduğunu söyledi. Sağlıkta şiddetin, sağlığın en önemli ayağı olan hekimleri giderek tükenmeye doğru ittiğini dile getiren Saip, "Sağlıkta şiddete neden olan sağlık politikalarından, şiddete yol açan sağlık dilinden uzak durulması gerektiğini bir kez daha dile getiriyoruz. Hekimler ve sağlık çalışanları maalesef yetersiz. Kışkırtılan sağlık talebi karşısında yetersiz kalıyoruz. Hemşire yetersizliği tıbbı sekreter yetersizliği, sosyal hizmet uzmanlarının yetersizliği ve sağlıktaki sorunların yegane sorumlusu gibi hekimlerin üzerine yıkılmaktadır" ifadelerini kullandı. Saip, son olarak yetkililere şu çağrıda bulundu: "Hemşire sayısını artırın, Türk Tabipler Birliğinin yıllardır önerdiği Sağlıkta Şiddet Yasası'nı bir an önce çıkartın. Sağlıkta dönüşüm programından vazgeçilmeli. Daha nitelikli hastaya sağlık süresi ayıran, hastalıkları ile ilgili detaylı bilgilerin verildiği daha iyi koşullarda bir ortam sağlanmalıdır."
Daha sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atıl Yüksel söz aldı. Yüksel, bir hasta yakını tarafından 12 kurşunla öldürülen Prof. Dr. Göksel Kalaycı'yı anarak, "O zihniyet de aynı zihniyet, kaldırım taşını atan zihniyet de aynı zihniyettir. Olaylar böyle devam edip giderken ve hekimlerden doğru bir hizmet yapması istenirken diğer taraftan, bizlerin yapabildiği böyle kınamak, lanetlemek. Bunlardan öteye gidemiyoruz. İsteğimiz bunların oluşmasını engelleyecek geniş modellerin üretilmesidir" diye konuştu.
ANKARA
Türk Tabipleri Birliği ve Ankara Tabip Odası üyesi hekimler Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi bahçesinde bir araya gelerek sağlıkta şiddete karşı acilen şiddeti önleme yasasının bir an önce çıkartılmasını istedi.
Açıklamayı yapan Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, son yaşanan darp olayının özellikle acil servislerde güvenlik görevlilerinin şiddeti önlemede yetersiz kaldığını gösterdiğini kaydederek, sağlıkta şiddeti önleme yasasının bir an önce çıkartılarak şiddet uygulayanlara hapis cezasının yasalaşmasını taleplerini yineledi.
TTB Başkanı Sinan Adıyaman ise TTB olarak her yeni Sağlık Bakanı'na şiddetin önlenmesine ilişkin hazırladıkları tasarıyı sunduklarını, olumlu dönüşler aldıklarını ancak bugüne kadar herhangi bir adım atılmadığını belirtti. Adıyaman, yeni atanan Sağlık Bakanı'ndan da randevu talebinde bulunduklarını ve taleplerini ileteceklerini söyledi. Urfa'da son bir ayda iki şiddet olayı yaşandığına dikkat çeken Adıyaman, Merkez Yürütme Kurulu olarak önümüzdeki hafta Cuma günü yapacakları toplantıyı Şanlıurfa'da yapma kararı aldıklarını belirtti. Adıyaman, tabip odalarıyla birlikte Şanlıurfa'da basın açıklamasıyla yol haritası sunacaklarını ifade etti.
Açıklamaya katılan CHP Ankara Milletvekili doktor Servet Ünsal da hekimlerin bütün insanların başı sıkıştığında koşa koşa gittiği kişiler olduğunu vurgulayarak, bir doktora taşla sopayla saldıran birinin insanlığından şüphe duyduğunu kaydetti. Sağlıkta şiddetin özellikle son 5 yılda yoğunlaştığına dikkat çeken Ünsal, "En kolay şey doktora saldırmak. Doktorlar sizin evladınız, içinizden biri. Sizleri yanımızda görmek istiyoruz. Şiddetin öneleme yasasını Meclis'te takip edeceğiz" dedi.
İZMİR
İzmir'de Tabip Odası üyeleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaptıkları eylemde sağlıkta şiddetin sona erdirilmesi, Türk Tabipler Birliği'nin önerdiği Sağlıkta Şiddet Yasası Tasarısının bir önce meclisten geçmesi istendi.
Basın metnini okuyan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Obuz, şiddet olaylarına karşı siyasal iktidarın adım atmadığını ve şiddetin başta acil servisler olmak üzere sağlık hizmet sunumunun hemen hemen tüm aşamalarında yaygın ve ciddi bir sorun haline dönüştüğünü vurguladı. Obuz, sağlık çalışanlarının kendilerini güvende hissetmediğini ve sağlık hizmetlerini güvenli ortamlarda veremediklerini de vurguladı.
