Rojava kadın devrimi 11. yılında: Kadın bu devrimde hep yenilik, değişim, gelişim içindeydi
Kongra Star'ın çalışmalarını aktaran Rîma Mehmûd, amaçlarının kadınların örgütlenmesi, değişim ve gelişimi olduğunu kaydetti. Kadınların Rojava Kürdistanı'nda özgürleştiğini belirten Mehmûd, "Hedefimiz sadece Rojava Kürdistan'ı değil bütün dünyanın her parçasıdır" dedi.
19 Temmuz 2012'de ilan edilen Rojava kadın devrimi 11. yılında. Erkek egemen kapitalist dünyada Ortadoğu ve dünya kadınlarına ümit olan Rojava kadın devrimi 21. yüzyılın kadın devrimler yüzyılı olduğunu kanıtlar nitelikte. Kadınların örgütlenmesinde, özgürleşmesinde ve devrime katılmasındaki en önemli örgütlülüklerden biri olan Kongra Star'ın yöneticilerinden Rîma Mehmûd kadın devriminin 11 yıllık tarihini ETHA'ya değerlendirdi.
'YEKTİYA STAR KADINLARIN BİR İHTİYACIYDI'
Rojava'da Kongra Star'ın önce Yekitiya Star olarak 2012 yılın başında kurulduğunu anımsatan Rîma Mehmûd "İlk Hesekê Kantonu'nda küçük bir kurumla kuruldu. O zamanlar Yekitiya Star diyorduk. O zamanlar birlik bir grup kadındı diyebiliriz. Ama çalışmalarını genişletti. Yekitiya Star kadınların bir ihtiyacıydı" ifadelerini kullandı.
Devrimin ilk yıllarında kadınların kurumlarda örgütlenmeye başladığı süreci anlatan Rîma Mehmûd şu ifadeleri kullandı: "Kadınların kendi kendine sahip çıkması sağlanıyordu. Özgürlüklerine, haklarına sahip çıkıyorlardı. Kadınlara erkek egemen saldırıların nedeni anlatılıyordu ve kadınlar kurumlarda örgütleniyordu."
'KADIN ÖRGÜTLENMELERİ ÇOĞALDI'
Örgütlenmenin ilk olarak Hesekê'de küçük bir kadın grubu olarak başladığını ve sonra tüm çalışmaların Hesekê'ye bağlı olarak Dirbêsiyê, Til Temir, Zirgan, Şeddade, Hol, Erişa, Serêkaniyê olmak üzere on şehirde örgütlenmelerin yaygınlaştığını, ihtiyaçlar arttıkça ilçe düzeyinde kadın örgütlenmelerinin çoğaldığını söyledi.
Kongra Star'ın fikir, felsefe, eğitim ve kadınların örgütlenme yeri olduğunu kaydeden Rîma Mehmûd, "Kadınlar nerede olursa olsun az çok sahip çıkıyor, o kadını kucaklıyoruz. O kadının doğru yolu, kendine sahip çıkmasını, kendini tanımasını, sağlıyoruz. Zaten çalışmaları bu esaslar üzerinde yürütülüyor" dedi.
Kadın ögütlenmesinde devrimin örgütlenme modelinin esas alındığına dikkat çeken Rîma Mehmûd, "Hesekê kantonu düzeyinde örgütlendi. O kantona on kent bağlıydı. Hesekê kantonunun 18 ilçesi vardı. Komünleri vardı. Tüm kurumlar birbiriyle ilişkili olarak çalışmalar yürütüldü" ifadelerini kullandı.
'ROJAVA DEVRİMİ KADIN DEVRİMİDİR'
Kongra Star'da örgütlenen kadınların kendilerinde yarattığı değişimler dikkat çeken Rîma Mehmûd, "Ben kendimi yeni tanıdım. İrademi, duruşumu, gücümü tanıdım. Bir kadın devrimi inşa edilmiş. Rojava devriminin adı kadın devrimidir" dediğini aktardı.
Devrimin, kadınlarda yarattığı bu değişim nedeniyle devrime ve kadınlara dönük saldırıların yaşandığını belirten Rîma Mehmûd, "11-12 yıldır bir saldırı var üstümüzde özellikle kadınların. Kadın haklarına, siyasetçi kadınlara, askeri kadınlara, neden? Neden kadınları yenmek istiyorlar, kırmak istiyorlar diyorlar. Kadın beş bin yıldır işkencede, saldırı altında, kan yerine değiştiriliyor" diye ifade etti.
Kadın örgütlenmesi geliştikçe değişimin komünler, kurumlar, kadın örgütlenmeleri aracılığıyla mahallelere, köylere kadar kendini hissettirdiğini söyleyen Rîma Mehmûd, Kongra Star'ın kendindeki yeniliği canlı tuttuğunu kaydetti.
