20 Eylül 2024 Cuma

Rojava Kuzey ve Doğu Suriye'de kent kent 25 Kasım etkinlikleri

25 Kasım Kadına Dönük Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde binlerce kişi işgale ve her türlü şiddete karşı şiarıyla alanlara çıktı.

Kuzey ve Doğu Suriye kanton ve ketlerinde kadınlar 25 Kasım'da işgale ve kadına yönelik şiddete karşı alanlara çıktı. Kadınların mücadele ve direnişle kazanımlarını elde ettiğine dikkat çekildi. İşgal saldırılarının kadın iradesini hedeflediği belirtildi. Bu amaçlarına ulaşamayacaklar mesajı verildi.

RAQA
Zenubiya Kadın Topluluğunun düzenlediği yürüyüşe, Suriye Kadın Meclisi, siyasi partiler ile birlikte kitle örgütleriyle birlikte askeri kurumlarla birlikte yüzlerce kadın katıldı.

Yürüyüş Raqa Çocuk Hastanesi önünden Özgür Kadın Meydanı'na kadar sürdü. Özgür Kadın Meydanı'nda bir araya gelen kitleye hitaben Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi adına Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Bêrivan Xalid bir konuşma yaptı.

Bêrivan Xalid, Raqa meydanı'nın DAİŞ tarafından kadınlara yönelik işlenen suçlara tanıklık ettiğini söyledi. Şiddete karşı şimdiye kadar olduğu gibi mücadeleye sürdüreceklerini söyledi.

Konuşmanın ardından Özgür Kadın Meydanı park açılışı yapıldı.

MİNBİC
Mizan kavşağında toplanan yüzlerce kişi El Meseb Kavşağı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Zenubiye Kadın Topluluğu sözcüsü basın açıklamasını okudu.


Açıklamada Türk devletinin ve çetelerin işgali altında bulunan bölgelerde işlenen suçlara karşı yürütülen direnişi selamladı.

ŞÊXMEQSUD
Kongra Star'ın örgütlediği yürüyüşe binlerce kadın yan ısıra HPC, İç Güvenlik Güçleri- Kadın, demokratik kitle örgüt temsilcileri katıldı. 8 Mart Toplantı salonu  önünde başlayan yürüyüşte "jin, jiyan, azadî" sloganları atıldı. Yürüyüş Eşrefiye Mahallesi dört yol kavşağına kadar sürdü.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclis Üyesi Velentîna Ebdo bir konuşma gerçekleştirdi. İşgalci Türk devletinin Rojava'ya dönük saldırılarına dikkat çeken Velentîna Ebdo, "Saldırıların amacı kadınların iradesini kırmaktır. Ama yapamıyorlar çünkü mücadeleyi büyüttük. Kendimizi egemen sistemlerin vahşetinden kurtarmak için direnerek, savunuyoruz" dedi.

Kongra Star Akademisi adına konuşan Muna Kibik ise ölümsüzleşenlerin izinden yürüyerek mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Muna Kibik, "Özgürlüğe giden yol mücadeleden geçiyor. Bu temelde mücadelemizi ve direnişimizi büyütmeliyiz" diye belirtti.

ŞEHBA
Şehbalı kadınlar 25 Kasım dolayısıyla Ehdas ilçe merkezinden Şehit Viyan Amara Akademisine süren bir yürüyüş gerçekleştirdi. PYD Şehba Kanton üyesi Sureya Mistefa burada bir konuşma gerçekleştirdi. Sureya Mistefa kadınların çok zor denilen şeyleri başardığını söyledi ve devam etti: "Kadınlar, jin, jiyan, azadî şiarıyla örgütleniyor, her alanda kendilerini kanıtlıyorlar. Kadınlar bölgede büyük değişimler yarattı."

Kongra Star Koordinasyon Üyesi Elif Mihemed, "Ortak yaşama ve eşitliğe dayalı bir toplum inşası Özerk Yönetim ile başladı ve genişliyor. Toplumda da yavaş yavaş yerleşiyor. Kadınlarda yaşamın her alanında var oluyor, çok önemli kazanımlar elde etti" dedi.

DÊRAZOR
Zenubiya Kadın Topluluğu Meclisi öncülüğünde bir yürüyüş gerçekleştirildi.
Meclis binası önünden başlayan yürüyüş dört yola kadar devam etti. Yürüyüşe demokratik kitle örgütleri, kadın örgütleri, siyasi parti temsilcileri katıldı.

Zenubiya Kadın Topluluğu Meclisi üyesi İxlas El Ehmed, bölgede kadınların mücadele ve direnişle kölelikten kurtulduğunu ve yaşamın her alanında var olmaya başladığını söyledi. İxlas El Ehmed, "Kadınlar saldırılara karşı teslim olmamayı öğrendi. Baskıcı sisteme kadınlar örgütlenerek, alternatif oldu ve her türlü şiddete güçlü bir cevap verdi. Kadınlara yönelik suçların son bulması için kadınların mücadelesi her alanda sürüyor" dedi.