19 Eylül 2024 Perşembe

Sağlık durumu ağırlaşan tutsak Çelebi için özgürlük çağrısı

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hapishanede sağlık sorunları giderek ağırlaşan tutsak Fadime Çelebi'nin serbest bırakılmasını istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 518. haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yan yana geldi. Eylemde, "Tedavi haktır, engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açıldı.

İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Nuray Çevirmen, Edirne L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Fadime Çelebi'nin durumunu kamuoyuyla paylaştı.

12 Temmuz 2023'te gözaltına alınan ve ertesi gün tutuklanan Çelebi'nin tutuklama gerekçesi olarak gösterilen dosyanın hala Yargıtay aşamasında olduğunu ifade eden Çevirmen, "Fadime Çelebi gözaltına alınmadan önce 23 Haziran 2023 tarihinde beyine pıhtı atması sebebiyle rahatsızlık geçirdi. Tedavi için ailesi tarafından İstanbul'a getirildi. İstanbul'da tedavi görmeye başlandı. Araya bayram girmesi ile ara verilen tedavisi devam edecek iken, tutuklandı ve devam eden tedavisi de kesintiye uğradı" dedi.

'DURUMU GİTTİKÇE AĞIRLAŞIYOR'
Bir yılı aşkın süredir tutsak edilen Çelebi'nin durumunun giderek ağırlaştığını kaydeden Çevirmen, "Beyindeki pıhtı sorunu hala sonlanmamıştır. Çelebi'nin aynı zamanda yüksek tansiyon hastalığı da bulunuyor. Bu hastalığı nedeniyle hapishanede iki kez ambulansla hastaneye kaldırılmıştır. Tansiyon için günlük kontroller yapılıyor ve ilaçlar kullanıyor" ifadelerini kullandı.

'AİLESİ ENDİŞELİ'
Çelebi'nin tansiyon kaynaklı kalp çarpıntılarının da artarak devam ettiğine işaret eden Çevirmen, "Kulak rahatsızlığı ve kulak çınlaması şiddetli bir şekilde devam ediyor. Sinüzit ve baş ağrıları var. Gözlerde görme bozuklukları artmış durumda. Yaşamış olduğu sağlık sorunları nedeniyle ailesi endişe duymaktadır. Çelebi'nin ailesine yakın bir cezaevine sevk edilmesi talepleri ise sürekli reddediliyor. Her koşulda hasta tutsakların durumunu paylaşmaya devam edeceğiz" dedi.