22 Eylül 2024 Pazar

Sağlık emek-meslek örgütleri iktidara 15 Eylül'e kadar süre verdi

Sağlık emek, meslek örgütleri ortak açıklama yaparak 5 taleplerini hatırlattı, talepleri karşılanana kadar eylemlerine devam edeceklerini duyurdu.

Sağlık emek ve meslek örgütleri Sağlık Bakanının "Beyaz Reform" adı altında duyurduğu düzenlemeleri değerlendirmek, çalışma koşullarının ve sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesine dönük taleplerinin takipçisi olmak amacıyla 27 Ağustos günü Türk Tabipleri Birliği'nde (TTB) bir araya geldi.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Hekim Birliği Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği), Kamu Diş Hekimleri Derneği (KADHED), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ile Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) katıldığı toplantıdan çıkan metne Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (Hekim-Sen), Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip-Sen), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (Tüm Rad-Der), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) de imza attı.

'PERFORMANS SİSTEMİ SAĞLIKTA ŞİDDETİ TIRMANDIRIR'
Toplantıda ilk olarak Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği ile Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği değerlendirildi. Yapılan konuşmalarda performans sisteminin aynı tarzda sürmesinin çalışma koşullarını ağırlaştırma ve sağlıkta şiddeti tırmandırma sonuçlarını doğurabileceği, yanı sıra disiplin ceza sayısının artabileceği belirtildi. Hukuki sürecin de ele alındığı toplantıda 5 acil talep belirlendi.

Talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini duyuran sağlık emek ve meslek örgütleri, "Sağlık Bakanı'nın 'Beyaz Reform' olarak nitelediği, ağustos ayı içerisinde yayımlanan, 'Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği' ve 'Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ndeki düzenlemeler elbette ki haklarımız için birlikte mücadelemizin bir başarısıdır. Ancak aylardır dile getirdiğimiz taleplerimizin yerine getirilmediğini de görmekteyiz. Çalışma koşullarımızı ve dolayısıyla sunduğumuz sağlık hizmetinin niteliğini iyileştirmeyecek olan bu düzenlemelerin, hem bizim hem de toplumun sağlığını iyi yönde etkilemeyeceği açıktır" denildi.

'ETKİLİ BİR SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI ÇIKARILMALI'
Daha önce çıkarılan sağlıkta şiddet yasalarının şiddeti bitirmediğine işaret edilen açıklamada, sağlık emekçileri, ilk taleplerini "Etkili bir sağlıkta şiddete yönelik yasa teklifi Meclis açılır açılmaz, öncelikli olarak gündeme alınmalı ve yasalaşmalıdır" şeklinde formüle etti.

"Beyaz Reform" adı altında yayımlanan "Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği" ve "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in sağlıkta şiddeti azaltması bir yana sağlıkta şiddeti "teşvik" edeceği vurgulanan açıklamada, bütünlüklü bir yaklaşım sergilenmesi gerektiği vurgulandı.

'GÜVENLİ VE SAĞLIKLI ÇALIŞMA KOŞULLARI SAĞLANMALI'
Sağlık emek ve meslek örgütleri ikinci taleplerinin "Güvenli ve sağlıklı çalışma koşulları" olduğunu belirterek, daha iyi bir sağlık hizmeti verebilmeleri için sağlık emekçilerinin çalışma ortamları, çalışma süreleri ve iş yüklerinin; bilimsel veriler ışığında ilgili emek-meslek örgütlerinin de katılımı ve denetimiyle sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

5 dakikada muayene dayatmasından vazgeçilmesi çağrısında bulunulan açıklamada şu talepler de dile getirildi: "Sağlık kurumlarında idarenin çalışanı denetlediği tek taraflı denetim mekanizması ortadan kaldırılmalı, çalışanların ve temsilcilerinin de olduğu kolektif denetleyecekleri bir sistem oluşturulmalıdır.
Çalışanlar üzerindeki disiplin soruşturmaları, görevlendirme vb. ile oluşturulan baskı kalkmalı, nitelikli çalışma koşulları ile nitelikli sağlık hizmeti öncelik olmalıdır.
Başta Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) olmak üzere kamusal bir hizmet olan sağlık hizmeti; kamu binalarında, kamu imkanlarıyla verilmelidir.
Sağlık hizmetlerinin temeli olan birinci basamak sağlık hizmetlerine yeterli kaynak ayrılmalı, hekim başı 1500 kesin kayıtlı birey düşecek şekilde aile hekimi sayısı artırılmalı, sevk zinciri altyapısı oluşturulmalı ve uzman aile hekimi sayısı birinci basamak sağlık hizmetlerini uygun ve yeterli düzeyde sağlayacak şekilde artırılmalıdır."

