19 Eylül 2024 Perşembe

Rus Dışişleri: Suriye kongresine Kürtlerin katılması gerek

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Suriye'nin geleceğine ilişkin gerçekleştirilecek kongreye PYD'nin katılması gerektiği konusundaki düşüncelerinin değişmediğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Suriye'deki çeşitli grupların Rusya'nın girişimiyle bir araya getirileceği kongrenin nerede ve kimlerin katılımı ile yapılacağının belirlenme aşamasında olduğunu söyledi.


Zaharova, Suriye'nin geleceğine ilişkin tartışmalara Kürtlerin katılması gerektiği yönündeki düşüncelerininse değişmediğini belirtti.

Zaharova düzenlediği basın toplantısında aldığı bir soru üzerine, "Kongre'nin net tarihi, yeri, formatı, katılımcıları ve düzenleyicilerin temsilcilerinin kim olacağı şu anda belirlenme aşamasında. Bunların hepsi netleşince kamuoyuna açıklama yapacağız" dedi.

Diğer taraftan Zaharova, Suriye'nin geleceğinin nasıl olacağının konuşulacağı tartışmalara Kürt halkının katılması gerektiği yönündeki tavırlarının değişmediğini de vurguladı.

Rus yetkililer, daha önce 18 Kasım'da Soçi'de düzenlenmesi gündeme gelen kongreye, Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) de davet edilecek gruplardan biri olduğunu söylemişti. Türkiye ise PYD'nin davet edilmesini 'kabul edilemez' diye tepki göstermişti.

Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rus yetkililerin kendilerine, kongrenin ertelendiğini ve kongreye PYD'nin davet edilmeyeceğini söylediğini ifade etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise kongrenin ertelemediğini fakat hazırlıklarının devam ettiğini söylemişti.

Sputnik'in haberine göre; öte yandan Suriyeli muhaliflerden isminin verilmemesini isteyen bir kaynaksa RİA Novosti'ye demecinde, kongrenin aralık başında düzenlenebileceğini kaydemişti.