22 Eylül 2024 Pazar

Rojava kentleri Erdoğan'ın talimatıyla bombalanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işgal tehditlerinin ardından Kuzey ve Doğu Suriye kentlerine yönelik bombardımanlar arttı. İşgal harekatını aratmayan saldırılarda çok sayıda sivil yaralandı, yerleşim alanları yıkıldı.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal tehditlerini sürdüren Türk devleti, emperyalist ülkelerden askeri harekat izni alamayınca cephe hattı durumundaki kent ve ilçelere yönelik bombardımanı yoğunlaştırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Haziran günü yaptığı Meclis grup konuşmasında Fırat Nehri'nin batısında yer alan Şehba bölgesine bağlı Til Rıfat ile Minbic kentlerini hedef ilan etmişti.

Rusya'nın olası bir operasyon için hava sahasını açmaması, Türk devletinin yapmayı çok istediği askeri harekatı başlatmasının önüne geçti.

RUSYA: ANKARA'NIN TEHLİKELİ EYLEMLERDEN KAÇINACAĞINI UMUYORUZ
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un açıklamalarının ardından Rusya'nın operasyona yeşil ışık yaktığı yorumları yapılırken, hava sahası üzerine yapılan tartışmalar sürecin farklı ilerlemesine vesile oldu. Türk devletinin Ukrayna savaşının başlamasının ardından Türkiye hava sahasını Rus uçaklarına kapatması nedeniyle, Rusya'nın da Suriye hava sahasını açmadığı söyleniyor.

Lavrov'un açıklamalarının ardından Rusya'dan dün yeni bir açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, "Ankara'nın Suriye'de zaten sıkıntılı olan durumun tehlikeli şekilde kötüleşmesine yol açabilecek eylemlerden kaçınacağını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Zaharova, Şam hükümetinin rızası olmadan atılacak bir adımın "Suriye'nin toprak bütünlüğünün ihlali anlamına geleceğini ve ülkede gerilimi daha da tırmandıracağını" söyledi.

ABD: TÜRKİYE MUTABAKATA RİAYET ETMELİ
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Erdoğan'ın Til Rıfat ve Minbic'i doğrudan hedef göstermesinin ardından, Suriye'nin kuzeyine yönelik yeni bir operasyonun DAİŞ'e karşı mücadeleyi olumsuz etkileyeceğini söylemiş, 2019'da varılan mutabakata riayet etme çağrısında bulunmuştu. Blinken, olası bir saldırıyla ilgili "Bu, karşı olacağımız bir şey. Endişemiz, yeni herhangi bir askeri operasyonun bölgedeki istikrarı zayıflatması, kötü niyetli aktörlere istikrarsızlıktan yararlanma fırsatı yaratmasıdır" ifadelerini kullanmıştı.

SALDIRILAR SURİYE'DEKİ KRİZİ DERİNLEŞTİRECEK'
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı Ebdulkerim Omer, Suriye topraklarına olası yeni bir işgal saldırısının bölgedeki durumu daha da kötüleştireceğini ve DAİŞ'in kendini yeniden örgütlemesine zemin hazırlayacağını söyledi.

Omer, işgal alanlarını genişletmeye çalışan Türk devletinin, Rusya-Ukrayna savaşını, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılım sürecinde yaşanan gerilimleri kullandığını hatırlattı. Omer, "Erdoğan seçimlerden önce bazı kazanımlar elde etmek için Suriye krizini kullanıyor" şeklinde konuştu.

Özerk Yönetim'in uluslararası kuruluşlar ve Arap ülkeleriyle temas halinde olduğunu belirten Omer, "Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin, Suriye krizinin çözümünde rol oynayacağını öngörüyoruz. Suriye halkının çıkarları ve devrimiyle hiçbir ilgisi olmayan İran ve Türkiye'nin oynadığı rol yerine, Suriye krizinin çözümünde rol oynamak için onlarla ilişkileri güçlendirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

İŞGALCİLER YOĞUN BOMBARDIMAN GERÇEKLEŞTİRİYOR
İşgalci Türk devleti ve çeteleri, işgal saldırısını başlatamamanın verdiği tahammülsüzlük ile Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına yoğun bombardıman gerçekleştiriyor.

İşgal saldırısının hedefi ilan edilen ve çevresine çete sevkiyatı yapılan Minbic kent merkezi ile çok sayıda köy, top ve obüs atışlarıyla bombalandı.

Minbic'in batısındaki Erîma beldesi ile Korhorîk, Boxax, Kawiklî, Ewn El-Dadat, El-Muhsenlî ve Ereb Hesen köylerine yüzlerce füze ve havan atışı yapıldı.

Minbic Askeri Meclisi, Türk devletine bağlı çetelerin üç kez El Muhsenlî köyüne girmeye çalıştığını duyurdu. Çete saldırısına güçlü yanıt verildiği belirtilen açıklamada, çetelerin püskürtüldüğü kaydedildi.

Til Rıfat ilçesinin adıyla Şehba bölgesini tehdit eden Türk devleti ve çeteleri, Efrîn'in Tinibê ve Şiwarxa köyleri ile Şêrawa ilçesine bağlı Bênê köyü ile Şehba'nın Têrendê köyünü obüslerle bombaladı.

Tinibê köyüne yönelik bombardımanında 13 yaşındaki Hesan Mihemed Mistefa adlı çocuk yaralandı. Bombardımanda onlarca hayvanın da telef olduğu belirtildi.

İşgal altındaki Girê Spî'ye bağlı Korik köyünde de bombardıman nedeniyle Mihemed İsmail adlı bir sivil yaralandı.

İşgalci Türk ordusu ve çeteleri, Til Temir'e bağlı Til Cuma, Til Şenan, Dirdara, Tewila, Eboş köyleri ile Zirgan'a bağlı Xirbet Şir köyünü ağır silahlarla hedef aldı.

ZİRGAN'DA ASAYİŞ MERKEZİ BOMBALANDI
Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri de çetelerin son iki gündür Zirgan'daki Asayiş merkezine saldırdığını duyurdu. Yapılan açıklamada, çetelerin havan ve top atışlarıyla bölgedeki hizmet ve güvenlik kurumlarını hedef aldığı kaydedildi.

Saldırılarda can kaybı yaşanmadığı belirtilen açıklamada, bombardıman nedeniyle sivillerin yaralandığına dikkat çekildi.

Zirgan'ın kuzeyindeki Um Mahramleh köyüne yönelik top atışları nedeniyle 14 yaşındaki Murtada Muhammed Youssef adlı çocuk da yaralandı.

ŞAM REJİMİ DE BOMBARDIMAN GERÇEKLEŞTİRDİ
Şam hükümet güçleri de, Lazkiye, İdlib ve Hama bölgesinde Türk devletine bağlı çetelerin bulunduğu bölgelere topçu atışları gerçekleştirdi. Esad rejimine bağlı askerler, Lazkiye'nin kuzeyindeki Cebel el-Ekrad'daki Keban Tepesi, İdlib'in güneyindeki Filafil ve Bara köyleri ile Hama'nın batısındaki Sermaniye ve Diwar el-Ekrad köylerini bombaladı.

Halep'in batısındaki 111. Alay yakınlarında yaşanan çatışmalarda bir Ahrar el-Şam çetesi mensubunun öldürüldüğü belirtildi.