25 Kasım 2024 Pazartesi

Rojhilat ve İran'da halk isyanı büyüyor

Rojhilat ve İran'da kadınlar öncülüğünde başlayan iki aya yaklaşan halk isyanı sürüyor. Seqiz kentinde esnaflar kepenk kapattı, öğrenciler okulları boykot etti. İmamlar yaptıları açıklamada gözaltına halkın taleplerine kulak verilmesini istedi. Katıldığı eylemde gözaltına alınarak 11 gün işkence gören İranlı sanatçı yalda Ağafazli'nın serbest bırakıldıktan iki gün sonra intihar ettiği öğrenildi. Halk isyanının yaklaşık iki aydır sürmesi sadece faşist molla rejimini değil reformistleri de korkutmuş durumda. Reformcu güçler, İran rejimine gençleri 'kışkırtmama' çağrısı yaptı.

Jîna Mahsa Amini'nin gözaltında katledilmesinin ardından İran'da faşist molla rejimine karşı kadınlar öncülüğünde başlayan halk isyanı yaklaşık iki aydır sürüyor.

ESNAFLAR KEPENK KAPATTI
Rojhilat'ın Seqiz kentinde esnaflar kepenk kapatma eylemi yaparken, üniversite öğrencileri okulları boykot etti, alanlara çıktı.

Seqiz kentinde imamlar yaptıkları açıklamada, Kürt halkının zulme karşı ayağa kalktığını vurguladı. Açıklamada, "Jîna Amini'nin katledilmesinin üzerinden iki ay geçti ancak rejim halkın taleplerine kulak vermiyor. Gerçekleri çarpıtıyorlar ve buna karşı çıkan halkı katlediyorlar. Gözaltına alınanlara hukuk dışı muamele ediliyor" denildi. İmamlar gözaltına alınanların bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Tahran Üniversitesi'nde de öğrenciler "Öğrenciler adalet istiyor" sloganı ile sokaklara çıktı. Belucistan, Sine ve Serdeşt'te de halk sokakları terk etmiyor.

11 GÜN İŞKENCE GÖREN YALDA İNTİHARA SÜRÜKLENDİ
Katıldığı eylemde gözaltına alınan 19 yaşındaki İranlı sanatçı Yalda Ağafazli, 11 gün gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı. Gözaltında işkence gören Yalda'nın serbest bırakıldıktan 2 gün sonra intihar ettiği açıklandı. Yalda'nın intihara sürüklenmesinin ardından sosyal medyada yapılan paylaşımlarda gözaltında işkence ve cinsel taciz saldırılarına dikkat çekildi. İran rejim güçlerinin ablukası altında sonsuzluğa uğurlanan Yalda'nın cenaze törenine katılan halk, kadın katliamlarının hesabının sorulacağını haykırdı.

SİYASİ TUTSAKLAR İÇİN EYLEM ÇAĞRISI
Gözaltına alınırken iki bacağı kırılan, tedavi edilmeden tutuklanarak hapishaneye götürülen ve 24 Eylül'den bu yana açlık grevinde olan Hussein Ronaghi, dün hastaneye kaldırıldı. Ronaghi ve diğer siyasi tutsaklar için bu sabah genel eylem çağrısı yapıldı. Yapılan çağrıda, "Hossein Ronaghi için, Majid Tawakli için, Shahriar Shams için, Fatemeh Sepehri için, öldürülen ve kaybedilenler için, esaret altında tutulan siyasi tutsaklar için, İran için sokaklara çıkıyoruz" denildi.

FAŞİST MOLLA REJİMİ GAZETECİLERİ TEHDİT ETTİ
Devrim Muhafızları'na bağlı Fars News adlı haber ajansında, yurtdışında çalışan İranlı gazeteciler hedef gösterildi. Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkeye göç eden gazetecilerin isimleri de verilerek tehdit edilmesine tepki gösteren Ortadoğu analisti Jason Brodsky, Humeyni tarafından hakkında ölüm fetvası verilen gazeteci Selman Rüşdi'yi hatırlattı. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Brodsky, "İran rejimi gazetecileri isimlerini de vererek tehdit ediyor. Salman Rüşdi'nin bıçaklanmasından bir şey öğrendiysek o da bu kışkırtmaların ciddi bir tehdit olduğudur. Devrim Muhafızları'nın AB ve Birleşik Krallık'ta terör listesine dahil olmasının nedeni budur" dedi.

REFORMİSTLERİ DEVRİM KORKUSU SARDI
Halkın "reform değil devrim" talebiyle devam eden direnişini sönümlendirmeye çalışan reformist güçler "itidal" çağrısı yaparak halkın sokak eylemlerini sona erdirme çabası içinde. Halk ayaklanması ve devrimci durumdan korku duyan reformistler, faşist molla rejimine halkı özellikle gençleri 'kışkırtacak' açıklamalardan uzak durmaya çağırdı.

İran devlet kanallarında uzun bir süre yorumcu olarak ekrana çıkarılan Mohammad Reza Tacik, Etemad gazetesinde yayımlanan röportajında molla rejimine genç protestocuları daha da kızdıracak rahatsız edici yorumlar yapmaktan kaçınmaları çağrısında bulundu. Kayhan gazetesi editörü Hüseyin Şeriatmadari, eylemcilere "sinekler" diye hitap etmenin rejimi bir yere vardırmayacağını belirtti.

İran'daki toplumsal ayaklanmanın ana nedenlerinden birinin "genç neslin marjinalleştirilmesi" olduğunu iddia eden İranlı akademisyen Hadi Khaniki, İran rejimine diyalog çağrısında bulundu. İran'daki genç neslin ayrımcılığa son vermek için rejimle savaşa girdiğini ifade eden Khaniki, rejimin interneti kesip insanların taleplerini dile getirme yollarını engelleyerek "kendi ayağına sıktığını" söyledi.