20 Eylül 2024 Cuma

Rojava'da MLKP/KKÖ'nün 7. mücadele yılı kutlandı

Komünist kadınlar MLKP/KKÖ'nün kuruluşunun 7. yılı dolayısıyla Dirbêsiyê ve Hesekê'de etkinlikler yaptı.

Komünist kadınlar, MLKP/Komünist Kadın Örgütü'nün kuruluşunun 7. yılı dolayısıyla etkinlikler yaptı.

DİRBÊSİYÊ
Dirbêsiyê'deki etkinlik saygı duruşuyla başladı. Etkinlikte MLKP/KKÖ adına yapılan konuşmada, "MLKP/KKÖ, MLKP'li kadınların kendi birikimlerinin ve dünyadaki kadın özgürlük mücadelesi deneyimlerinin sonucu olarak kuruldu. 7 Mart 2015 yılında kuruluşunu ilan etti. Partinin yarısı olarak kendini tanımlayan MLKP/KKÖ, toplumsal devrimle kadın devriminin içiçeliği ile ezilen, işçi, emekçi erkeği temel ittifak gücü olarak tanımladı. Teorik anlamda kadın kurtuluşunda yeni açılımlar geliştirdi. MLKP/KKÖ, örgütsel ve siyasal özerkliğe, kadın kadrolar ile ilgili ilk ve son söz hakkına sahiptir" denildi.

Kadınların, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün kutlandığı konuşmada şu ifadeler yer aldı: "Mart eylemleri dünyanın dört bir tarafında başladı. Kadınlar özgürlükleri için sokaklarda. Bizler de Rojava'da kadın devrimimizi koruyacağımızı ve ilerleteceğimizi haykırmak için alanlarda olacağız."

7 Mart 2015 günü ölümsüzleşen MLKP/KKÖ savaşçısı İvana Hoffman'ın anıldığı konuşmada, "Dünyadaki kadın özgürlük mücadeleleri de göstermektedir ki erkek egemenliğine ve kapitalizme karşı mücadeleyi birleştirmeden, toplumsal devrimle kadın devrimini birleştirmeden kadınların kurtuluşu mümkün olmayacaktır. Buna önderlik edecek en önemli güç ise MLKP/KKÖ ve onun savunduğu kadın devrimi çizgisi olacaktır. Rojavalı kadınların MLKP/KKÖ saflarında yer alması kendi kurtuluşumuz kadar dünya kadınlarının kurtuluşu içinde önemlidir" denildi.

Etkinlik türkülerle sona erdi.

HESEKÊ
Hesekê'de yapılan etkinlik saygı duruşuyla başladı. Etkinlik alanına komünist ve devrimci kadın önderlerin fotoğrafları asıldı. Etkinlikte MLKP/KKÖ'nün kuruluşuna ideolojik, teorik olarak emek veren ve kuruluş konferansı delegesi Berçem Rênas anıldı.

MLKP/KKÖ'nün kuruluş sürecinin aktarıldığı konuşmada, MLKP/KKÖ'nün kuruluşunun komünist öncü içerisinde kadın iradesini açığa çıkardığına vurgu yapıldı. Konuşmada, MLKP/KKÖ'nün dünya komünist ve demokratik kadın hareketinin deneyimlerinden öğrenerek, onun yarattığı birikimlere yaslanarak kendini var ettiğine dikkat çekildi.

MLKP/KKÖ'nün kuruluşuna ve kadın devrimi programına, Rojava kadın devriminin büyük ilham olduğu ifade edilen konuşmada, MLKP/KKÖ'nün var olma mücadelesinde ve kadın devrimi programının yaşamsallaşmasında ölümsüzleşen kadınların eyleminin, iradesinin tuttuğu yerin önemi
vurgulandı.

Şarkılar ve şiirler okunan etkinlik "Yaşasın KKÖ Yaşasın MLKP" sloganlarıyla sona erdi.