23 Eylül 2024 Pazartesi

'Sağlık çalışanlarını yok saymaktan vazgeçin'

SES İzmir Şubesi, sağlık emekçilerinin çalışma koşulları ile mesai saatlerinin yeniden düzenlenmesini istedi, "Sağlık emekçilerini yok saymaktan vazgeçin" dedi. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikaları (SES) İzmir Şubesi, sağlık çalışanlarının koşulları ve mesai saatlerinin yeniden düzenlenmesine ilişkin açıklama yaptı.

Konak Eski Sümerbank önünde yapılan açıklamaya Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İl Eş Sözcüsü Mehmet Sabri Gül, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, KESK'e bağlı sendikaların yöneticileri de katıldı.

Eylemde, "Salgının yükü arttıkça tükeniyoruz" ve "Artık yeter! Acil taleplerimiz karşılansın" pankartları ile "Vekillere değil, sağlıkçılara test", "Çalışma saatlerine adalet istiyoruz", "Alkışlar balkonunda haklar askıda kaldı" ve "Korona değil kapitalizm öldürüyor" dövizleri açıldı.

SES İzmir Şubesi Eşbaşkan Erkan Batmaz, Türkiye'de vaka sayılarında artış yaşandığına dikkat çekerek, "Bir taraftan aşı beklentisiyle umut yaratılmaya devam ederken, diğer taraftan alınmayan önlemlerden kaynaklı yeni tanı alan hasta sayıları da hayatını kaybeden yurttaşların sayısı da giderek artıyor. Hastanelerde yataklar, yoğun bakımlar dolmuş durumdadır. Vatandaşlar test kuyruğunda çile doldurmaktadır. Sağlık emekçileri ise tümüyle tükenme aşamasına gelmiştir" dedi.

Batmaz, sağlık emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:

- Sağlık kurumlarında dönüşümlü çalışma uygulaması yeniden planlanmalıdır. 24 saat çalışmanın sürdüğü yerlerde 24 saat çalışma kaldırılmalıdır. Kamu çalışanlarının mesailerinin 6 saat olarak düzenlenmesine rağmen virüs riskine en çok maruz kalan meslek grubu olan sağlık emekçilerine yönelik düzenleme yapılmaması kabul edilebilir değildir. Sağlık emekçileri de bu haktan faydalandırılmalıdır.

- Sağlık emekçilerinin yıllık izin haklarının kullanımı yasaklanmıştır. Yıllık izinlerin kullanımının yasaklanması kaldırılmalı, uzun süredir pandemi koşullarında çalışan yorulmuş ve yıpranmış sağlık emekçilerinin dinlenme haklarını kullanmaları sağlanmalıdır.

- Salgın koşulları gerekçe gösterilerek sağlık emekçilerinin görev tanımlarına uymayan, sağlıklarını riske atan, angarya iş yükleyen yazılı ya da yazılı olmayan görevlendirmeler sonlandırılmalı, sağlık emekçileri üzerindeki baskı ve ayrımcılık uygulamalarına son verilmelidir.

- Nöbet usulü çalışan sağlık emekçilerinin nöbet ücretlerinin yeniden düzenlenmeli ve artırılmalıdır.

- Kovid- 19 meslek hastalığı sayılsın."