20 Eylül 2024 Cuma

Rojava'ya dönük işgal saldırılarına işçilerden tepkiler

Kuzey ve Doğu Suriye İşçi Sendikası, Kobanê ve Qamişlo'da saldırılara karşı açıklama yaptı. Zenûbiya Kadın Topluluğu Rakka da işgale karşı açıklama yaptı. Saldırılarda yaşamlarını yitirenler için mumlar yakıldı. 4 ekimden itibaren yapılan saldırılar hatırlatıldı. Suriye halklarına "işgale karşı serhildan" çağrısı yapıldı.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'de halklar, işçiler işgale karşı tepkilerini ortaya koymaya devam ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye İşçi Sendikası onlarca üyesinin katılımıyla genel merkezlerinin önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Sendika Eşbaşkanı Şêro Şero okudu. İşgal saldırılarının ilk defa yaşanmadığını hatırlatan Şero, son saldırıda halka hizmet veren kurumların hedef alındığını belirtti. Hedef alınan kuramlarda çalışan işçilerin yaşamlarını yitirdiğini söyleyen Şero, sendika olarak bölgeyi işgal saldırılarına karşı savunan askeri güçlerinin yanında olduklarını söyledi.

Şero dünya işçi ve emekçi sendikalarını alanlara çıkmaya, halk devriminin yanında durmaya ve işgalci Türk devletini protesto etmeye çağırdı.

KOBANÊ
İşçi sendikalarının çağrısıyla bir araya gelen kitle kent merkezinden toplanarak Özgür Kadın Meydanına yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte "Hava sahasının kapatılmasını istiyoruz", "İrademiz terörünüzden daha güçlüdür", "Yeter artık Kürt halkının katledilmesine" pankartları taşındı.

Basın açıklamasını, Şêx Nebî Hemê okudu. Türk devletinin işgal saldırılarının "bölge halklarına karşı duyduğu derin nefretin" sonucu olduğu söylendi. İşgalci Türk devletinin terörist bir devlet olduğu belirten Nebi Hemê, işgal saldırılarına karşı, "Suriyeli halkları serhildana kalkarak" işgalcilerden temizlemeye çağırdı.

Açıklama, "Berxwedan Jiyane" sloganlarıyla sona erdi.

RAKKA
Zenûbiya Kadın Topluluğu Meclisi de Rakka'daki binalarının önünde açıklama yaptı. Açıklamaya Özerk Yönetim, demokratik kitle örgütleri ve çok sayıda kadın katıldı.

Açıklamayı Reqa Zenûbiya Kadın Topluluğu Meclisi Yöneticisi Hefiza Mela okudu. Hefiza Mela sözlerine Uyuşturucuyla Mücadele Akademisi'ne yönelik saldırıda şehit düşenleri andı. Serêkaniyê ve Gire Spî'nin işgalinin yıldönümünde yaşanan saldırıların halkın iradesine, Özerk Yönetim modeline olduğunu belirtti.

Açıklama ardından şehitler için mumlar yakıldı.