23 Eylül 2024 Pazartesi

Rojava halkları Newrozun direniş ruhuyla bir araya geldi

Rojava halkları, tüm kentlerde Newroz'u ateşler yakarak ve coşkulu halaylarla kutladı. Demirci Kawa'nın Dehaq'a karşı verdiği mücadelenin sürdüğü belirtilen kutlamalarda, işgalcilere karşı özgürlük bayrağının yükseltileceği vurgulandı.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye halkları, 2022 Newrozunu coşkulu mitinglerle tamamladı. Günlerdir mahallelerde, sokaklarda ateşler yakılarak kutlanan Newroz için bugün onbinler bir araya geldi.

Qamişlo'da Arap, Kürt ve Süryani binlerce kişi, ulusal kıyafetler giyerek sabah erken saatlerinden itibaren kent girişindeki Newroz alanında toplandı.

Saygı duruşu ile başlayan program, şehit annelerinin Newroz ateşini tutuşturmasıyla devam etti.

PYD Eş Başkanlık Divanı Üyesi Foza Yusif yaptığı konuşmada, tüm halkların Newrozunu kutladı, tüm Kürtlere birlik olma çağrısında bulundu. Foza Yusif, işgal altındaki devrim topraklarının özgürleştirilmesi, özgür yaşam ve demokratik iktidarın kurulması ile Suriye'deki bütün demokratik güçlerin birlikte hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi adına konuşan Hesen Hisen de "Demirci Kawa'nın yaktığı isyan ateşi bugün daha güçlü şekilde sürüyor. Savaşçılarımız, güçlü bir yürekle, yiğitçe ve kahramanca işgalciliğe karşı duruyor ve yenilgiye uğratıyor" dedi.

Şehit Aileleri Meclisi adına konuşan Behiye Himo, Kürt halkının Newrozunu kutladı. Behiye Himo "Amed zindanlarında Mazlum yoldaş, dört duvar arasındaki bedeni ile Newroz ateşini yükseltti ve ‘yaşamak direnmektir' dedi. Biz de onun izinden Newrozumuzu kutluyoruz. Başta şehit aileleri olmak üzere, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, askeri kuvvetlerimiz ve tüm Kürt halkının Newrozunu kutluyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Bave Teyyar tiyatro grubu sahne aldı, Rojava'ya yönelik işgal saldırılarına ilişkin oyunlarını sergiledi.

Kutlama müzik gruplarının sahne almasıyla devam etti. Büyük bir coşku yaşayan Qamışlolular, "Yaşasın Newroz", "Yaşasın Rojava devrimi" sloganlarıyla Newroz ateşi çevresinde halaylar çekti.

KOBANÊ
Kobanê halkı, Newrozu kutlamak için uzun süre sonra yine Miştenur Tepesi'nde bir araya geldi. Kobané halkı coşkusuyla, Newroza yakışır bir kutlama gerçekleştirdi. Halk, ulusal kıyafetleriyle alana aktı. Binlerce kişinin katıldığı etkinlikte, Newroz ateşini şehit aileleri yaktı.

Kutlamada söz alan Kobanê Kantonu Meclisi Eş Başkanı Ferhan Kobanê, "Bu yıl Newroz, aynı zamanda işgal altındaki toprakların ve Ortadoğu halklarının kurtuluşunun da Newroz'u olacaktır" dedi.
Kutlamada halk oyunları gösterimi gerçekleştirildi, tiyatro oyunu sergilendi. Müzik gruplarının sahne almasıyla alanda bulunan binlerce kişi halaya durdu. Konuk sanatçı olarak etkinliğe katılan Ozan Ferhat halktan büyük ilgi gördü.

Devrimci Komünist Hareket (TKŞ) üyelerinin de katıldığı etkinlik, sık sık atılan "Newroz piroz be" sloganı ve halaylarla devam etti.

HESEKÊ
Hesekê'de binlerce kişi Newroz alanına aktı. Hesekê Kanton Meclisi Eşbaşkanı Semer El Abdullah halkın direnişi ve askeri gücün sayesinde bölgeye yönelik saldırıların engellendiğini belirtti. El Abdullah, "Her zaman şehitlerin ve devrimin kazanımlarının takipçisi olacağız" dedi.

PYD Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Aldar Xelîl, bölge halklarının kazanımların yok edilmesine müsaade etmeyeceklerini belirtti, "19 Temmuz Devrimi, Kürdistan'daki diğer hareketlerden kopuk ve Rojava ile sınırlı kalırsa başarıya ulaşamaz. Kişisel ve parti çıkarlarının devrimimizi yok etmesine hiçbir şekilde
izin vermeyeceğiz" vurgusunu yaptı.

Şam hükümetiyle diyaloga hazır olduklarını fakat öncelik hedeflerinden vazgeçmeyeceklerini belirten Xelîl, bölge halklarına Özerk Yönetim kurumlarında yer alma ve örgütlenme çağrısında bulundu.

Hesekê Şehit Aileleri Meclisi adına ise Fatma Hüseyin konuşma yaptı. Hüseyin, "Newroz özgürlüğün ve hayatın yenilenmesinin simgesidir" dedi. Kutlama müzik grupları ve halaylarla devam etti.

RAKKA
Rakka'da Ziraat Fakültesi meydanında Newroz kutlama yapıldı. Suriye Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Leyla Qehremen, küm halkların Newroz'unu kutladı, "Bugüne kadar yaptığımız fedakarlıklar projemizin başarısını garantiliyor. Bu başarı, kadın ve gençlerin öncülüğünde elde edilecektir. Şehitlerimizin kanı sayesinde başarılarımızı koruyacağız. Sonuna kadar savaşacağız" dedi.

Konuşmaların ardından halaylar ve müzik grupları sahne aldı.

TİL TEMİR
Til Temir'de Newroz coşkuyla kutlandı. Suriye Gelecek Partisi Meclisi Üyesi Şilan Ömer yaptığı konuşmada, "Newroz'un bir özgürlük kutlaması olduğunu herkes biliyor, Demirci Kawa'nın zulme karşı kazandığı zaferle başladı, biz de bu Newroz'u lider Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün Newroz'u yapıyoruz" dedi.

Kutlama halaylarla devam etti.

ŞEHBA
İşgal nedeniyle yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalan Efrînliler, Newrozu Şehba'ya bağlı Elawşê köyünde kutladı. Binlerce kişinin katıldığı kutlamada ateşi şehit anneleri yaktı.

Kutlamada konuşan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Komitesi Başkanı İlham Ehmed, bütün Kuzey ve Doğu Suriye halkının Newroz'unu kutladı. Newroz'un Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlandığı ve işgal altındaki bölgelerin kurtarıldığı bir bayram olması gerektiğini söyleyen Ehmed, "Şehitlerin, Kürt halkının ve cephelerdeki savaşçıların Newroz'unu kutluyoruz" dedi.

Şehba'daki Efrinlilerin direnişinin toprağa bağlılığın ispatı olduğunu söyleyen Ehmed, işgal altındaki her karış toprağı kesinlikle özgürleştireceklerini dile getirdi. Newroz kutlaması coşkulu halaylar ile devam etti.

DERİK
Dêrik halkı Newroz kutlaması için Borza Barajı'nda bir araya geldi. Newroz ateşini Serêkaniyê işgal saldırısı esnasında katledilen siyasetçi Hevrîn Xelef'in annesi Sûad Mistefa yaktı.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Tirbespiyê, Amudê, Dirbêsiyê ve Girkê Legê ilçelerinde de Newroz ateşleri yakıldı, kutlamalar yapıldı.