NİTELİKLİ EĞİTİM
Üniversite ve uzmanlık eğitimi kontenjanlarının, ilgili emek ve meslek örgütlerinin ağırlıkta olduğu bir kurulla bilimsel ölçütlere göre oluşturulması gerektiği belirtilen açıklamada, bilimsel standartlar sağlanmadan yeni eğitim kurumu açılmaması, asistan ve intörn hekimlerin eğitim, dinlenme haklarını ellerinden almayan ücret düzenlemesinin hayata geçirilmesi istendi.

COVİD-19 PANDEMİSİ ÖZELİNDE GÜVENCE
Covid-19'un illiyet bağı aranmaksızın tüm sağlık emekçileri için meslek hastalığı sayılması ve yasal dayanağa kavuşturulması talebi dile getirilen açıklamada, yıpranma payının geçmişi de içerecek şeklide bir yılda 120 gün olması, pandemi bittiğinde tüm sağlık emekçilerine beş yıla bir yıl yıpranma payı verilecek şekilde düzenleme yapılması gerektiği belirtildi.

EKONOMİK VE ÖZLÜK HAKLARIN KORUNMASI VE GELİŞTİRİLMESİ
Ücretlerinin özlük haklarından feragat etmeden tek kalemde ve emekliliğe yansıyan şekilde artırılması talebini dile getiren sağlık emek ve meslek örgütleri talepleri sıraladı: "İzin, rapor ve eğitimlerde ücret kesintisi yapılmamalı; ücret belirlemede toplu görüşme değil toplu sözleşme esas olmalıdır.
Tüm sağlık çalışanları, yoksulluk sınırının üzerinde aylık net gelire sahip olmalıdır. Hekimlerin aylık en düşük net geliri, yoksulluk sınırının en az iki katı olmalıdır.
Tüm sağlık çalışanlarının en yüksek derece ve kademedeki ek göstergeleri 3.600'den başlatılmalı; hekimlerin en yüksek derece ve kademedeki ek göstergesi ise en az 7.600 olmalıdır.
Aynı işi yapan çalışanlar arasında farklı istihdam modelleri nedeniyle oluşan eşitsizliği gidermek amacıyla tek ve güvenceli istihdam modeli sağlanmalıdır.  
Sağlığa ayrılan bütçe yeterli hale getirilmeli, aile hekimliği kapsamındaki tüm ödemeler, günümüz şartlarına göre düzenlenmelidir.
Emekli aylıklarında Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur adaletsizliği giderilmeli; insanca yaşanabilir bir ücret herkesin hakkı olmalıdır.
'Beyaz Reform' diye nitelendirilen kapsam içi adil olmayan, kapsam dışı eşit olmayan (112, İSM, TSM, temel tıp bilimleri… ) tüm düzenlemeler adil ve eşit hale getirilmeli; zaten gecikmiş ve taleplerimizi karşılamakta yetersiz olan düzenlemelerin hepsi, 1 Temmuz 2022'yi kapsayacak şekilde yapılmalıdır."

Duyurulan yönetmeliklerde kapsam dışı kalan üçüncü basamak ile ilgili beklenen yönetmeliğin 15 Eylül 2022 tarihli uygulamada hayata geçirilmemesi durumunda, acil eylem kararı açıklayacaklarını duyuran sağlık emek ve meslek örgütleri, "Tüm taleplerimiz gerçekleşene kadar eylemlere ve mücadeleye devam edeceğimizi bildiriyoruz" diye vurguladı.