20 Eylül 2024 Cuma

Rojava kadın devrimi 11. yılında: Kazanımlar tüm kesimlere uygulansın

kadın devriminin 11. yılında ETHA'ya konuşan  Kadın Hakları Araştırma ve Koruma Merkezi yöneticilerinden Mizgîn Hesen, "İstiyoruz ki toplumun bütün kesimlerinde bu kazanımlar uygulansın" dedi.

19 Temmuz 2012'de ilan edilen Rojava devriminin 11. yıldönümündeyiz. Başlattığımız dosya çalışmamızın ikinci bölümünde devrim koşullarında eğitim, sağlık, kadın kazanımları ve özsavunma gibi başlıklarda ne gibi değişimler yaratıldı. DAİŞ çetelerine ve işgal saldırılarına devrim toprakları nasıl savunulduğunu Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi kurumları ile görüştük.

2019 yılında kurulan Kadın Hakları Araştırma ve Koruma Merkezi yöneticilerinden Mizgîn Hesen, çalışmaları hakkında ETHA'ya bilgi verdi.

'HUKUKSAL VE YAŞAMSAL HAKLAR İÇİN NE GEREKİYORSA YAPILIYOR'
Kadın Hakları Merkezinin kadınlar için gerçek bir ihtiyaç olarak görüldüğünü dile getiren Mizgîn Hesen, şunları söyledi: "Kadın hakları için Kuzey ve Doğu Suriye'de araştırma merkezi yoktu. Başlangıçta 20 kadındık. Hem hukuk aktivistleri hem de avukatlar olarak kurduk. Katılanlar arasında gönüllü kadınlar da vardı ve bugüne kadar bu devam ediyor. Merkezin çalışmaları çoğunlukla koruma ve kadın haklarının tanıtılması için. Kadınların hukuksal ve yaşamsal hakları için ne gerekiyorsa onun üzerine çalışmalar yapılıyor. Savaş mağduru kadınların el konulan hakları belgeleniyor. Bunlar dosyalanıyor ve ilgili kurumlara teslim ediliyor."

Mizgîn Hesen, Kuzey ve Doğu Suriye topraklarındaki kamplarda kalan DAİŞ'li kadınlar ile ilgili de çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Kamplardaki kadınlarla iletişime geçtiklerini aktaran Mizgîn Hesen, "Buluşmalar oluyor, oturup karşılıklı paylaşıyor, tartışmalar yürütüyoruz. Durumlarını daha iyi açıklayabilmeleri için onlara yardımcı oluyoruz. Bir kez daha topluma dönebilsinler, her biri bir işle memleketlerine dönsünler diye. Daha çok bu alanlarda çalışmalarımız sürüyor" ifadelerini kullandı.

'KADININ KORUNMASINI ÜSTLENİYORUZ'
Kadınlara yönelik şiddete karşı durduklarını belirten Mizgîn Hesen şöyle devam etti: "Çalışmalarımızda en fazla ihtiyaç duyduğumuz ise kadınların korunmasıdır. Toplumdaki şiddet mağduru kadınlardır. Onlarda gelip merkezimize şikayette bulunduklarında ya da dolaylı ilişkiler yoluyla bize ulaştığında biz bu kadınlarla da ilişki kuruyoruz. Adalet Divanı, Kadın Evleri ya da başka bir kurumla işbirliği ve ortak çalışmalarla kadınların sorunlarına çare buluyoruz. Adalet Divanında da eğer imkan olursa merkezimizde çalışan avukatları devreye koyarak kadının korunmasını üstleniyoruz. Hedefimiz, kadınların haklarını öğrenmesidir."

Özerk Yönetime bağlı kadın kurumları ve uluslararası kadın örgütleriyle ilişkileri bulunduğunu dile getiren Mizgîn Hesen, "Kuzey ve Doğu Suriye'de elde ettiğimiz hakları koruyabilelim diye kadınlara haklarını tanıtıyoruz" dedi.

Kadın kanunları, eşbaşkanlık sistemi ve kadın temsiliyeti gibi kazanımların önemine vurgu yapan Mizgîn Hesen, "Merkezimiz bunları kazanım görüyor. Kadın devrimi için temel oluşturmak istiyoruz. Bu temellerde çalışmamızı yürütüyoruz. Barış kültürünün yayılmasını, şiddetsiz bir yaşamı, eşit ve adaletli bir yaşamı oluşturmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'ŞİDDET VE AİLE İÇİ SORUNLAR VE ÇALIŞAN KADINLAR İÇİN KANUN'
Hem Suriye hem de Kuzey ve Doğu Suriye'de çok sayıda kadının mağdur edildiğini bildiklerini belirten Mizgîn Hesen, şöyle devam etti: "Bunlar karşısında mücadele edelim ve kadınları yeni bir noktaya ulaştırabilelim. Kadınlar, toplumda daha fazla özgürlük ve adil bir şekilde eşitlik elde edebilmeli. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimiyle birlikte kadınlar birçok kazanım elde etti. Fakat kadınlar bu kazanımlarını iyi tanımıyorlar. Bir örnek vereyim; kadınlar gidip yük kaldırıyorlar, çalışıyorlar ki ailelerine bakabilsinler. Fakat kadınların aldıkları ücret, erkeklerden daha az. İş saatleri ve koşulları kadınlara uygun değil. Bu konuda tartışma yürütüyoruz. İstiyoruz ki toplumun bütün kesimlerinde bu kazanımlar uygulansın. Şiddet ve kadının aile içinde yaşadığı sorunların yanı sıra çalışan kadınlar için özel bir kanun çıkarmaya çabalıyoruz. Mücadelemizi bütün kadın hareketleri, kurumları ve kadın aktivistleriyle birlikte yürütelim."