2 Ekim 2024 Çarşamba

S Tipi hapishaneler Kürt toplama kampları olacak

Tecridi derinleştirmek için 2000 yılında uygulamaya konulan F tipi hapishanelerden sonra saray rejimi tecridi daha da koyulaştıracak S tipi hapishane uygulaması başlattı. Erzurum'da iki adet S tipi hapishane inşa edilmesine ilişkin değerlendirmede bulunan TUHAY-DER Van Şube Eşbaşkanı Edibe Babur, 2 bin Kürt tutsağın burada tutsak edilmesinin planlandığını söyledi.

Antalya'nın ardından Bodrum, Manvagat, Iğdır ve Samsun'da inşa edilen S Tipi hapishanelerin sayısı artıyor. Ayrıca adına S tipi denilmese de aynı şekilde inşa edilen Ankara'da tek kişilik hücrelerden oluşan bir hapishanede bulunuyor. S tipi hapishaneler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen siyasi tutsakları izole etmeyi amaçlıyor. Erzurum'da da S Tipi iki hapishane yapılıyor.

TUTSAKLAR TEK KİŞİLİK HÜCRELERDE KALACAK
ANF'de yer alan habere göre, 500-550 tutsak kapasiteli S tipi hapishanelerde tutsaklar tek kişilik hücrelerde tutuluyor. S tipi hapishanelerle neyin amaçladığına ilişkin konuşan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, TUHAY-DER Van Şube Eşbaşkanı Edibe Babur ve avukat Feyzi Çelik, asıl amacın İmralı ile başlayan tecridi tüm Türkiye hapishanelerine yaymak olduğuna dikkat çekti.

HDP'Lİ ORHAN: S TİPLERİ İLE TECRİT YASALLAŞTIRILIYOR
HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, S tipleri ile hapishanelerin ölüm evlerine dönüştürüleceğini söyledi, "S Tipi ile tutsaklar tamamen tecride alınacak. Bir insan tek başına bırakılarak insani her şeyden koparılacak. Hem psikolojik olarak tutuklunun yaşamını sürdürememesi söz konusu. Ölüm ya da psikolojik sorunlar doğuracak. İmralı'da 1999'da başlayan tecrit, şimdi S Tipi ile bütün Türkiye'ye yayılacak. Tecridi olağanlaştırmak gibi bir politika hayata geçiriliyor. Binlerce insan siyasi düşüncelerinden ötürü tecrit ile ölüme terkedilecek. Cezaevleri ölüm evlerine dönüştürülüyor. Binlerce Kürt siyasi tutsak bu cezaevine toplanacak" dedi.

BABUR: TOPLAMA KAMPLARI GİBİ OLACAK
TUHAY-DER Van Şube Eşbaşkanı Edibe Babur ise, Türkiye'de hapishanelerin artık harf yetmeyecek kadar çoğaldığına dikkat çekti.

Karadeniz bölgesindeki hapishanelerdeki tutsakların Erzurum H Tipi Hapishanesi'ne sürgün sevk edildiği bilgisini veren Babur, "Şu anda Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Rize, Zonguldak ve İstanbul'da bulunan 60 siyasi tutsak Erzurum'a getirildi. Erzurum'da yapılan iki S Tipi cezaevinin bölge cezaevi olması planlanıyor. Erzurum'da bir S tipi cezaevi geçen hafta açıldı. Getirilen tüm arkadaşları burada topluyorlar. Bu arkadaşların tamamı müebbet hapis cezası almış. S tipleri Kürt tutsaklar için toplama merkezleri olacak. Açıkçası gelişmeler endişe verici" ifadelerini kullandı.

'KÜRT TUTSAKLAR İÇİN YAPILIYOR'
F Tipi hapishanelerde hayata geçirilen uygulamaların çok daha fazlasının S tiplerinde hayata geçirildiğini vurgulayan Babur, tutsakların birbirinden uzaklaştırılmak istendiğini ifade etti. Gösterilen mücadele ve direnişle F tipinde istenilenin hayata geçirilemediğini kaydeden Babur, şunları söyledi: "Arkadaşların davalarından, fikir ve düşüncelerinden vazgeçmeyeceklerini anlayınca bu defa insanları tekleştirmeye çalışıyorlar. S tipleri demek, birer ölüm hücresi demektir. S tipi cezaevleri, Kürt gençleri ve Kürt siyasetçiler için yapıldı. Onları düşüncelerinden, fikirlerinden, ailelerinden uzaklaştırmak için yapıyorlar. Özellikle Erzurum'u seçmelerinin nedeni, Erzurum'da ailelerin çocuklarına kolay ulaşamayacaklarını düşünmelerinden kaynaklanıyor. Ne olursa olsun Kürtler ne davalarında, ne düşüncelerinden ne de onurlarından vazgeçer. Adalet Bakanlığı'na seslenmek istiyoruz. Bir an önce bu politikalarından vazgeçsinler. Her gün cezaevlerinde insanlar ölüyor, her gün cenazeler çıkıyor. S tipi uygulaması bunu daha arttıracaktır. Kamuoyu bu konuda duyarlı olmalıdır."

AVUKAT ÇELİK: DAHA FAZLA TECRİT
Avukat Fevzi Çelik de S tipleri ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanların birkaç hapishanede toplanmak istendiğini vurguladı.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının kendisine özgü bir infaz sistemi olduğunu dile getiren Çelik şunları söyledi: "Bu infaz sisteminde bir bütünsellik sağlamak için böyle cezaevi sistemi düşünülmüş olabilir. Bununla birlikte F Tipi cezaevlerini daha az güvenlikli cezaevleri haline getirmeyi de tasarlamış olabilirler. Bununla, kendilerine göre tehlikeli olarak sınıflandırılan tutuklu veya hükümlüler üzerinde daha fazla tecrit amaçlanıyor. Bu cezaevlerinin ulaşımın zor olduğu uzak bölgelerde yoğunlaşması, aynı zamanda buralarda tutulacak tutuklu ve hükümlülerin aile ve avukat ziyaretlerinde fiili zorlukları beraberinde getirecektir."