22 Ekim 2024 Salı

Sağlık emekçileri bebek katliamının sorumlularını istifaya çağırdı

"Yenidoğan çetesi"nin siyasilerle ilişkilerine dikkat çeken sağlık emekçileri,  kentlerde yaptıkları açıklamalarda "Bu gibi olayların yaşanmaması için uygulanmakta olan ve sağlığı piyasa dinamiklerine terk eden, özelleştirmeyi amaçlayan ve kar amacı güden politikalar terk edilmelidir" dedi. 

Bebekleri katleden "yenidoğan çetesi" ve iktidarın ticarete dönüştürdüğü sağlık sistemi kentlerde protesto edildi. Çok sayıda kentte sokağa çıkan sağlık emekçileri, bu  düzene karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı.

ESKİŞEHİR
Eskişehir Bilecik Tabip Odası, İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Eskişehir Bilecik Tabip Odası Başkanı Nazan Aksaray, toplumsal çürümeye dikkat çekti. Aksaray, "Mevcut iktidar, sağlığı bir hak olmaktan çıkarmış, alınır-satılır meta haline çevirmiş, vahşi piyasa koşullarına teslim etmiş, bunun adına da sağlıkta dönüşüm demiştir" dedi.

Aksaray, ayrıca Türkiye'deki yeni doğan yoğun bakım yataklarının 4 bin 738'inin kamu hastanelerinde, bin 617'sinin üniversite hastanelerinde, 7 bin 248'inin ise özel sektörde olduğu bilgisini paylaşarak, "Yatakların yarıdan fazlası ticari kuruluşlardadır. İstanbul'da durum çok daha vahimdir. Ülkemizde 1000 yenidoğan için yoğun bakım yatağı 4.6 iken, İstanbul'da bu oran kamu hastanelerinde Türkiye ortalamasının altında, 3.8, özel sektörde ise çok üstünde 13.3'tür. Bu veriler iktidarın sağlığı ticarete açtığının somut kanıtıdır" dedi. Aksaray ayrıca bugünlerin taşlarını döşeyenlerin bu sistemi kuranlar olduğuna da vurgu yaptı.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun "Bir CİMER şikayeti ile bir çeteyi çökerttik" sözlerini hatırlatan Aksaray, "Kendisini hemen, şimdi istifaya davet ediyoruz. Bu kirli, paracı, piyasacı düzenle hep birlikte mücadele edelim" diye çağrı yaptı.

ADANA
Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, sağlık sistemindeki sorunlara dair İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamaya çok sayıda kişi ve sağlık emekçisi katıldı. Adana Tabip Odası Başkanı Özden Polatöz, "Yenidoğan Çetesi olayı, sağlıkta piyasacı dönüşümün vahim sonuçlarından birisidir. Buzdağının görünür hale gelen kısmıdır. Her an benzer haberleri duyabiliriz. Çözüm ise kamucu, eşit, ulaşılabilir, ücretsiz, nitelikli bir sağlık sistemindedir" dedi. "Yenidoğan çetesinin" yaptığının insanlıkla bağdaşmayacağının altını çizen Polatöz, "Halkın eşit, ulaşabilir, ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmeti alabilmesi için; koruyucu hekimliğin ve birinci basamağın güçlendirildiği, sağlık emekçilerinin iyi koşullarda güvenli ve güvenceli çalışabildiği, verilen hizmetin sayısının değil, niteliğinin ve topluma katkısının değerlendirildiği bir sağlık sisteminin hayata geçirilmesidir" diye konuştu. 

SES Adana Şubesi Eşbaşkanı Erol Eren, "'Sağlıkta dönüşüm ölüm demektir' diye yıllardır söylüyoruz. Kamu hastanelerini bile isteye iş yapamaz hale getirerek sermayenin önünü açtınız. Yönünüzü sermaye tekellerine değil halka, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine döneceksiniz! Sağlık emekçileri ve halkı karşı karşıya getirip bu skandaldan sıyrılmalarına izin vermeyeceğiz" dedi.

BATMAN 
Batman SES Şubesi ve Batman Tabip Odası, "Sağlıkta ticaret ölüm demektir" sloganıyla Yılmaz Güney Parkı'nda açıklama yaptı. Açıklamaya Batman Emek ve Demokrasi Platformu ile sağlık çalışanları katıldı. Batman Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Gündoğdu, çetenin bürokratlarla ilişkilerine değinerek, "Bu olayın münferit olmadığı gerek kamu ve gerekse özel hastanelerde benzer yolsuzlukların olduğu konuşuluyor. Bu olayda sorumluluğu bulunan kişilerin/kurumların yapılacak yargılama sonucunda hak ettikleri cezalar üst sınırdan verilmelidir. Fedakarca çalışan sağlık çalışanlarının tamamını töhmet altında bırakacak değerlendirmelerden uzak durulmalıdır. En yetkili kişilerin ağzından sağlık çalışanları sahiplenilmelidir. Bu gibi olayların yaşanmaması için uygulanmakta olan ve sağlığı piyasa dinamiklerine terk eden, özelleştirmeyi amaçlayan ve kar amacı güden politikalar terk edilmelidir" dedi.