24 Kasım 2024 Pazar

Rojava devriminin kazanımı: Koma Çanda Şoreşe

2016 yılının sonlarına doğru Rojava devriminin kültür sanat alaınında attığı çalışmalar sonucu kurulan Koma Çanda Şoreşe Grubu, kültürel soykırıma karşı ezgilerini seslendiriyor. Grup, Suruç'ta hayatını kaybeden 33 Düş Yolcusu anısına bir şarkı da besteledi.
Kobanê'de ilan edilen Roıjava devrimi aradan geçen 7 yılda bir çok alanda kendini geliştirerek devam ediyor. Askeri alanlarda alınan başarıların ardından yaşam alanında da çeşitli adımlar atılmaya başlandı. Atılan adımlar arasında kültür sanat da yer alıyor. Rojava'nın kantonlarında eş zamanlı kültür sanat festivallleri gerçekleştirildi, gerçekleştirilmeye devam ediliyor.
 
2016 yılının sonlarına doğru kurulan Koma Çanda Şoreşe Rojava (Devrim Müzik Grubu) devriminin kazandırdığı müzik gruplarından. Grup üyelerinin bir çoğu devrim çalışmalarına katılıyor. Grup üyeleri devrim okullarında öğretmenlik, fırında işçi ve çeşitli kurumlarda görev yapıyor. Hepsini bir araya getiren şey ise kendi kültürlerine sahip çıkmak için müzik yapmak.
 
Mihemed Şexo Kültür Merkezi'nde konser hazırlıkları için prova yaparken karşılaşıyoruz. Röportaj talebimizi geri çevirmeyen Koma Çanda Şoreşe'nin kurucularında Can Hüseyin ve Fatma Mamo gruplarının kuruluşlarını ve yürüttükleri çalışmaları değerlendirdi.
 
Koma Çanda Şoreşe Müzik Grubu üyesi ve kurucularından Can Hüseyin, "Grubumuz bir buçuk yıl önce kuruldu. Xerbi Halk Meclisi'nde grubu oluşturduktan sonra Mihemed Şexo Kültür Merkezi'nde çalışmalarımızı sürdürdük. Biz grubumuzu halkımızın devrim yürüyüşüne yeni bir ses katmak için kurduk. Aynı zamanda savaşçılarımızın yanında olduğumuzu göstermek için kurduk. Koma Çanda Şoreşe 3'ü kadın 7 kişiden oluşuyor. Kültürel yozlaşmaya karşı genç yaştaki bir çok öğrenciye kurslar veriyoruz. Ayrıca onlara forklor ve dengbejlik kültürünüde öğretiyoruz" dedi.
 
KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAK İÇİN MÜCADELE VERİYORUZ
 
Kürt halkının her dönem kültürel yozlaşmayla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Hüseyin, "Kürt halkının tarihine baktığımızda, uzun yıllar boyunca halkımız göçebe hayatı sürdürmüş bu topraklarda kültürü ve dili yasaklanmış. Bütün işgalci ve sömürgeci devletler Kürt halkının tarihine ve kültürüne yönelik soykırımlar gerçekleştirdiler, bu saldırılarını şuan bile sürdürüyorlar. Bu saldırılara karşı bizde sorumluluk alarak çeşitli adımlar attık ve devrimin inşasından itibaren kültürümüzü yaşatmak için mücadele veriyoruz" diye belirtti.
 
Efrin'e yönelik saldırıların yaşandığı dönemde Kürt müzik grubu çeşitli dillerde Efrin halkı ile dayanışmak için şarkılar ve marşlar bestelemişti. Çanda Şoreşe Grubu'da Koma Botan ile birlikte, Efrin direnişi sürecinde "Efrin" şarkısı yaparak direnişte yer alan savaşçılara ve halka selam yolladıklarını dile getiren Can Hüseyin, "Biz verdiğimiz konserler ve yaptığımız ezgiler ile savaşçılara ve halkımıza moral oluyoruz. Bu da bu devrimin büyütülmesi için önemli bir adım. Efrin'in işgal edilmesini bir kültürel soykırım olarak yorumluyorum. Biz Efrin'i ve kültürümüzü işgalcilere bırakmayacağız. Efrin halkının ve savaşçılarının yanında ezgilerimiz ile birlikte direnmeye devam edeceğiz. Biz sanatımız ile düşmana bu halkın hiçbir zaman teslim alınamayacağını bu halkın kültürünün yok edilemeyeceğinin mesajını yolluyoruz. Nerede bir işgal ve sömürü varsa biz gruıp olarak o işgal ve sömürüye karşı duracağız" diye konuştu.
 
KADINLAR DEVRİM İLE BİRLİKTE KÜLTÜR SANAT FALİYETLERİNE KATILMAYA BAŞLADILAR
 
Koma Çande Şoreşe Grubu'nun kadın kurucularından Fatma Mamo, "Devrim öncesinde kadınların toplum içerisinde ve müzik grupları içerisinde rollerini oynayamıyorlardı. 19 Temmuz Rojava devriminin sayesinde kadınlar devrimin her alanında yerlerini aldılar. Bizde üç kadın arkadaş ile birlikte grupta yerimizi alıyoruz. Devrimin başlaması ile birlikte herkes yapabildiği işler ile devrimin çeşitli yerlerinde görevler aldılar" dedi.
 
Mamo, "Biz kendimizi bu devrimin bir parçası görüyoruz ve bunun içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmalarımızın başlıca bölümlerinden bir tanesi, halka mal olmuş ezgilerin unutulmaması ve bu ezgileri yaşatmak. Bir diğer amacımız ise halklara umut olmak onlarla birlikte kültür alanında omuz omuza mücadele etmek" diye kaydetti.
 
Bir kadın olartak müzik grubunun içerisnde yer almam ve buradaçalışmlaara katılmam ve üretmek eskiye oranla devrim ile birlikte daha kolay oldu diyen Fatma Mamo, "Aslında bu durumun devrimin kadın kazanımı olarak belirte biliriz. Artık kadınlar o eski zincirleri devrim ile birlikte parçaladılar. Rojava devrimi ile birlikte bütün müzik gruplarında kadınları görmek mümkün. Çande Şoreşe grubu olarak ilk okul çocuklarına verdiğimiz müzik eğitimlerinde genç kadınların katılımı oldukça yoğun. Kadınlar artık devrim öncesi yaşadıkları baskıyı gerçekleştirilen devrim ile birlikte geride bıraktılar. Bu devrimde kadınların, şehitlertin büyük emeği var geçen 7 yıllık süreçte kadınlar çok emek verdi bu devrimi savunmak ve ileriye taşımak için bu devrime emek vermeye devam edeceğiz" diye belirtti.
 
SURUÇ ŞEHİTLERİ İÇİN ŞARKI BESTELEDİLER
 
Mamo, Suruç'ta hayatını kaybeden 33 Düş Yolcusu'nu anmak için bir şarkı bestelediklerini söyledi. Mamo "20 Temmuz'a yetiştirmeyi ve gerçekleştirilecek anmalarda söylemeyi amaçlıyoruz" dedi.