Sağlık kurumlarındaki özel önlem alınmadığını veya yetersiz kalındığını da ifade eden Obuz şunları söyledi: "İzmir Tabip Odası olarak meslektaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, sağlık kuruluşlarında meslektaşlarımızın güvenliğinin sağlanması için caydırıcı ve önleyici gerçekçi önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesini, Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı'nın bir an önce yasalaşmasını talep ediyoruz. Sağlık çalışanlarının şiddet görmesine sessiz kalınmaması için tüm kamuoyunu duyarlı davranmaya, sağlık çalışanlarıyla dayanışma göstermeye davet ediyoruz."
ADANA
Adana'da Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi poliklinikler önünde yapılan açıklamaya SES, Dev Sağlık İş, Genel Sağlık İş, CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut katıldı. Sağlık emekçilerine yönelik saldırıların her geçen gün arttığının vurgulayan Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, bir an önce sağlıkta şiddeti önleme yasasının çıkarılmasını istendi.
Sağlıkta şiddetin sağlık hizmetinin her aşamasında ciddi bir sorun halini aldığını ifade eden Hilal, "Bütün çabalarımıza rağmen Dr. Ersin Arslan, Dr. Kamil Furtun ve Dr. Aynur Dağdelen'in öldürülmeleri ve nice şiddet olayı ile siyasal iktidarın sağlıkta hiçbir adım atmadığını üzülerek görüyoruz. Sağlık kuruluşlarında her gün ortalama 30 şiddet vakası yaşanmaktadır"dedi. Hilal, Sağlık kuruluşlarında sağlık emekçilerinin güvenliğinin sağlanması için caydırıcı ve önleyici gerçekçi önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
MERSİN
Mersin'de Tabip Odası, SES, Birinci Basamak Birlik Dayanışma Sendikası Mersin Şubesi, Mersin Aile Hekimleri Derneği tarafından Mersin Şehir Hastanesi önünde eylem yaptı. Eylemde basın açıklamasını Dr. Jini Güneş okudu. Gelinen aşamada sağlıkta şiddet sağlık hizmeti sunumunun hemen tüm aşamalarında yaygın ve ciddi bir sorun haline döndüğünü belirterek "Özellikle acil servisler şiddetin kol gezdiği, sağlık çalışanlarının kendilerini emniyette hissedemedikleri, sağlık hizmetini güvenli ortamlarda veremedikleri yerler haline gelmiştir" diye konuştu.
Güneş, sağlıkta gelinen durumun sürdürülebilir, kabul edilebilir, katlanılabilir olmadığını vurgulayarak; "Bu nedenle TTB, SES, Birlik Dayanışma Sendikası ve MAHDER'in defalarca dile getirdiği sağlıkta şiddeti önleme yasasının bir an önce çıkarılarak şiddet uygulayanlara hapis cezasının yasalaşmasını bir kez daha talep ediyoruz" dedi.
AYDIN
Aydın Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, Türk Tabipler Birliği'nin, uzun yıllardır sağlıkta yaşanan şiddetin nedenleri, şiddete karşı alınacak önlemler konusunda kamuoyunu bilgilendirdiği belirtilerek, yöneticilere şiddeti durdurmak için sorumluluk almaya çağrısı yapıldı. Sağlıkta şiddet sorununun, bir yandan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının can güvenliğini tehdit ederken aynı zamanda sağlık hizmeti sunumunu da engeller hale geldiği belirtilerek; "Sağlık kuruluşlarında meslektaşlarımızın güvenliğinin sağlanması için caydırıcı ve önleyici gerçekçi önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz" denildi.
DİYARBAKIR
SES, Diyarbakır Tabip Odası ve Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, hastanelerde sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddete ilişkin Dicle Üniversitesi Hastanesi ününde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, sağlık örgütleri yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.
Burada açıklama yapan TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, sağlıkta yaşanan şiddet olayların iktidarın söylem ve politikalarından bağımsız olmadığını ifade ederek, "Bütün bunların son bulması için mücadele ediyoruz ama sağlık alanındaki politikaların biran önce son bulması gerekiyor. Herkese ulaşılabilir eşit sağlık hizmetinin oluşturulması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasını okuyan Tabip Odası Eşbaşkanı Şerif Demir ise 17 Temmuz günü Urfa'da Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Acil Servisi'nde görevli olan Dr. Bahattin Ahmet Yalçın'ın bir hasta yakını tarafından başına sert bir cisim vurularak darp edilmesinin hükümet politikalarından bağımız olamadığını söyledi.