24 Kasım 2024 Pazar

Sağlık emekçileri eylemde: Ankara'da 4 gözaltı

Sağlık emekçileri, 17 Nisan'da sağlıkta şiddete karşı greve gidiyor. Bugün bir çok ilde eylem yapan emekçiler, gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Ankara'da eylem yapan emekçilere polis saldırdı, 4 kişi gözaltına alındı.

17 Nisan'da sağlıkta şiddete karşı greve gitme kararı alan sağlık emekçileri, bir çok ilde "Sağlıkta şiddet sona ersin" talebiyle eylemler gerçekleştirdi. Ankara'da basın açıklaması yapmak isteyen sağlık emekçilerine polis saldırdı.

ANKARA
Ankara Tabip Odası (ATO) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) "Sağlıkta şiddet sona ersin" talebiyle Dışkapı Hastanesi Acil Servis önünde basın açıklaması gerçekleştirmek istedi. Polis, valiliğin izni olmadığı gerekçesiyle açıklamayı engelledi.

Engellemeye tepki gösteren sağlık emekçileri, "Burası bizim iş yerimiz. Suç işliyorsunuz, sağlık çalışanları şiddete uğrarken neredeydiniz?" dedi. Polis bu sırada,  SES Ankara Şube Eşbaşkanı Hüsnü Yıldırım ve ATO eski Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Rıza Özbek ile birlikte sağlık çalışanlarına destek için açıklamaya katılan DİSK Emekli Sen Eski Başkanı Veli Beysulen ve Dev Maden Sen Örgütlenme Uzmanı Muhammet Alkış'ı darp ederek gözaltına aldı.

Gözaltına alınanların sağlık kontrolü için Ankara Gazi Araştırma Hastanesi'ne götürüldüğü öğrenildi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Tabip Odası binasında basın toplatısı düzenledi.

Açıklamanın Kürtçesini TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, Türkçesini ise Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir okudu.

'ŞİDDETİ BESLEYEN BİR İKLİM VAR'
Açıklamada şunlar kaydedildi: "Yaşamın her anında şiddeti besleyen, neredeyse kutsayan bir iklim var. Ülkeyi ve sağlık sistemini yönetenlerin, duygusal ve kırılgan zemini olup tüketim nesnesi haline getirilen sağlık hizmetindeki şiddete karşı hiçbir ciddi adımı olmadı. Sağlıktaki şiddet eğilimini önce inkâr eden, ardından şiddetin mağduru hekimleri ve sağlık çalışanlarını suçlayan idareciler; olaylar yılda en az bir hekim ya da sağlık çalışanının ölümüne, yüzlercesinin yaralanmasına ve binlercesinin sözlü ya da fiili tacizine dönüşünce şekilsel ve kararlılık içermeyen adımlarla oyalama yoluna gittiler. Sağlık hizmeti sunarken şiddete uğrayan, öldürülen, bıçaklanan, kafasında mermer kırılan, tekmelere maruz kalan, küfür ve hakaret edilen hekimlerin ve sağlık çalışanlarının arkasından timsah gözyaşları döktüler. Oy kaybederiz kaygısıyla her beklentilerinin anında ve talep ettikleri biçimde karşılanmasını isteyenlerin sırtını sıvazladılar."

'SAĞLIK KURUMLARI DEĞERSİZLEŞTİRİLDİ'
80 milyon nüfuslu Türkiye'de, acil servislere yılda 120 milyon kişinin gittiği kaydedilen açıklamada, yanlış kurgulanmış bu sitemde hasta ve hasta yakınlarının beklentilerinin karşılanmadığı anda acil servislerin savaş alanına çeviren, acil servis içerisinde cinayet işleyebilen, sağlık çalışanlarının yanı sıra sedyede yatan başka hastaların bile ölümüne yol açan bir cinnet ortamının sıradanlaştırıldığının altı çizildi.

17 NİSAN'DA GREV VAR
Sağlık emekçileri, sağlıkta şiddet sona erene ve bu konuda somut, inandırıcı adımlar atılana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı, "Her ayın 17'sinde yeniden çağrısını yapacağımız ve 'Sağlıkta Şiddeti Önleme Günü' olan 17 Nisan'da 'Ya sağlıkta şiddet duracak ya da biz sağlık sistemini durduracağız!' söyleminin kararlılığıyla İş Bırakma-GöREV eylemi gerçekleştireceğimizi bir kez daha duyurmak istiyoruz" denildi.

'17 MART'TA ANKARA'DA 'BEYAZ MİTİNG' VAR
TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, 15 Mart'ta Ankara'da "Beyaz Miting" gerçekleştireceklerini açıkladı. Yerlikaya, sağlıkta şiddetin sürmesi durumunda da 17 Nisan'da bir greve gideceklerini söyledi.

Adana ve Mersin'de de sağlık emekçileri şiddete karşı eylem yaptı.