21 Eylül 2024 Cumartesi

Rusya'da Wagner tarafından darbe girişimi iddiası

Rusya'da paramiliter Wagner grubunun darbe girişiminde bulunduğu iddia edildi, Wagner birliklerinin Rostov'daki Güney Askeri Bölge Karargahı'nda konuşlandığı ve Moskova'ya hareket edecekleri açıklandı.

Rusya'da paralı asker şirketi Wagner'in darbe girişiminde bulunduğu iddia edildi. Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Ukrayna-Rus savaşına ilişkin açıklamalarda bulunarak, "Yönetim olmadığı için askeri başarı da olmuyor. Gün boyunca '60 Leopard, 3 bin düşman askeri yok edildiği' yönünde açıklamalar duyuyoruz. Bunların hepsi saçmalık" ifadelerini kullandı. Prigojin, Rus makamlarının söylediğinin aksine Ukrayna'nın Donbas'ı bombalamadığını, sadece mevzilere ateş açtığını ileri sürerek, "Ukrayna, NATO ile birlikte Rusya'ya saldırma niyetinde değildi. Rusya Savuna Bakanlığı, 'Ukrayna saldıracak' diyerek devlet başkanını ve halkı kandırdı" dedi.

Savaş nedeniyle Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu eleştiren Prigojin, "Savaş sadece 'bir avuç yaratığın' zafer kazanması ve terfi etmesi için lazımdı. Savunma Bakanı'na mareşal unvanı ve Rusya Kahramanı unvanının ikinci yıldızının verilmesine ilişkin kararname çoktan hazırlandı. Her şey, akıl hastası bir kişinin tabutta yattığında bu yıldızın yanındaki yastığın üzerine konulması içindi" diye konuştu. Prigojin, Ukrayna savaşının "Rusya'yı fiilen yöneten oligarklar" için de gerekli olduğunu söyledi.

Prigojin'in açıklaması sonrası Wagner'in Ukrayna'da bulunan cephe gerisindeki kamplarının vurulduğu öne sürüldü. Rusya Savunma Bakanlığı ise iddiaları reddetti. Açıklamalarda bulunan Prigojin, "Savunma Bakanlığı'na taviz vermeye hazırdık, silahlarımızı bırakacaktık. Bugün verilen sözlerin bozulduğunu görüyoruz. Kamplarımıza füze saldırıları yaptılar. Wagner'in komutanlar konseyi bir karar verdi. Bu ülkenin ordusunun getirdiği kötülük durdurulmak zorunda" dedi.

Prigojin, Ruslara karşı kendilerine direnmeme çağrısı yaparak, "Biz 25 bin kişiyiz ve bu ülkede neden tamamıyla kanun tanımazlık olduğuna bir bakacağız" ifadelerinde bulundu. "Biz darbe yapmıyoruz" diyen Prigojin, "Bir adalet yürüyüşü yapıyoruz. Hamlelerimiz sıradan Rus askerlerini tehlikeye atmıyor" şeklinde konuştu. 

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gelişmelerden haberdar olduğunu belirterek, gerekli tüm önlemlerin alınacağını söyledi. Rusya'nın kamu yayıncısı RIA Novosti'ye göre Federal Güvenlik Ajansı, silahlı darbe girişiminde bulunduğu gerekçesiyle Wagner hakkında soruşturma başlattı.

Wagner'e bağlı askeri birliklerin Rusya sınırını geçerek Rostov kentine girdikleri ve bölgedeki Rus Güney Askeri Bölge Karargahı'nı ablukaya aldığı öğrenildi. Wagner'in bölgedeki önemli noktaların kontrolünü de ele geçirdiği öne sürüldü. Karargahta görevli askeri yetkililerle görüşen Prigojin, "Bir kez daha söylüyorum. Biz Şoygu'yu ve Genelkurmay Başkanı'nı buraya istiyoruz. Onlar gelene kadar burada olacağız. Rostov'u bloke edeceğiz ve Moskova'ya gideceğiz” dedi.

Moskova'da ise güvenlik önlemlerinin olağanüstü artırıldığı öğrenildi.