20 Eylül 2024 Cuma

Rojava'da kadınlar işgale, erkek/devlet şiddetine karşı sokağa çıktı

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Hesekê ve Qamişlo Kantonlarında binlerce kadın 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla meydanlara çıktı.

Rojava- Kuzey ve Doğu Suriye'nin Hesekê ve Qamişlo Kantonlarında binlerce kişi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

Hesekê'de Arîn Mirkan Meydanı'nda bir araya gelen binlerce kişi "Jin, jiyan, azadî", "Yaşasın gerilla direnişi" sloganları atarak yürüyüşe geçti. "Her türlü şiddete ve işgale karşı kadın yaşam özgürlük", "Jin, jiyan, azadî" pankartlarının taşındığı yürüyüşe Kongra Star, Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), Ermeni Kadınlar Birliği, HPC-Jin, Devrimci Komünist Gençler (CKŞ), Genç Kadınlar Birliği ve Özerk Yönetime bağlı birçok kadın kurumu katıldı.

Yürüyüşün sonunda konuşma yapan Kongra Star Sözcüsü Rîhan Loqo "Şehitlerimiz özgür ve eşit bir yaşam için aralıksız bir mücadelenin, direnişin sürdürücüsü oldular. Örgütlülüğün, mücadelenin, bilincin yükseltilmesi için yaşamın her alanında eşsiz bir direniş sergilediler. Bizler bu hattı daha da büyüteceğiz. Devrim topraklarından sözümüzü bir kez daha yeniliyoruz. Her yıl bütün dünya 25 Kasım için ayaklanıyor. Kadına yönelik katliamlara karşı sokaklara çıkıyor" dedi.

Rojava devriminin kadınların bilinç ve iradesiyle kurulduğunu belirten Rîhan Logo, her savaşta ilk hedef alınanın özgür kadının iradesi olduğunu kaydetti. Logo Faşist Türk devletinin devrimin öncü kadın güçlerine yönelik saldırılarını hatırlattı: "Direniş kenti Kobanê'de Zehra Berkel hedef alındı, Halep'te Gule Selma anne hedef alındı, özgürleştirilmiş bölgemizde Hevrîn Xelef hedef alındı. En son Cizire bölgesinde toplumun değerlerini ve devrimi savunan annelerimiz hedef alındı. Bu yüzden de gözler önünde yürütülen bu kirli siyasette ilk önce kadın devriminin kazanımları hedefleniyor. Bu devrimin gücünden korkuyorlar. Bu yüzden bütün günlerimiz isyan olsun, mücadele olsun."

Eylemde Süryani Kadınlar Birliği adına yapılan konuşmada kadınların birleşik mücadelesi ile erkek egemen sistemin yıkılabileceği ifade edildi.

Konuşmaların ardında Hilala Zêrin Kadın Kültür Sanat Kurumu tiyatro gösterimi yaptı.

QAMİŞLO
25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı mücadele gününde Qamişlo'da kadınlar Qarmûtî kavşağında toplandı. Açılan pankartlar eşliğinde Medine Şebap Kültür Merkezinin olduğu Şehit Rubar kavşağına kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşte sık sık,"Jin jiyan azadî" , "Yaşasın gerilla direnişi" sloganları atıldı.

Devrim şehitleri için saygı duruşuyla başlayan mitingde Kongra Star Kordinasyonu adına Remziye Mihemed bir konuşma gerçekleştirdi. Mihemed, konuşmasına direnen kadınları selamlayarak başladı. İşgal saldırılarına değinen Mihemed şunları söyledi: "İşgalciliğe ve her türlü şiddete karşı bir kez daha ‘jin, jıyan, azadî-kadın yaşam özgürlük' diyoruz. Kadınlar toplum içinde, ailede, siyaset alanında şiddete maruz kalıyor. Kadın devrimciler hedefleştiriliyor, kadın örgütleri hedefleştiriliyor. O Kadın örgütleri ki devrime öncülük ediyor, o kadınlar ki devrime önderlik ediyor, düşman da onları hedefleştiriyor."

Her günün mücadele günü olduğunu belirten Remziye Mihemed, "Her gün direniş günüdür, ta ki önderliğimizi özgürleştirene kadar. Önderliğimiz bütün halklar için onurlu bir yaşam yolunu gösteriyor ama erkek egemen kapitalist güçler güneşimizi karartmaya çalışıyor. Biz kadınlar olarak örgütlerimizi büyüterek gücümüzü yükselterek önderliğimizi ve yurdumuzun işgal altındaki şehirlerini özgürleştirmeliyiz. Afrin'i, Serekaniyê'yi, Cerablus'u özgürleştirmeliyiz."

Rojhilat'ta geçen yıl kadın öncülüğünde gerçekleşen ayaklanmaya dikkat çeken Remziye şunları vurguladı: "Rojhilat Kürdistan'da iki yıl önce ‘jin, jiyan, azadî' ayaklanması gerçekleşti. Yine Rojhîlat ve İran devriminin öncülüğünü kadınlar üstlendi. Sadece Rojava değil bütün dünyada kadınlar devrimin öncülüğünü yapıyor. Bundan dolayı bütün dünyada kadınların birliğine ihtiyacımız var. Bütün toplumumuz kadınların iradesine ve emeğine sahip çıkmalı. Kadınlar her yer de şiddete maruz kalıyor. İşte Filistin'de, Gazze'de yine kadınlar soykırıma, katliama şiddete uğruyor. Dünyanın birçok yerinde bütün şiddet biçimlerine ve işgalciliğe karşı yürüyüşler ve eylemler örgütlenerek mücadele yükseltiliyor. Biz diyoruz ki ‘jin, jiyan, azadî' ile mücadelemizi yükselteceğiz ve zafere ulaştıracağız."

Yürüyüşte; "Her türlü şiddete ve işgale karşı kadın yaşam özgürlük", "jin, jiyan, azadî" pankartları açıldı. Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), "Kadın devrimi, şiddete karşı senin gücündür" sloganının olduğu pankart ve komünist kadın önderlerinin resimleriyle katıldı. Yürüyüşte Kongra Star, Sara Kadın Derneği, PYD, JKŞ bayrakları açıldı.

Miting "Jin, jiyan, azadî" şiarıyla bitirildi.