'KADINDA DEVRİM HEP YENİLİK, DEĞİŞİM VE GELİŞİM İÇİNDE'
Günümüzde kadın özgürlük mücadelesinin yeni bir aşamaya geçtiğini ifade eden Rîma Mehmûd, şöyle devam etti: "Düzey bize dönük saldırılara, üstümüzden yürütülen kirli siyasete karşı nasıl direneceğimize geçti. Gerçekten de özellikle Rojava Kürdistanında, Ortadoğu'da kadın oturtulmazdı. Kadın kurutulmuştu. Rojava devrimi kadın devrimi dediğimizde kendisiyle birlikte özgürlük, gelişim, barış getirdi. Kadında bu devrimde hep yenilik, değişim, gelişim içindeydi. "
Rojava devrimiyle temaslar kuruldukça değişimin daha iyi görüldüğünü belirterek Rîma Mehmûd, şunları söyledi: "Ama bugün Rojava devriminde hep kadın hakları savunuluyor. Bugün Avrupalı, Amerikalı kadınlar yanımıza geldiklerinde kadının hangi düzeyde olduğunu görüyorlar. Gerçekten kadın devrimidir diyorlar."
Kadınların YPJ içindeki varlıklarının, temsiliyetlerinin dünya kadınlarına örnek olduğu, değişime etki ettiğini belirten Rîma şunları söyledi: "Kadınları askeri kıyafet içinde, silah omuzunda kadın yüksek bir mertebeye ulaşmış durumda. Kadın zihniyeti çok gelişmiş diyorlar. Kadınların konuşmalarını dinledikçe de kadındaki değişim düzeyini görüyorlar. Bizim de böyle bir düzey yaratmamız gerekiyor diyorlar."
'HEDEFİMİZ BÜTÜN DÜNYA'
Kadınların Rojava Kürdistanı'nda özgürleştiğini belirterek, "Hedefimiz sadece Rojava Kürdistan'ı değil bütün dünyanın her parçasıdır" dedi.
Rîma Mehmûd, Rojhilatlı Kürt kadın Jîna Mahsa Amini'nin katledilmesinin ardından 'Jin, jiyan, azadî' sloganının bütün dünyada ortak slogan haline geldiğini kaydetti.
Kadınların askeri alandaki rolüne ve işlevine değinen Rîma Mehmûd şu ifadeleri kullandı: "Rojava Kürdistanında YPJ inşa edildi. Trafik inşa edildi. Asayiş inşa edildi. Özsavunma inşa edildi. Yani bütün askeri alanda kadın yerini aldı."
Kadınların ekonomik alanda da kendilerine alan açtıklarını belirten Rima Mehmûd, örgütlenme alanlarına dair şunları aktardı: "Kongra Star, ilçe düzeyinde ki örgütlenmelerinde eğitim, savunma, toplumsal alan komitelerini kurmuştu. Şimdi yeni olarak çocuk komiteleri, engelli komiteleri, ekonomi komitesi kuruldu. Kevana Zerin inşa edildi, eğitim, basın ve arşivle birlikte toplam 12 komite olarak örgüt inşa ediliyor."
Kurulan komitelerin kendi alanlarında örgütlenme çalışmalarını yürüttüğünü, tüm komitelerin de kendi arasında bilgilendirme ve denetim sistemleri olduğunu aktaran Rîma Mehmûd, ortak amaçlarının "toplumun ve kadınların örgütlenmesi, yetenekleri doğrultusunda kendini geliştirmesi" olduğunu söyledi.
'BİRLİKTE AYNI ACIYI ÇEKİYORUZ'
Rojava kadın devrimini yaratan bütün halkların kurumlarda temsil edildiğine dikkat çeken Rîma Mehmûd, "Kurumlarımızda bütün bileşenler yer edinmişler. Kürt, Arap, Çerkes, Süryani, Êzidî yani herkes yerini almış. Burada bir birlik, sevgi, yoldaşlık duygusu, çalışma duygusu dediğimizde hepsini birbirimizle paylaşmışız. Birlikte aynı acıyı çekiyoruz" dedi.
Rakka, Tabka, Dera Zor gibi Kuzey ve Doğu Suriye coğrafyasında Rojava kadın devriminin çizgisini içselleştirmeye ilişkin sorunlar yaşandığı ifade eden Rîma Mehmûd şöyle konuştu: "Evlilikteki zorlanmalara ilişkin konuşursak tam yapılamamış. Kadın Evi (Mala Jin) kurulmuş ama evlilikteki zorlanmalar konusunda örgütümüz tam inşa edilmemiş, onların konferasından sonra orada da örgüt inşa edilecek."
Kongra Star'ın 10 kentte 18 ilçede örgütlendiğini ve 11 komitesinin olduğunu aktaran Mehmûd, devrimde kadınların örgütlülüğünün önemine vurgu yaparak devam etti: "İletişim ve çalışma içerisindeyiz. Kadın Evi'nde ne sorun çıkarsa kantonun Kongra Star'ı, kentin Kongra Starı, Sara Kadın Derneği ve Kadın Bakanlığı bunlarla birlikte sorunu çözeriz. O kadını teslim edelim mi etmeyelim mi? Ona dönük tehlike var mı yok mu? diye iletişim içerisindeyiz" dedi.