Sağlık emek, meslek örgütleri: Ankara'yı beyaza boyamaya gidiyoruz
Sağlık emek, meslek örgütleri, sağlıkta şiddetin son bulması talebiyle 15 Mart'ta Ankara'da sağlıkta şiddete karşı düzenleyecekleri 'Beyaz Mitinge' katılım çağrısı yaptı.
Sağlık emek, meslek örgütleri, 15 Mart'ta Ankara'da gerçekleştirecekleri 'Beyaz Miting'e ilişkin İstanbul Tabip Odası basın toplantısı düzenledi.
Sağlık emek, meslek örgütleri adına açıklamayı okuyan İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, sağlıkta şiddete karşı, "Kışkırtılmış sağlık talebinin yarattığı kışkırtılmış şiddetin kurbanı olmaktan; sözlü, fiziksel saldırıya uğramaktan, darp edilmekten, yaralanmaktan, arkadaşlarımızı, meslektaşlarımızı kaybetmekten bıktık, usandık" diyerek tepki gösterdi.
Dünyanın hiçbir ülkesinde sağlık çalışanlarının bu kadar şiddete maruz kalmadığını vurgulayan Sarıalioğlu, "Dünyanın hiçbir ülkesinde sağlık hizmeti sunan yüzbinlerce insan geçinme telaşının yanı sıra her an şiddete maruz kalırım tedirginliği ile işe gitmiyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde binlerce sağlık çalışanının çalışma hakları 'güvenlik soruşturmaları' gerekçe gösterilerek ellerinden alınmadı. Dünyanın hiçbir ülkesinde sağlık alanında yaşanılan şiddete yönelik olarak sağlık çalışanları suçlanmadı. Dünyanın hiçbir yerinde sağlık çalışanları öldürülürken, yaralanırken, işlerine giderken tedirginlik yaşarken; sağlık çalışanlarını görmezden gelen, sağlık çalışanlarına ve onların emeklerine bu düzeyde sahip çıkmayan bir yönetim anlayışına rastlanmadı" dedi.
'BİZİ HİÇE SAYANLARA KARŞI ANKARA'YA'
Sağlık emek, meslek örgütlerinin sağlıkta şiddetin son bulana kadar mücadele etmekte kararlı olduğunu söyleyen Sarıalioğlu, Türkiye'nin her yerinden sağlık çalışanlarını 15 Mart'ta Ankara'da düzenleyecekleri mitinge davet etti. Sarıalioğlu, "Bizi hiçe sayanlara, bizi hedef gösterenlere karşı sesimizi, tepkimizi duyurmaya, isyanımızı haykırmaya, beyaz önlüklerimizle Ankara'yı beyaza boyamaya gidiyoruz. Bütün sağlık çalışanlarını otobüslerdeki yerlerini ayırtmaya davet ediyoruz" çağrısında bulundu.
Basın toplantısıda konuşan SES Şişli Şube Eşbaşkanı Fadime Kavak "Şiddet, Sağlıkta Dönüşüm politikalarının uygulanmasıyla birlikte arttı. Resmi rakamlara göre ülkemizde her gün 31 sağlık çalışanı şiddete uğruyor. Sağlık emek-meslek örgütleri olarak bu tablonun önlenmesine yönelik önerilerimizi, taleplerimizi ne yazık ki yöneticiler duymuyor, görmüyor. Bizler biliyoruz ki bu sorunların çözülmesi biz sağlık çalışanlarının sesine kulak verilmesiyle ve Sağlıkta Dönüşüm politikalarından vazgeçilmesiyle mümkün olacaktır" dedi.
İstanbul Dişhekimleri Odası adına konuşan Hikmet Arısal "Şiddetin günlük hayatın bir parçası olduğu bugünlerde dişhekimleri olarak mesleğimizi yapmakta güçlük çekiyoruz. Sağlıkta Dönüşüm ve buna bağlı performans uygulamaları zaten ağır olan mesleğimizi stresle yapar hale getirdi bizleri. SABİM ve CİMER'den yapılan şikayetler biz hekimler için bir şiddettir. Hastaların sözlü şiddeti başta olmak üzere hekim üzerinde mobbing yaratan kurumsal şiddet, fiziksel şiddete karşı gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için dişhekimleri olarak 15 Mart'ta Ankara'dayız" diye belirtti.
İstanbul Veteriner Hekimler Odası adına konuşan Necati Bozkurt ise "Ülkemizde oluşan bu şiddet ikliminde, şiddetin her türünün sıradanlaştığı, gerekli yasal önlemlerin alınmaması ve uygulanmaması sebebiyle toplumun her kesimin zedelendiği bir ortamdayız. Ülkemizde kadına şiddetten, çocuğa şiddete, çocuk istismarına, hayvan istismarına kadar şiddetin her türlüsünün yaşandığı bir ortam oluştu. Veteriner hekimler de diğer sağlık çalışanları gibi bu şiddetten payını alıyor ne yazık ki. Çok sayıda fiziksel, psikolojik, sözlü şiddete maruz kalıyoruz. Meslek odamıza şiddete uğrayan meslektaşlarımızdan çok sayıda yardım talebi gelmekte ama ne yazık ki şiddete karşı bizleri koruyacak bir yasal düzenleme bulunmamakta. İnsan ve hayvan hayatını, halk sağlığını korumanın bedeli şiddet olmamalıdır. Bu şiddet iklimini değiştirmek için dostlarımızla birlikte yola çıkıyoruz. 15 Mart'ta sağlıkta şiddete karşı Ankara'dayız" diye çağrı yaptı.
Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği adına konuşan Heybet Aslanoğlu "Sağlık çalışanları dünyanın hiçbir yerinde ülkemizde olduğu gibi şiddete maruz kalmıyor. Şiddeti bu noktaya; siyasilerin popülist yaklaşımları ve Sağlıkta Dönüşüm Programının doğurduğu sonuçlar getirdi. Sağlıkta Dönüşüm Programı'yla birlikte görüntüleme hizmetleri taşeronlaştırıldı. Daha çok kar elde etmek isteyen taşeron firmalar az kişiyle daha çok iş yaptırmaya başladı. Bu da halkın sağlık hizmetlerine erişimini zorlaştırdı, bu sıkıntılar sebebiyle çalışan arkadaşlarımız sözlü, fiziki şiddete maruz kalıyorlar. TTB'nin öncülüğünde hazırlanan Sağlıkta Şiddet Yasası'nın bir an önce Meclisten geçmesi ve gerekli adımların atılması talebiyle 15 Mart'ta Ankara'dayız" diye kaydetti.
Dev Sağlık-İş adına ise Erdoğan Demir yaptığı konuşmada "Asgari ücrete, güvencesizliğe mahkum edilen taşeron işçilerle birlikte 15 Mart'ta Ankara'da olacağız. Özel hastanelerde kölece çalıştırılan sağlık emekçileriyle birlikte Ankara'ya gidiyoruz. Ataması yapılmayan sağlık emekçileriyle birlikte güvenceli yaşam, insanca iş talepleriyle Ankara'da olacağız" dedi.