14 Ekim 2024 Pazartesi

Sağlık Bakanlığı'nın 'Normal Doğum Eylem Planı'na TTB'den tepki

Sağlık Bakanlığı 3 Ekim 2024 tarihinde düzenlediği "Normal Doğum Eylem Planı"na TTB tepki gösterdi. TTB, plan kapsamında hazırlanan kamu spotunun yayından kaldırılmasını, kamuoyunda yarattığı olumsuz etkiyi düzeltici bilgilendirme yapılmasını istedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu, Sağlık Bakanlığı'nın "Normal Doğum Eylem Planı" kapsamında yayınladığı kamu spotunda sezaryen doğumun başarısızlık olarak gösterildiğine dikkat çekerek, sezaryen kararı alan anneler ve hekimlerin bebeğe zarar veren kişiler olarak lanse edilmesine tepki gösterdi.

Kamu spotunun, anne adaylarını vajinal doğuma cesaretlendirme etkisini sağlamaktan uzak, sezaryenle doğum yapmış ve/veya yapacak olan kadınları ve gebelik izlemini ve doğumu yaptıran hekimini hedef gösteren içerikte olduğuna dikkat çeken TTB, kamu spotunun yayından kaldırılmasını, kamuoyunda yarattığı olumsuz etkiyi düzeltici bilgilendirme yapılmasını istedi. Açıklamada ayrıca, doğum yöntemleriyle ilgili farklı tıbbi gereksinim ve tercihleri olan anne adaylarını kapsayacak yeni bir içerik hazırlanması talebi dile getirildi.

TTB açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Vajinal yolla doğumun özendirilmesi, bu doğum yönteminin tıbbi açıdan anne ve bebek yararına olduğunun anne adayını izleyen hekim tarafından onaylandığı durumlarda gerekli ve uygundur. Ancak sezaryen doğumun fiziksel ve ruhsal bakımdan anne ve bebek yararına olduğu pek çok tıbbi durumun yaygın bir biçimde bulunabileceğinin gözardı edilmemesi gereklidir. Vajinal doğumun güvenli ve yaygın bir biçimde gerçekleştirilebilmesiyle ilgili olarak sağlık sisteminin eksikliklerinin giderilmesini sağlayacak sağlık politikalarının yürürlüğe konması da bahsedilen eylem planının anne ve bebek sağlığı yararına sonuçları olabilmesi için önem taşımaktadır."

'NORMAL DOĞUM' EYLEM PLANI TOPLANTISI
Sağlık Bakanlığı'nın 3 Ekim 2024 tarihinde düzenlediği "Normal Doğum Eylem Planı" tanıtım toplantısında, Emine Erdoğan söz alarak, sezaryen oranının düşürülmesi, azalan nüfus artış oranlarının düzeltilmesi hedefine ulaşmak için normal doğumun yaygınlaştırılması için atılacak adımları anlatmıştı.

Toplantıda, bu planla ilgili yönetmelik ve idari düzenlemelerin ileriki günlerde yapılacağı belirtilirken, toplantıdan kısa bir süre sonra sezaryen doğumu karalayan, anne ve hekimleri olumsuz gösteren bir kamu spotu hazırlanmıştı.